R5 7600X + ASUS B650 Plus Wi-Fi mavi ekran hatası

İşletim sistemi
Windows 11

Umut Can KURT

Megapat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Digital Publisher and CCM
RAM
GSKILL (2x16GB Trident Z5 Neo RGB 6000MHz CL32 DDR5(EXPO)
SSD veya HDD modeli
Kioxia exceria g2
Ekran kartı
RTX 4070ti
Anakart
Asus TUF GAMING B650-PLUS WIFI
İşlemci
Ryzen 7600X
Merhaba,

ASUS TUF B650 Plus Wi-Fi anakartım ve Ryzen 7600X işlemcim var. Bilgisayarı yeni aldım ve BIOS'da farklılık olarak expo profili açtım. Aldığım mavi ekranın dosyasına bakarak yardımcı olabilecek olan varsa sevinirim.

Teşekkürler.

Bellek kaynaklı hatanız var muhtemelen. Expo profilini kapatın XMP açık kalabilir. Bu şekilde deneyin. Eğer sorun çözülürse Expo açsanız da bellek limitinizi aştırmayın 6000Mhz'yi. Sorunlar devam ederse 100-200 Mhz kadar düşürebilirsiniz size zararı olmaz. Bu şekilde deneyin.

İki RAM'inizde 6000 Mhz'de mi çalışıyor kontrol edin.

RAM'leriniz için tavsiye edilen Voltaj değerine bakıyorum. 1.35 V açıklamış firma.

Sizin voltaj değeri 1.1V

Yani buradan şunu anlıyoruz. Elinizle ayar yaptıysanız tek tek yanlış yapılmış. EXPO'dan ve XMP'den ise anakartınız doğru şekilde açamamış.

Anakart kitapçığınızı açın RAM bellek bölümüne gelin. Bellekler dual olduğunda belirli yerlere takılır. Bunu da üretici firma seçer. Örneğin 2 belleğiniz varsa birini 1.ciye diğerini 3.cüye veya 1.ciye 4.cüye veya 1. 2. ye gibi. Anakart kitapçığınızdan 2 bellek ile hangi yerlere takmanız gerektiğini öğrenip doğru şekilde tekrar montaj yapın.

BIOS ayarlarınızdan XMP ve EXPO kapatın yeniden başlatıp BIOS'a tekrar girin. Sadece xmp açın ve bellek hızınızın 6000'e geldiğinden emin olun. Sistemi açın ve bellek hızlarınıza bakın. Her ikisine de. İkisi eşitlendiyse sorununuz devam ediyor mu diye bakın. Devam etmiyorsa EXPO kapalı kullanmaya devam edin. Zaten açmanız bir işe yaramamış görünüyor.

Son olarak fabrikanın önerdiği max OC CPU hızınız 5.3 Ghz. Sizinki 5450 görünüyor. Eğer CPU üstünde de kendiniz işlem yaptıysanız geri çekin.

Sorun çözülmez ise yazılım tarafında şunları deneyin.
* Blutooth geçici olarak kullanmayın.
* Battleye anti hile yazılımını kaldırın. Ya da bunu kullanan oyunları geçici olarak oynamayın.
* Cpu-z , Hardware info kaldırın.
* Malwarebytes kaldırın.

Sorunu anladıktan sonra geri yükleyebileceğinizi hatırlatırım :)

Son düzenleme:
Bellek kaynaklı hatanız var muhtemelen. Expo profilini kapatın XMP açık kalabilir. Bu şekilde deneyin. Eğer sorun çözülürse expo açsanız da bellek limitinizi aştırmayın 6000MHz'yi. Sorunlar devam ederse 100-200 MHz kadar düşürebilirsiniz size zararı olmaz. Bu şekilde deneyin.

İki RAM'inizde 6000 MHz'de mi çalışıyor kontrol edin.

RAM'leriniz için tavsiye edilen voltaj değerine bakıyorum. 1.35 v açıklamış firma.

Sizin voltaj değeri 1.1v

Yani buradan şunu anlıyoruz. Elinizle ayar yaptıysanız tek tek yanlış yapılmış. Expo'dan ve XMP'den ise anakartınız doğru şekilde açamamış.

Anakart kitapçığınızı açın RAM bellek bölümüne gelin. Bellekler Dual olduğunda belirli yerlere takılır. Bunu da üretici firma seçer. Örneğin 2 belleğiniz varsa birini 1.ciye diğerini 3.cüye veya 1.ciye 4.cüye veya 1. 2. ye gibi. Anakart kitapçığınızdan 2 bellek ile hangi yerlere takmanız gerektiğini öğrenip doğru şekilde tekrar montaj yapın.

BIOS ayarlarınızdan XMP ve expo kapatın yeniden başlatıp BIOS'a tekrar girin. Sadece XMP açın ve bellek hızınızın 6000'e geldiğinden emin olun. Sistemi açın ve bellek hızlarınıza bakın. Her ikisine de. İkisi eşitlendiyse sorununuz devam ediyor mu diye bakın. Devam etmiyorsa expo kapalı kullanmaya devam edin. Zaten açmanız bir işe yaramamış görünüyor.

Son olarak fabrikanın önerdiği Max OC CPU hızınız 5.3 GHz. Sizinki 5450 görünüyor. Eğer CPU üstünde de kendiniz işlem yaptıysanız geri çekin.

Sorun çözülmez ise yazılım tarafında şunları deneyin.
* Blutooth geçici olarak kullanmayın.
* BattlEye anti hile yazılımını kaldırın. Ya da bunu kullanan oyunları geçici olarak oynamayın.
* CPU-Z, hardware info kaldırın.
* Malwarebytes kaldırın.

Sorunu anladıktan sonra geri yükleyebileceğinizi hatırlatırım :)

Merhaba,

Yanıtınız için teşekkür ederim. Biraz deneme yanılma biraz da araştırma sürecinde olduğum için hemen dönemedim mesajınıza.
Yanlış bildiklerim olabillir ancak maddeler halinde yanıtlamaya çalışayım.
- Expo profil destekli bir RAM olduğu için anakart üzerinde sadece expo profilleri gözüküyor. Yani XMP profillerini bu sebeple göremedim sanırım.
- Her iki profil de 6000 MHz'de çalışıyor büyük ihtimalle ve ben herhangi bir manuel ayar yapmadım. Expo'ya aldıktan sonra kalan tüm ayar ya aynı kaldı ya da anakart yaptı ilgili değişiklikleri. Expo'ya aldıktan sonra da bellekler 6000 mhz'de çalıştılar. Bunu da görev yöneticisinde yer alan bellek kısmından kontrol ettim.
- RAM'leri anakartın kılavuzdan kontrol ettiğimde doğru slotlarda yer alıyorlar. 2 ve 4. slotlara takılılar.
- CPU OC konusunu anlamlandıramadım açıkçası. Ben sadece expo profili seçip kayıt etmiştim. Expo ile RAM OC'si sonrasında CPU'ya da bir OC yapılıyor olabilir mi?
- İlgili sorunla karşılaştığımda Bluetooth kapalıydı.

Elle RAM'e OC yapmak için bir araştırma içindeyim şu anda. Expo'yu kapattığımdan beridir sorun yaşamıyorum. 6000 MHz için voltaj yetmiyor ise voltaj vermem gerekecek ya da 6000 yerine 5600 ya da 5800 MHz'ye el ile OC yapmam gerekiyor diye düşünüyorum.

Merhaba,

...

Elle RAM'e OC yapmak için bir araştırma içindeyim şu anda. Expo'yu kapattığımdan beridir sorun yaşamıyorum. 6000 MHz için voltaj yetmiyor ise voltaj vermem gerekecek ya da 6000 yerine 5600 ya da 5800 MHz'ye el ile OC yapmam gerekiyor diye düşünüyorum.

İşte EXPO sanırım voltajı düşürüp Mhz'yi yükseltiyor böylece ısınmamasını ve daha yüksek Mhz görmeyi amaçlamışlar galiba. İşlemci OC yaparken benzeri yapıldığı için mi bilemedim.

RAM'leriniz zaten base hızı 6000Mhz ve voltaj değeri 1.35 volt. Elle manuel OC yaparsanız da sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Çünkü zaten fabrikanız böyle önermiş.

Ram belleklerinizin kodu: F5-6000J3238F16G
Fabrika sitesinden alıntı bilgi:
Memory Type
DDR5
Capacity
32GB (16GBx2)
Multi-Channel Kit
Dual Channel Kit
Tested Speed (XMP/EXPO)
6000 MT/s
Tested Latency (XMP/EXPO)
32-38-38-96
Tested Voltage (XMP/EXPO)
1.35V

Baktınız sorun oldu cihaz başlamıyor anakartınızda bios pili var. Cihazın bütün güç bağlantısını kesin. Sonra onu yanındaki mandala dokunarak attırın. 2-3 dakika bekleyip geri takın. BIOS ayarlarınız sıfırlanır tekrar deneme yapabilirsiniz.

1674482002663.png

Gelişmelerden bizi de haberdar edin :) Anakartınızda şöyle bir seçenek var mı kontrol edin. XMP ve EXPO açmadan RAM bellek hızınızı kendiniz seçebilmeniz lazım. Örnek 6000 gibi. Voltaj değerini seçip Mhz seçerek deneyin bakalım. Voltajı Auto seçebiliyorsanız önce o şekilde deneyin. Ya da zaten Auto şeklindeyse ayarıyla oynamayın ilk olarak. Deneye deneye hızı arttırırsınız bir kere oturunca zaten tekrar uğraşmazsınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı