R7 2700X sistem donması

bora64

Kilopat
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
29
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar öncelikle iyi akşamlar yaklaşık 2 hafta önce bilgisayarım çalındı ve emniyet müdürlüğü bilgisayarı 3 gün önce bulup bana teslim etti. Sistemi teslim aldığım gün hemen bilgisayarı kontrol ettim hırsızlar bilgisayara Windows 8.1 yüklemişler daha önce Windows 10 kuruluydu ve herhangi bir sorunu yoktu. Tekrar BIOS ayarlarına girip ayarları default a alıp USB'yi Boot aygıtı olarak 1. sıraya alarak sistemi tekrar Windows 10 ile formatladım. Ekran kartı driverimi Radeon Software ile otomatik olarak indirdim Valorant ve Fortnite'ı kurdum. Sistem de düşük FPS gibi bir performans sorunu olmamasına rağmen sistem aniden kilitlenip reset atana kadar aynı sekilde donuk kalıyor. Bende sorunun SSD'den kaynaklanabileceğini düşünerek 480 GB olan SSD'de kurulu sistemi tekrar formatlayarak 240 GB olan sisteme tekrar kurdum fakat sorun aynı şekilde devam etti. SSD'leri HD Tune ve Crystal programları ile test ettim fakat herhangi bir sorun bulunamadı. RAM'i ise Windows'un kendi bellek testine tabii tuttum fakat bu şekilde de herhangi bir sonuca ulaşamadım. Bilgisayarı açıp kompresör ile hava tuttum belki toz ve benzeri bir birikim buna neden olabileceğini düşündüğüm için fakat sonuç alamadım. Valorant ve Fortnite'a MSI Afterburner ile sıcaklık testi yaptığımda 3 saat gibi sürelerde GPU 74 dereceyi CPU ise 59 dereceyi aşmıyor. Bilgisayar donduğunda herhangi bir mavi ekran uyarısı almadığım için elimde bir hata kodu da bulunmamakta. Şüphelendiğim kısım hırsızların bilgisayarı taşırken ekran kartına zarar vermiş olabileceği ya da AMD sitesinden indirdiğim sürücünün uyumsuz olabileceği yönünde. Ayrıca daha önce Radeon Software'den oyun uyumluluğuna baktığımda veriler gelirken şimdi dikkat ters giden bir şeyler var uyarısı almaktayım.

Bilgisayar özelliklerim.
ASUS B450 PRO anakart.
Ryzen 7 2700X islemci.
Sapphire RX 580 Nitro 4 GB.
Corsair Vengeance 16 GB tek modül Single RAM.
James Donkey 240 GB SATA SSD.
James Donkey 480 GB SATA SSD.
Frisby 650W güç kaynağı.

Kurulu ekran kartı sürücüsü: 20.11.3.
 

Dosya Ekleri

  • dikkat ters giden birşeyler var.PNG
    dikkat ters giden birşeyler var.PNG
    96,8 KB · Görüntüleme: 64
  • oyun uyumlulugu.PNG
    oyun uyumlulugu.PNG
    246,9 KB · Görüntüleme: 45
Sosyal de SSD'nin kronik sorunlu olduğu yazıyor. Sıkıntı oradan kaynaklanıyor olabilir belki.

Hocam farklı SSD ile deneme yaptım fakat sonuç aynı SSD'ler sağlık testini de geçiyor ekran kartının yazılımında da oyun uyumluluğu kısmında beliren hata da beni sürücü veya ekran kartından şüphelenmeme sebep oluyor.
AMD Cleanup Utility to Remove AMD Driver Files | AMD ile ekran kartı sürücünüzü kaldırın.
Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.9.1 Release Notes | AMD bu sürücüyü yükleyin.
Sorununuz büyük ihtimalle çözülür.

Bu arada PSU'nuz ve seçtiğiniz SSD çok kalitesiz. Özellikle PSU.

Merhaba hocam bu sürümü deneyeceğim öncelikle teşekkür ederim.
 
Hocam farklı SSD ile deneme yaptım fakat sonuç aynı SSD'ler sağlık testini de geçiyor ekran kartının yazılımında da oyun uyumluluğu kısmında beliren hata da beni sürücü veya ekran kartından şüphelenmeme sebep oluyor.
DDU ile sürücüyü kaldırıp en güncelini kurmanızı öneririm. Ya da güncelleme kaynaklı da olabilir. Eski bir sürümü de kurabilirsiniz.
 
Merhaba
AMD'nin son sürüm driverlerini DDU ile silip tekrar yükledim sorunu 8 saat gibi bir sürede yapmayınca arızanın giderilmiş olabileceğini düşündüm fakat 8 saat 32. dakika da gene aynı sorun ile karşılaştım. Bugün AMD'nin driverine tekrar güncelleme geldi ve 20.12.1 sürümüne güncelledim bu yeni sürüm ile tekrar deneyeceğim. Yükseltme danışmanına tıkladığımda aynı şekilde "dikkat ters giden bir şeyler var " hatasını almaya devam ediyorum. Sorunun tam olarak burada belirtilen yükseltme danışmanı ekranındaki hata ile ilişkili olabileceğinden şüpheleniyorum aynı hata sizde de bulunuyor mu? Ekran donması ile ilgili hata belki de ilişkili bir sorun olabilir.
 

Dosya Ekleri

  • dikkat ters giden birşeyler var 121220.PNG
    dikkat ters giden birşeyler var 121220.PNG
    86,1 KB · Görüntüleme: 35
WHQL sürümü çıkmadan güncelleme yapmanı tavsiye etmem.
OCCT | Technopat Sosyal bunu indir, en az 5'er dakika 3D ve Power testi yap.

Merhaba hocam WHQL sürümleri de denedim fakat sonuçlar hep aynı oldu belirsiz bir süre bu bazen 2 saat bazen 1 saat bazen de 8. saatte sistem yanıt vermeyecek şekilde reset atana kadar donuyor o sırada yayında olduğum için yayından kontrol ettiğimde de yayın durmuş ve Discord'dan çıkış yapılmış oluyor. OCCT testleri sisteme herhangi bir donanımsal arızaya neden olabilir mi daha önceden hiç OCCT testi gerçekleştirmedim.
 
Sorun olmaz. 5 dakika yapacaksınız zaten.
merhaba testi yarın gerceklestireceğim eğer PSU testinde pc kapanırsa yeni PSU alacağım sanırım çünki normal kullanımda fortnite açtığımda pc kendini resetlemeye başladı güç kaynağından şüpheliyim.

bunlardan birisi var aklımda eğer sorun PSU dan kaynaklı çıkar ise.
 
Önce bir test et bakalım.

Merhaba hocam PSU testi 5 dakika olarak yaptım testte herhangi bir hata veya kapanma yapmadı fakat GPU testi yaptığımda testin daha 4 dk 23 saniyesi varken ekran aniden donup kaldı. Gene aynı şekilde reset atmadan problem düzelmedi. Test sırasında sıcaklık değerlerini kontrol ettim ekran kartı 65 derece de islemci ise 57 derecedeydi.
Sorun ekran kartından veya ekran kartının yazılımından olduğundan şüphe ediyorum.
PSU test sonucunu paylastım hocam OCCT programını ilk defa kullanıyorum bu arada.
 

Dosya Ekleri

  • occt psu 5 dk.PNG
    occt psu 5 dk.PNG
    314,3 KB · Görüntüleme: 25
  • sürücü.PNG
    sürücü.PNG
    215,5 KB · Görüntüleme: 33
  • uyumluluk ters giden birşeyler.PNG
    uyumluluk ters giden birşeyler.PNG
    72,3 KB · Görüntüleme: 23

Yeni konular

Geri
Yukarı