R5 7500F - RX 9060 XT sistemde Stutter ve %1 FPS düşüşleri meydana geliyor

Makaleler
11
Yer
Ankara
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
GPU: AsRock Phantom Gaming 6800 XT 16 GB
RAM: Patriot Viper Venom 32 GB (16x2) DDR5 6000MHz
CPU: AMD Ryzen 5 7500F | Phantom Spirit
Anakart: ASUS PRIME B650M-R
SSD: Kingston 1TB SKC3000S Gen4x4 NVMe M.2
SSD 2: Samsung 970 Evo Gen3x4 NVMe M.2
RAM
Patriot Viper Venom 32 GB (16x2) DDR5 6000MHz
SSD veya HDD modeli
Kingston KC3000
Ekran kartı
Sapphire Pulse RX 9060 XT
Anakart
ASUS PRIME B650M-R
İşlemci
AMD Ryzen 5 7500F | Phantom Spirit
Öncelikle herkes iyidir umarım. Uzun süredir belli başlı sorunlar yaşıyorum ve artık denemediğim bir şey kalmadığından tekrar konu açıyorum.

Sorunum 12400F - ASUS H610M - Corsair 16 GB DDR4 3200Mhz - RX 6750 XT - Thermaltake TR2 S 750W PSU sistemi kullanırken başladı. Konusunu da açmıştım fakat çözüm bulamamıştım. Sorunlarım çok minimal ve oyun bazlıydı. Sistemi hem upgrade edeyim hem de sorunlarımdan kurtulayım diye parça değiştirmeye başladım.

Öncelikle sorunum %1 FPS'imin aşırı derecede düşmesi. FPS değerim çok fazla oynamıyor ama %1 FPS'lerim aşırı abartı düşüyor.

%1 drop öncesi:
1765472284785.png

Düşüşten hemen sonrası:
1765472337739.png

(The Forest)

Görüntülerde gözükmemiş ama Evil West oyununda 170W çeken ekran kartı düşüş sonrası 100 - 140 Watt'a düşüyor. Bu NVIDIA kartta da aynıydı.

Sorunumu çözmek için birkaç adım attım ve ilk olarak ekran kartımı değiştim. 6750 XT'den XFX SWFT 6800 XT'ye geçiş yaptım. Sorunlarımda hiçbir azalma olmadı. Kartta da sıcaklık sorunu olduğundan aynı karttan başka modele geçiş yapayım dedim ve PowerColor Red Dragon 6800 XT modeline geçtim. Sorunum yine devam ediyordu fakat geçiş yaptığım kartta aşırı abartı CW sorunu olduğundan ve kaybedeceğim bir şey olmadığından marka değiştirerek AsRock 6800 XT kartına geçtim fakat sorunum düzelmedi. Sorunumun düzelmesi gibi bir ihtimal görmüyordum zaten bu geçişlerde. Tamamen sorunsuz bir kart bulmaktı amacım. Parasal olarak üstüne para vermeden geçiş yaptığım için parasal olarak zararda değildim.

Daha sonra RAM olarak Patriot 32 GB 3200Mhz tercihinde bulundum fakat sorunum devam ediyordu. Bu süreçte PSU olarak Cooler Master MWE V2 750W güç kaynağına geçiş yaptım aynı zamanda.

Daha fazla 12400F ile 6800 XT'de darboğaz yaşamamak adına AM5 sisteme geçiş yaptım. AMD 7500F - Asus B650M-R - Patriot 32 GB 6000Mhz RAM olarak sistemimi değiştirdim. Her şeyi kurdum ve sistemi açtım. Sorunum yine devam ediyordu.

Bu arada Cooler Master MWE V2 güç kaynağım bozuldu. Bozulduğunda bütçem dahilinde High Power GD800W Gold güç kaynağı aldım. SSD'mi Kingston desteği sayesinde sıfırı ile değiştirdim. Sorunlarım nasıl oluyor bilmiyorum ama hala devam ediyor.

Bu süreçten sonra 6800 XT ekran kartımın sürücü desteği, teknolojileri bakımından geride kalmasından dolayı uygun bir indirimle 9060 XT ekran kartı aldım. Sorunlarım çözülmedi. AMD ekran kartını suçlayarak sorunsuz olduğunu bildiğim Asus ProArt 4070 modeline geçerek test yaptım ama sorunum olduğu gibi devam ediyor. Sorunum 6 ekran kartından sonra bundan değildir herhalde. Ayrıca Patriot RAM sorun çıkartıyordur diye XPG 32 GB 6000Mhz RAM taktım, sorunum devam ediyor.

Denediğim sorunları hikaye olarak yazmak istedim. Özet olarak ise hemen aşağıda denediğim sorunları madde madde yazıyorum.

Sistem olarak:

1. Ekran Kartı: 6750 XT ekran kartında yazılımsal olarak birçok şey denendi. 3 farklı 6800 XT ekran kartı denendi. 9060 XT ve 4070 ekran kartları denendi.
  2. RAM: 16 GB DDR4'ten 32 GB DDR4'e geçildi. DDR5'e geçişte Patriot 32 GB ve XPG 32 GB denendi.
  3. İşlemci: 12400F'ten 7500F'e geçildi
  4. Anakart: H610'dan B650M-R'a geçildi.
  5. PSU: Güç kaynağı Thermaltake TR2'den Cooler Master MWE ve bundan High Power GD800W Gold'a geçildi.
  6. Depolama: SSD olarak KC3000 tercih edildi.
Sistem harici:
  1. EXPO açık/kapalı denendi.
  2. Ekran kartı ve işlemciye UV denendi.
  3. PBO ayarlarına bakıldı. Detaylı olarak bilen bir kişiden yardım alarak yaptım.
  4. Akım korumalı priz kullanmaya başladım, başka eve giderek denedim.
  5. Farklı monitör denendi.
  6. Sıcaklıklar takip edildi ve sıcaklıklarda herhangi bir sorun yok.
Sistemde PBO bir türlü stabil olmuyor. PBO Enhanced açtığımda işlemci otomatik olarak -50 uyguluyor. Ekran kartı sürücüsünde de -0.05GHz olarak gözüküyor. BIOS güncellemesi ile bu biraz düzeldi ama hala stabil değil gibi.

Daha fazla ne yapmam gerektiği bilmiyorum. Bu kadar şanssızlığın başıma gelmesi derken çıkmaza girdim. Değiştiğim sistemde de mi sorun var? Kaçırdığım, denemem gereken ne var?

Şu anki sistemimde anakart ve işlemci 2. el. Sistemi kökten satıp yeni bir sistem almaya kalkarsam fiyatlardan dolayı pek mümkün görünmüyor. Neyi eksik yapıyorum? İstediğiniz herhangi bir bilgiyi yorumda vermeye hazırım.

@UmutMelihAkyol Geçmiş konulara baktığım zaman hiç farklı işletim sistemi denememişsiniz. Dual Boot ile Windows 10, hatta Linux ile Proton kullanıp aynı senaryoları test edin derim.

Ayrıca PC komple değişse bile sanırım çevre elemanları değişmemiş ve küçük bir bakındığım zaman USB, PCIe Express cihazları FPS Drop yaratabiliyorlarmış.
Bu video da ve altında bundan kaynaklı sıkıntı yaşayanlar olmuş:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Tüm ekipmanları çıkarıp, takmaktan zarar gelmez sanırım.

@He stole my money, çok fazla işletim sistemi denendi bu süreçte hocam. Kaç defa format attım hatırlamıyorum. Hatta şu an İngilizce Windows kullanıyorum. Dil dosyasında bir sorun vardır diye bunu da deniyorum. :D

Ekipman olarak ise dün farklı bir evde denerken farklı klavye, fare ile denemiş oldum. Azalmadı veya artmadı. Olduğu gibi aynı devam ediyor sorunum.

@He stole my money, çok fazla işletim sistemi denendi bu süreçte hocam. Kaç defa format attım hatırlamıyorum. Hatta şu an İngilizce Windows kullanıyorum. Dil dosyasında bir sorun vardır diye bunu da deniyorum. :D

Ekipman olarak ise dün farklı bir evde denerken farklı klavye, fare ile denemiş oldum. Azalmadı veya artmadı. Olduğu gibi aynı devam ediyor sorunum.
✅ -İstisnasız tüm PC parçaları değişti, bu okey.
✅ -İstisnasız tüm çevre ekipmanlarını değiştirdiniz sanırsam. (En saçmasına kadar.)
✅ -Farklı priz ve çoğaltıcı sanırım kullanıldı doğal olarak, farklı evde.
✅ -Farklı Windows kullanıldı. (Genede Linux'ü Dualboot olarak koyun derim.)

Orjinal oyun ise korsan halini kullandınız mı? "Korsal vs Orjinal" olarak.
Sistemde sıfır program ile denediniz mi? (Sadece sürücüler ile.)

Orjinal oyun ise korsan halini kullandınız mı? "Korsal vs Orjinal" olarak.
Sistemde sıfır program ile denediniz mi? (Sadece sürücüler ile.)
Oyun olarak orijinal veya korsan fark etmiyor, her türlü oyunda olabiliyor. Sorun yaşamadığım oyunlarda var fakat çoğunda mevcut.
Format sonrası sadece gerekli sürücüleri kurup direkt oyun açtığım oldu ama sorunum düzelmiyordu.

Aynı evde farklı priz, farklı uzatma ve farklı evde farklı uzatma kullanıldı. Tüm ekipmanlar değişti, sadece klavye ve fare takılı bir şekilde de denendi. Windows 10, Linux, Windows 11'in birçok farklı sürümü denendi.

O kadar farklı şeyler denedim ki aklıma geldikçe, artık psikolojik olarak düştüm. Aklıma bir şey gelmiyor, sorunum da çözülmüyor.

Oyun olarak orijinal veya korsan fark etmiyor, her türlü oyunda olabiliyor. Sorun yaşamadığım oyunlarda var fakat çoğunda mevcut.
Format sonrası sadece gerekli sürücüleri kurup direkt oyun açtığım oldu ama sorunum düzelmiyordu.

Aynı evde farklı priz, farklı uzatma ve farklı evde farklı uzatma kullanıldı. Tüm ekipmanlar değişti, sadece klavye ve fare takılı bir şekilde de denendi. Windows 10, Linux, Windows 11'in birçok farklı sürümü denendi.

O kadar farklı şeyler denedim ki aklıma geldikçe, artık psikolojik olarak düştüm. Aklıma bir şey gelmiyor, sorunum da çözülmüyor.
FPS'i kısıtlamayı denediniz mi hocam? Sync olmadan. 60, 100, 165 gibi. Birde Sync ile.
Sorun yaşadığınız oyunlar ile yaşamadığınız oyunların API'leri aynı mı? "Genellikle DX12'de oluyor." misali.

Bir mantığa oturtmaya çalışıyorum şahsen.

FPS'i kısıtlamayı denediniz mi hocam? Sync olmadan. 60, 100, 165 gibi. Birde Sync ile.
Sorun yaşadığınız oyunlar ile yaşamadığınız oyunların API'leri aynı mı? "Genellikle DX12'de oluyor." misali.

Bir mantığa oturtmaya çalışıyorum şahsen.
Vulkan, DX11 ve DX12 gibi her oyunda denedim. API inanın fark etmiyor.
FreeSync kapalı/açık denedim, FPS'i 165Hz monitörde 165 FPS'e sabitledim. Hatta 60 FPS'ten başlayarak her türlü değere sabitleyerek denedim. Her bir senaryoda durum değişmiyor.

Mantığa oturtmayı, sorunumun neyden kaynaklı olduğunu bulmayı uzun süredir uğraşıyorum. En son sistemde parça değiştirerek bulmaya çalıştım ama nafile. Değişmiş olduğum anakartta veya işlemcide aynı sorun mu var? Hiçbir zaman bilemeyeceğim. Cidden artık dayanılmaz hale getirdi bu beni.

AMD sorunlu diye gittim NVIDIA taktım. Sorunum bu olsa hiç durmam satardım kartı. Üstüne borca bile girecek olsam kart alırdım ama yok. RAM'de farklı marka, model denedim sorun aynı devam ediyor.

Vulkan, DX11 ve DX12 gibi her oyunda denedim. API inanın fark etmiyor.
FreeSync kapalı/açık denedim, FPS'i 165Hz monitörde 165 FPS'e sabitledim. Hatta 60 FPS'ten başlayarak her türlü değere sabitleyerek denedim. Her bir senaryoda durum değişmiyor.

Mantığa oturtmayı, sorunumun neyden kaynaklı olduğunu bulmayı uzun süredir uğraşıyorum. En son sistemde parça değiştirerek bulmaya çalıştım ama nafile. Değişmiş olduğum anakartta veya işlemcide aynı sorun mu var? Hiçbir zaman bilemeyeceğim. Cidden artık dayanılmaz hale getirdi bu beni.

AMD sorunlu diye gittim NVIDIA taktım. Sorunum bu olsa hiç durmam satardım kartı. Üstüne borca bile girecek olsam kart alırdım ama yok. RAM'de farklı marka, model denedim sorun aynı devam ediyor.
-Hakkında kısmında yazan 970 Evo'u çıkarıp denediniz mi? Veya direk sizin KC3000'i olduğu gibi başka PC'e yada başka birinin depolamasını olduğu gibi sizin sistemde denediniz mi?
-Birde BIOS'ta ki aktif olan ayarları kurcaladınız mı? Asus'un bazı bug'lı ayarları vardı.

Hocam ne yazı ki donanımsal bir problem değil gibi bu. Ben bu sorundan 5 senedir müzdaribim, denemediğim yöntem, değişmediğim parça kalmadı. :D 5 senede sıfırdan 3-4 kere sistem toplamış gibi oldum. Her parça en az 3-4 kere değişti yani işin parasal boyutunu saymıyorum bile artık sen de anlamışsındır zaten. Yazılımsal donanımsal her türlü şeyi denedim yani işlemcisinden ekran kartından Windows'undan tut güç kablosuna kadar inciğini cinciğini değiştirdim ama yok bu illet bir kere yapıştı mı bırakmıyor. Konuştuğum bir arkadaşım var o da aynı problemlerden müzdarip, ne yapsak çözülmüyor bu lanet. Ben de oyunları geçtim uygulamalarda, Windows içerisinde bile takılmalar kasmalar olabiliyor. Uygulamalarda kaydırma yaparken takılmalar oluyor o derece.

Artık tek denemediğim şey tası tarağı toplayıp ülkenin diğer ucuna taşınmak yani artık yaşadığımız ortamda mı bir cenabetlik var çözemedim. :D

Hocam ne yazı ki donanımsal bir problem değil gibi bu. Ben bu sorundan 5 senedir müzdaribim, denemediğim yöntem, değişmediğim parça kalmadı. :D 5 senede sıfırdan 3-4 kere sistem toplamış gibi oldum. Her parça en az 3-4 kere değişti yani işin parasal boyutunu saymıyorum bile artık sen de anlamışsındır zaten. Yazılımsal donanımsal her türlü şeyi denedim yani işlemcisinden ekran kartından Windows'undan tut güç kablosuna kadar inciğini cinciğini değiştirdim ama yok bu illet bir kere yapıştı mı bırakmıyor. Konuştuğum bir arkadaşım var o da aynı problemlerden müzdarip, ne yapsak çözülmüyor bu lanet. Ben de oyunları geçtim uygulamalarda, Windows içerisinde bile takılmalar kasmalar olabiliyor. Uygulamalarda kaydırma yaparken takılmalar oluyor o derece.

Artık tek denemediğim şey tası tarağı toplayıp ülkenin diğer ucuna taşınmak yani artık yaşadığımız ortamda mı bir cenabetlik var çözemedim. :D

PlayStation 5 alanlara ve savunanlara hak vermeye başladım doğrusu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

• Technopat Haberler

Geri
    Yukarı