R7 3700X ve 1660 sistem toplama

Bütçe
12000-14000

herrera

Centipat
Herkese merhaba,
Toplam fiyatı 12-14 bin TL arasında, içinde 2 adet monitörün de olacağı bir bilgisayar toplamaya çalışıyorum. Temel kullanım amacım yazılım programları geliştirmek. Yazdığım programların temel çalışma prensibi ciddi değil miktarda matematiksel işler yapacak olması. Şöyle ki binlerce matematiksel iterasyon, hesaplama yapacak. Ayrıca bu programlar multi-threading çalışacak. İkinci kullanım amacım ise AutoCAD, Rhino, SolidWorks, CFD (ansys, star ccm+) gibi programların temel modüllerini kullanmak. Ancak bu programlarda görsel kalitesi üzerine çalışmayacağım. Yani render yapmayacağım ya da büyük yapıların 3 boyutta görselliği ile işim olmayacak. Diğer yandan oyunlar için toplamıyorum. Tab'i ki birkaç oyun oynuyorum ama bunlara aylık ayırdığım vakit 1-2 saat ve çok fazla görsellik beklentim yok.

Aşağıda internet üzerinden ve çevremdeki insanlardan aldığım bilgiler ile oluşturduğum bilgisayarın parçalarının listesi var. Bunların hem uyumluluğunu hem de benim için yeterli olup olmayacağına dair yorumlarınızı yazarsanız sevinirim.
  • İşlemci : AMD Ryzen™ 7 3800X 3.9GHz (Turbo 4.5GHz) 8 Core 16 Threads 36MB Cache AM4 İşlemci (Wraith Prism RGB Soğutuculu)
  • Anakart : Asus ROG STRIX X570-F GAMING AM4 Socket, 4666+ MHz (OC) DDR4, M.2 SSD, USB 3.2 Gen2, RGB LED, ATX
  • Bellek : Kingston 32GB(2x16GB) DDR4 3200MHz HyperX Fury Bellek Ram (HX432C16FB3K2/32)
  • Ekran Kartı : Asus GeForce GTX1660 TUF OC 6GB 192Bit GDDR6 Ekran Kartı (TUF-GTX1660-O6G-GAMING)
  • HDD : WD 2TB Black 3,5" SATA III 6Gbit/s 7200 RPM 64MB Cache (WD2003FZEX)
  • SSD : Samsung 970 Evo 1TB 3400/2500 MB/s NVMe M.2 SSD (MZ-V7E1T0BW)
  • KASA : Dark Unreal 750W 80+ GOLD 5x12cm Dual Ring Adreslenebilir RGB LED Fanlı, Full Cam Yan ve Ön Panel, USB 3.0 ATX Çift Arka Fanlı Bilgisayar Kasası (DKCHUNREAL)
  • Monitör: 2* AOC 27" 27B1H 1920x1080 5ms HDMI / VGA FULL HD LED IPS Panel Monitör

Son düzenleyen: Moderatör:
Seni anladım meslektaşım. Aslında mantıklı seçimler yapmışsın ama birkaç revizyon yapman iyi olabilir. Öncelikle 3800X biraz anlamsız bir işlemci hem TDP yüksek hem 3700X'den pek farkı yok. İkincisi anakart o işlemci için bir tık lüks kaçıyor. RX 5600XT çıktı 1660 Super öldü maalesef, neredeyse aynı fiyata +20FPS fark var aralarında. RAM ve SSD önerilerim de olacak. En iyisi ben sana yazayım senin yerinde olsam ne alırdım diye :) Bu yazdıklarım sana aynı konfigürasyonda en az 1000 TL tasarruf ettirecek ve özellikler değişmeyecek. Bak bakalım;
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 3700X Sekiz Çekirdek 3.60 GHz İşlemci
  • Anakart: ASUS TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI) (Rog Strix F'le pek farkı yok)
    Alternatif: Gigabyte X570 AORUS ELITE (Bu da çok sağlamdır)
  • RAM: Corsair Vengeance RGB PRO 16 GB(2X8) 3600MHz CL18 (CMW16GX4M2Z3600C18)
    Alternatif: GSKILL TRIDENT Z NEO 32GB(2x16) 3600MHz CL16 (F4-3600C16D-32GTZNC)
  • Ekran Kartı: Sapphire Pulse RX 5600 XT 6GB GDDR6 192Bit
  • HDD: Seagate 2 TB Barracuda 256MB 7200RPM (ST2000DM008)
  • M.2 SSD: Adata XPG SX8200 Pro 512 GB 3500MB/2350MBs (ASX8200PNP-512GT-C)
  • PSU: 650W 80+ Gold sertifikalı ve modüler bir güç kaynağı tavsiye ederim.
  • Monitör: Ben Acer Nitro VG240ybmiix 24" 1MS 75Hz kullanıyorum, memnunum. Oyun da oynuyorsan tavsiye ederim, 27 inç'de Full HD çözünürlük gözünü yorabilir.
  • Kasa: Tercih senin ama Phanteks P400A RGB, Aerocool Airhawk DUO, Cooler Master MB511 RGB gibi önü ızgaralı bir model öneririm. Hava akışı iyi olursa, bileşenler ısınmaz.
Özellikle işlemci, ekran kartı ve SSD önerilerimi dikkate almanı tavsiye ederim. RX 5600XT yeni çıktı, piyasada uygun bulmak zor ama kısa süre içinde stoklarda daha çok olacaktır. Sapphire'in belirttiğim modeli de 2200-2300 TL bandında olacak. Mutlu kodlamalar..

Son düzenleme:
Seni anladım meslektaşım. Aslında mantıklı seçimler yapmışsın ama birkaç revizyon yapman iyi olabilir. Öncelikle 3800X biraz anlamsız bir işlemci hem TDP yüksek hem 3700X'den pek farkı yok. İkincisi anakart o işlemci için bir tık lüks kaçıyor. RX 5600XT çıktı 1660 Super öldü maalesef, neredeyse aynı fiyata +20FPS fark var aralarında. RAM ve SSD önerilerim de olacak. En iyisi ben sana yazayım senin yerinde olsam ne alırdım diye :) Bu yazdıklarım sana aynı konfigürasyonda en az 1000 TL tasarruf ettirecek ve özellikler değişmeyecek. Bak bakalım;
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 3700X Sekiz Çekirdek 3.60 GHz İşlemci
  • Anakart: ASUS TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI) (Rog Strix F'le pek farkı yok)
  • RAM: Corsair Vengeance RGB PRO 16 GB(2X8) 3600MHz CL18 (CMW16GX4M2Z3600C18)
    Alternatif: TRIDENT Z NEO 32GB(2x16) 3600MHz CL16 (F4-3600C16D-32GTZNC)
  • Ekran Kartı: Sapphire Pulse RX 5600 XT 6GB GDDR6 192Bit
  • HDD: Seagate 2 TB Barracuda 256MB 7200RPM (ST2000DM008)
  • M.2 SSD: Adata XPG SX8200 Pro 512 GB 3500MB/2350MBs (ASX8200PNP-512GT-C)
  • PSU: 650W 80+ Gold sertifikalı ve modüler bir güç kaynağı tavsiye ederim.
  • Monitör: Tercih senin ben Acer Nitro VG240ybmiix 24" 1MS 75Hz kullanıyorum, memnunum. Oyun da oynuyorsan tavsiye ederim, 27 inç'de Full HD çözünürlük gözünü yorabilir.
  • Kasa: Tercih senin ama Phanteks P400A RGB, Aerocool Airhawk DUO, Cooler Master MB511 RGB gibi önü ızgaralı bir model öneririm.
Özellikle işlemci, ekran kartı ve SSD önerilerimi dikkate almanı tavsiye ederim. RX 5600XT yeni çıktı, piyasada uygun bulmak zor ama kısa süre içinde stoklarda daha çok olacaktır. Sapphire'in belirttiğim modeli de 2200-2300 TL bandında olacak. Mutlu kodlamalar..
Tavsiyelerim için çok teşekkür ederim. Ram konusunda 16gb benim için yeterli değil. 32 GB ve üzeri kesinlikle olması lazım. Çünkü programları ramler üzerine dağıtmam gerekiyor diğer yandan işlemci ve anakartlar konusunda çok bilgim yok açıkçası. Yukarıda yazdığım gibi tamamen tavsiyelere göre oluşturdum bu listeyi. Söyle bir durum var ayrıca. Şuan ilk planda bir bilgisayar toplamam lazım acilen ve ileriki aylarda yükseltme yapabilirim. Bu konuda önümde bir engel yok. Yani 3 ay sonra işlemciyi değiştirebilirim. Yada ssd yukseltebilirim gibi.

Tavsiyelerim için çok teşekkür ederim. Ram konusunda 16gb benim için yeterli değil. 32 GB ve üzeri kesinlikle olması lazım. Çünkü programları ramler üzerine dağıtmam gerekiyor diğer yandan işlemci ve anakartlar konusunda çok bilgim yok açıkçası. Yukarıda yazdığım gibi tamamen tavsiyelere göre oluşturdum bu listeyi. Söyle bir durum var ayrıca. Şuan ilk planda bir bilgisayar toplamam lazım acilen ve ileriki aylarda yükseltme yapabilirim. Bu konuda önümde bir engel yok. Yani 3 ay sonra işlemciyi değiştirebilirim. Yada ssd yukseltebilirim gibi.

Rica ederim :) Tavsiye ettiğim ürünler de gayet kaliteli, yazdıklarından pek farkı olmayan ve uzun yıllar götürebilecek parçalar. 32GB ihtiyacınız varsa orası ayrı tabi. XPG'nin önerdiğim SSD'sini bizzat kullanıyorum ve Samsung-katili olarak biliniyor. Boşuna 300-400 TL fazla verme gerek yok, Samsung EVO'yla neredeyse aynı. Yazdığım TUF anakart ise 3950X'i bile rahatça çalıştırabilir, Rog Strix-F, Prime Pro ile aynı alt yapıya sahip ve performans anlamında bir farkı olmaz, 300 TL'de ona fazla vermeye gerek yok vs vs. Ben yabancı birçok uzmanı takip ediyorum, işin teknik boyutuna hakimim biraz anlayacağın.

İlerde alacağın parça sana kalmış, ben olsam kasayı toplar monitörü sonra alırdım, ya da geçici ucuz bir ekran kartı takıp ekran kartını sonra alabilirsin. Tercih meselesi ama işlemci ve SSD gibi parçaları al-sat yaparken zarar edersin. Dediğim gibi yapman daha mantıklı olur.

Son düzenleme:
Rica ederim :) Sana tavsiye ettiğim ürünler de gayet kaliteli, yazdıklarından pek farkı olmayan ve uzun yıllar götürebilecek parçalar. 32GB ihtiyacın varsa orası sana kalmış tabi. XPG'nin önerdiğim SSD'sini bizzat kullanıyorum ve Samsung-katili olarak biliniyor. Boşuna 300-400 TL fazla verme gerek yok, Samsung EVO'yla neredeyse aynı. Yazdığım TUF anakart ise 3950X'i bile rahatça çalıştırabilir, Rog Strix-F, Prime Pro ile aynı alt yapıya sahip ve sana performans anlamında katkısı olmaz 300 TL'de ona fazla vermeye gerek yok vs vs. Ben yabancı birçok uzmanı takip ediyorum, işin teknik boyutuna hakimim biraz anlayacağın.

İlerde alacağın parça sana kalmış, ben olsam kasayı toplar monitörü sonra alırdım, ya da geçici ucuz bir ekran kartı takıp ekran kartını sonra alabilirsin. Tercih meselesi ama işlemci ve SSD gibi parçaları al-sat yaparken zarar edersin. Dediğim gibi yapman daha mantıklı olur.
Ben dediğim gibi çok bilgim yok. Yani temel düzeyde aslında. Burada kullanıcı yorumlarını alıp ona göre bir karar verecegim açıkçası. Diğer yandan çok sürem yok bu sistemi kurmak için. İşlerim dolayısıyla kısa sürede karar verip kurmam gerekiyor. Ayrıca monitor kararimda yine tavsiyeler üzerindeydi. Temelde işimi görebilecek bir monitör alacağım. Özellikle Seçtiğim monitor üzerine hiç düşünmedim desem yeridir. Tavsiye üzerine ekledim.

Ben dediğim gibi çok bilgim yok. Yani temel düzeyde aslında. Burada kullanıcı yorumlarını alıp ona göre bir karar verecegim açıkçası. Diğer yandan çok sürem yok bu sistemi kurmak için. İşlerim dolayısıyla kısa sürede karar verip kurmam gerekiyor. Ayrıca monitor kararimda yine tavsiyeler üzerindeydi. Temelde işimi görebilecek bir monitör alacağım. Özellikle Seçtiğim monitor üzerine hiç düşünmedim desem yeridir. Tavsiye üzerine ekledim.

Anladım. Hocam tercih sizin, ben önerilerimi yaptım. Monitör işinizi görsün tabi ama arada oyuna girdiğiniz de keyif de versin yani :)

Burada veya başka bir platformda her öneri yapan da bilerek yapmıyor. Örneğin MSI'ın B450 anakartları sınıfında en iyi anakartlarken, X570'leri iyi değil. Ya da Ryzen 3000 serisi işlemciye 3000MHz bellek öneren gördüm mesela ama yeni Ryzen'lar Megahertz seviyor ve adam bunu bilmiyor. Ben o yüzden 3600MHz bellek önerdim size örneğin(en az 3200Mhz alınmalı). Yani bilgi ve fikir bir arada olmalı, bilgi yok ama fikir varsa sıkıntılı. Umarım sorunsuz bir sistem kurarsınız.

Son düzenleme:
Anladım. Hocam tercih sizin, ben önerilerimi yaptım. Şimdi burada veya başka bir platformda her öneri yapan da bilerek yapmıyor. Örneğin MSI'ın B450 anakartları sınıfında en iyi anakartlarken, X570'leri iyi değil. Ya da Ryzen 3000 serisi işlemciye 3000MHz bellek önerenler var mesela ama yeni Ryzen'lar Megahertz seviyor ve adam bunu bilmiyor mesela. Ben o yüzden 3600MHz bellek önerdim size ve en az 3200Mhz alınmalı. Bir de sırf kendi kullanıyor diye övenler var onlara da dikkat etmek lazım. Yani bilgi ve fikir bir arada olmalı, bilgi yok ama fikir varsa sıkıntılı. Umarım sorunsuz bir sistem kurarsınız.
Teşekkür ederim kardeşim tekrardan. Tavsiyelerini dikkate alacağım ve arastiracagim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı