R5 7500F - RX 9060 XT sistemde Stutter ve %1 FPS düşüşleri meydana geliyor

Makaleler
11
Yer
Ankara
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
GPU: AsRock Phantom Gaming 6800 XT 16 GB
RAM: Patriot Viper Venom 32 GB (16x2) DDR5 6000MHz
CPU: AMD Ryzen 5 7500F | Phantom Spirit
Anakart: ASUS PRIME B650M-R
SSD: Kingston 1TB SKC3000S Gen4x4 NVMe M.2
SSD 2: Samsung 970 Evo Gen3x4 NVMe M.2
RAM
Patriot Viper Venom 32 GB (16x2) DDR5 6000MHz
SSD veya HDD modeli
Kingston KC3000
Ekran kartı
Sapphire Pulse RX 9060 XT
Anakart
ASUS PRIME B650M-R
İşlemci
AMD Ryzen 5 7500F | Phantom Spirit
Öncelikle herkes iyidir umarım. Uzun süredir belli başlı sorunlar yaşıyorum ve artık denemediğim bir şey kalmadığından tekrar konu açıyorum.

Sorunum 12400F - ASUS H610M - Corsair 16 GB DDR4 3200Mhz - RX 6750 XT - Thermaltake TR2 S 750W PSU sistemi kullanırken başladı. Konusunu da açmıştım fakat çözüm bulamamıştım. Sorunlarım çok minimal ve oyun bazlıydı. Sistemi hem upgrade edeyim hem de sorunlarımdan kurtulayım diye parça değiştirmeye başladım.

Öncelikle sorunum %1 FPS'imin aşırı derecede düşmesi. FPS değerim çok fazla oynamıyor ama %1 FPS'lerim aşırı abartı düşüyor.

%1 drop öncesi:
1765472284785.png

Düşüşten hemen sonrası:
1765472337739.png

(The Forest)

Görüntülerde gözükmemiş ama Evil West oyununda 170W çeken ekran kartı düşüş sonrası 100 - 140 Watt'a düşüyor. Bu NVIDIA kartta da aynıydı.

Sorunumu çözmek için birkaç adım attım ve ilk olarak ekran kartımı değiştim. 6750 XT'den XFX SWFT 6800 XT'ye geçiş yaptım. Sorunlarımda hiçbir azalma olmadı. Kartta da sıcaklık sorunu olduğundan aynı karttan başka modele geçiş yapayım dedim ve PowerColor Red Dragon 6800 XT modeline geçtim. Sorunum yine devam ediyordu fakat geçiş yaptığım kartta aşırı abartı CW sorunu olduğundan ve kaybedeceğim bir şey olmadığından marka değiştirerek AsRock 6800 XT kartına geçtim fakat sorunum düzelmedi. Sorunumun düzelmesi gibi bir ihtimal görmüyordum zaten bu geçişlerde. Tamamen sorunsuz bir kart bulmaktı amacım. Parasal olarak üstüne para vermeden geçiş yaptığım için parasal olarak zararda değildim.

Daha sonra RAM olarak Patriot 32 GB 3200Mhz tercihinde bulundum fakat sorunum devam ediyordu. Bu süreçte PSU olarak Cooler Master MWE V2 750W güç kaynağına geçiş yaptım aynı zamanda.

Daha fazla 12400F ile 6800 XT'de darboğaz yaşamamak adına AM5 sisteme geçiş yaptım. AMD 7500F - Asus B650M-R - Patriot 32 GB 6000Mhz RAM olarak sistemimi değiştirdim. Her şeyi kurdum ve sistemi açtım. Sorunum yine devam ediyordu.

Bu arada Cooler Master MWE V2 güç kaynağım bozuldu. Bozulduğunda bütçem dahilinde High Power GD800W Gold güç kaynağı aldım. SSD'mi Kingston desteği sayesinde sıfırı ile değiştirdim. Sorunlarım nasıl oluyor bilmiyorum ama hala devam ediyor.

Bu süreçten sonra 6800 XT ekran kartımın sürücü desteği, teknolojileri bakımından geride kalmasından dolayı uygun bir indirimle 9060 XT ekran kartı aldım. Sorunlarım çözülmedi. AMD ekran kartını suçlayarak sorunsuz olduğunu bildiğim Asus ProArt 4070 modeline geçerek test yaptım ama sorunum olduğu gibi devam ediyor. Sorunum 6 ekran kartından sonra bundan değildir herhalde. Ayrıca Patriot RAM sorun çıkartıyordur diye XPG 32 GB 6000Mhz RAM taktım, sorunum devam ediyor.

Denediğim sorunları hikaye olarak yazmak istedim. Özet olarak ise hemen aşağıda denediğim sorunları madde madde yazıyorum.

Sistem olarak:

1. Ekran Kartı: 6750 XT ekran kartında yazılımsal olarak birçok şey denendi. 3 farklı 6800 XT ekran kartı denendi. 9060 XT ve 4070 ekran kartları denendi.
  2. RAM: 16 GB DDR4'ten 32 GB DDR4'e geçildi. DDR5'e geçişte Patriot 32 GB ve XPG 32 GB denendi.
  3. İşlemci: 12400F'ten 7500F'e geçildi
  4. Anakart: H610'dan B650M-R'a geçildi.
  5. PSU: Güç kaynağı Thermaltake TR2'den Cooler Master MWE ve bundan High Power GD800W Gold'a geçildi.
  6. Depolama: SSD olarak KC3000 tercih edildi.
Sistem harici:
  1. EXPO açık/kapalı denendi.
  2. Ekran kartı ve işlemciye UV denendi.
  3. PBO ayarlarına bakıldı. Detaylı olarak bilen bir kişiden yardım alarak yaptım.
  4. Akım korumalı priz kullanmaya başladım, başka eve giderek denedim.
  5. Farklı monitör denendi.
  6. Sıcaklıklar takip edildi ve sıcaklıklarda herhangi bir sorun yok.
Sistemde PBO bir türlü stabil olmuyor. PBO Enhanced açtığımda işlemci otomatik olarak -50 uyguluyor. Ekran kartı sürücüsünde de -0.05GHz olarak gözüküyor. BIOS güncellemesi ile bu biraz düzeldi ama hala stabil değil gibi.

Daha fazla ne yapmam gerektiği bilmiyorum. Bu kadar şanssızlığın başıma gelmesi derken çıkmaza girdim. Değiştiğim sistemde de mi sorun var? Kaçırdığım, denemem gereken ne var?

Şu anki sistemimde anakart ve işlemci 2. el. Sistemi kökten satıp yeni bir sistem almaya kalkarsam fiyatlardan dolayı pek mümkün görünmüyor. Neyi eksik yapıyorum? İstediğiniz herhangi bir bilgiyi yorumda vermeye hazırım.

@Emir M., bende de durum aynı sayılır. Yükleme ekranlarından ayrı olarak daha fazla düşüyor. Umudu kesmeye başladım yavaş yavaş. Son kez en azından upgrade etmiş olurum düşüncesiyle daha iyi VRM olan, işlemci beslemesi iyi bir anakarta geçeceğim. Düzelmesi için dua etmekten başka çare kalmadı gibi.

Pek düzeleceğini sanmam hocam ama sen bilirsin artık.

@wraxos woo, Linux'u şimdilik Online oyun oynamayı bırakırsam düşünürüm hocam. Call of Duty, Battlefield V'e Rainbow Six: Siege gibi Linux'da çalıştıramayacağım 3 ana oyun oynuyorum. 1 yıl önce Mint denemiştim ve sorunum vardı diye hatırlıyorum. :(

Bence şöyle yapın:
Ubuntu kurup Windows'ta takılma yapan bir oyun deneyin eğer Linux'ta çalışırsa dualboot yaparsınız.

Bence şöyle yapın:
Ubuntu kurup Windows'ta takılma yapan bir oyun deneyin eğer Linux'ta çalışırsa dual boot yaparsınız.
İnternetimin izin verdiği bir sürede deneyeyim hocam. Mantıklı aslında.

Aynı sorunu ilk GTX 1060'lı sistemimi topladığımdan beri yaşıyorum. İlk başlarda inanılmaz bir takıntı haline gelmişti ve sizin gibi ardı ardına donanım değiştirmeye başlamıştım ama herhangi bir çözüm bulamadım. Sistemim zamanla bugünkü halini aldı. Bu süreçte RX 580-1060-5700XT-1050Ti-2070-3070-3080-9070XT kartlarına, işlemci olarak 2600-3600-5700X3D'ye geçtim. Yine depolama, PSU, anakart, RAM değişiklikleri oldu ancak değişmeyen tek şey bu sorun. (Ev bile değiştirdim😀)

Sonuç olarak RTX 2070'den sonra umursamayı bıraktım, çünkü artık yapabileceğim bir şey yok. Kendimi "optimizasyon bozuk" deyip geçiştiriyorum, daha mutluyum.

Aynı sorunu ilk GTX 1060'lı sistemimi topladığımdan beri yaşıyorum. İlk başlarda inanılmaz bir takıntı haline gelmişti ve sizin gibi ardı ardına donanım değiştirmeye başlamıştım ama herhangi bir çözüm bulamadım. Sistemim zamanla bugünkü halini aldı. Bu süreçte RX 580-1060-5700XT-1050Ti-2070-3070-3080-9070XT kartlarına, işlemci olarak 2600-3600-5700X3D'ye geçtim. Yine depolama, PSU, anakart, RAM değişiklikleri oldu ancak değişmeyen tek şey bu sorun. (Ev bile değiştirdim😀)

Sonuç olarak RTX 2070'den sonra umursamayı bıraktım, çünkü artık yapabileceğim bir şey yok. Kendimi "optimizasyon bozuk" deyip geçiştiriyorum, daha mutluyum.
Neredeyse her oyunda olmasa bu kadar kafayı takmazdım hocam. 100 FPS alırken %1 FPS'imin 10 FPS'lere kadar 30 - 40 saniyede bir düşmesi kafaya takılamayacak kadar kötü bir durum. Kafaya takmamam için oyun oynamayı bırakmam gerekiyor.

Ben de sizin gibi sistemimi baştan başlayarak değiştirmeye çalıştım. Son kez, son durağım iyi bir anakarta geçmek. Asus'ın zırvalıklarından bıktım artık. PBO dengesiz çalışıyor nedense. Anakartı da değiştirdikten sonra sorunum devam ederse artık kabulleneceğim bu şansızlığımı. Yoruldum artık cidden.

Neredeyse her oyunda olmasa bu kadar kafayı takmazdım hocam. 100 FPS alırken %1 FPS'imin 10 FPS'lere kadar 30 - 40 saniyede bir düşmesi kafaya takılamayacak kadar kötü bir durum. Kafaya takmamam için oyun oynamayı bırakmam gerekiyor.

Ben de sizin gibi sistemimi baştan başlayarak değiştirmeye çalıştım. Son kez, son durağım iyi bir anakarta geçmek. Asus'ın zırvalıklarından bıktım artık. PBO dengesiz çalışıyor nedense. Anakartı da değiştirdikten sonra sorunum devam ederse artık kabulleneceğim bu şansızlığımı. Yoruldum artık cidden.
Şanssızlık değil, bence bu tür ufak tefek sorunlar herkeste oluyor ama çoğu kişi farkında değil. Bunu bizzat kendi çevremde deneyimledim. Bu konulara takıntılı olduğum dönemlerde iki yakın arkadaşım da ‘bende böyle bir sorun yok’ diyordu. Gidip sistemlerinde aynı oyunları denedim ve aynı durumun onlarda da olduğunu gördüm. Sonrasında ‘sen ondan mı bahsediyorsun, hiç fark etmemiştim’ dediler. Yani bence herkeste var, mesele farkındalık.

Kabullenmek en temizi. Öbür türlü insanı teknolojiden soğutan bir durum.

@LeFeyn, hocam dediğim gibi kabullenmek istiyorum ama 100 FPS alırken 20 FPS hissiyatıyla oynamayı nasıl kabulleneceğim ki? 20-30 saniyede bir %1 FPS'in ani olarak 10'a düşüp çıkması ve ardından kaçınılmaz bir takılma.

Çoğu oyunda oynayamayacağım kadar olunca kafaya takma düzeyini geçiyor. :(

1765650896106.png

FPS parti veriyor.

Şanssızlık değil, bence bu tür ufak tefek sorunlar herkeste oluyor ama çoğu kişi farkında değil. Bunu bizzat kendi çevremde deneyimledim. Bu konulara takıntılı olduğum dönemlerde iki yakın arkadaşım da ‘bende böyle bir sorun yok’ diyordu. Gidip sistemlerinde aynı oyunları denedim ve aynı durumun onlarda da olduğunu gördüm. Sonrasında ‘sen ondan mı bahsediyorsun, hiç fark etmemiştim’ dediler. Yani bence herkeste var, mesele farkındalık.
Bu konuda sanırım en gevşek insanım. 150FPS aldığım Borderlands 2'de bir bölge boyunca 50FPS'e düşünce komiğime gidiyordu baya. DXVK indirip çözmüştüm.

@LeFeyn, hocam dediğim gibi kabullenmek istiyorum ama 100 FPS alırken 20 FPS hissiyatıyla oynamayı nasıl kabulleneceğim ki? 20-30 saniyede bir %1 FPS'in ani olarak 10'a düşüp çıkması ve ardından kaçınılmaz bir takılma.

Çoğu oyunda oynayamayacağım kadar olunca kafaya takma düzeyini geçiyor. :(

Eki Görüntüle 2621362
FPS parti veriyor.
Şahsen FPS drop takibi için en iyisi MSI Afterburner'ın Frametime paneli.
1765652692086.png

Dalgalanmaları bariz belli oluyor.

@He stole my money, hocam MSI Afterburner ile de takip ediyorum. Bu SS'i aldığımda anlık bir andı. Ne derece düştüğünü göstermek için attım. %1 değerim 90 - 120 FPS diyelim, anlık 10 FPS'e düşüyor. Bu 20 saniyede bir tekrarlanıyor olarak düşünün. Normal FPS hala 100 FPS sabit mesela. Bu düşüşlerde bazı durumlarda ekran kartımın Mhz'si düşüyor. Watt değeri biraz çakılıyor.

Çok uzun yazmışsınız normalde okurum ama bu sefer okumadan direkt bir çözüm önerisinde bulunacağım. Öncelikle şunu sorayım, Görev Yöneticisi, CPU Z ve bilgisayarınız hakkında bölümlerinden üçünden de bakıp RAM'lerin kaç MHz'de çalıştığını ayrı ayrı söyler misiniz?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı