R7 3800X sistem oyun oynarken kendini kapatıyor

Levv

Hectopat
Daha fazla  
Herkese selam,

6 ay önce bir sistem topladım bugüne kadar hiçbir problem yaşamadım. Dün oyun oynarken PC aniden kendini kapattı. Kasa tuşundan çalıştırmayı denedim ama olmadı UPS'i kapatıp açtım o zaman açabildim tekrar. Bu olay yarım saat sonra tekrar oldu. Sıcaklık değerlerini MSI Afterburner'dan oyun içi sürekli kontrol ederim ve bir anormallik yoktu her zamanki değerlerdi. Bugün problemin ne olduğunu anlamak için farklı bir oyunla test etmek istedim ve gene kapandı. Geçen haftada oyundayken Alt Tab yaparken oyunları kapatmaya başlamıştı belki güncelleme kaynaklıdır deyip geçmiştim. Sorunun UPS'ya da güç kaynağında olup olmadığını anlamak için denemeye devam edeceğim ama ne olduğunu pek anlamış değilim yardımlarınızı bekliyorum. Herkese iyi günler.

Sistem;
AMD Ryzen 7 3800 X
TUF Gaming X570-PLUS
RTX 3070 GeForce.
PSU Cooler Master 750w Gold
UPS Tunçmatik 1500 va Digitech Eco

Son düzenleme:
PSU ve UPS nedir? PSU kaç watt ve UPS kaç VA?

İki ürün de yeterli seviyede. UPS'in piller zayıflamış olabilir yada piller ısınıyor olabilir. UPS'i devreden çıkarıp direkt prize bağlayarak sistemi test edin. Eğer sorun olmaz ise zaten adres belli.

Online bir UPS kullanıyorsanız ve 2 yıl oldu ise zaten pillerin değişme zamanı gelmiştir.

Problem UPS ile alakalı değilmiş. UPS çıkarıp denedim gene aynı şey oldu, oyun oynarken yarım saat falan sonra aniden kapandı bilgisayar. Problem kesin PSU'da mıdır yoksa yazılımsal bir sorun olma ihtimali var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
PC kapandığı zaman tekrar açılınca olay görüntüleyiciye girin ve orada Kernel Power hatası var mı ona bir bakın bakalım.

Memtest86 ile bir ram testi yapın öncelikle. Bazen ramde sorun olunca aynı hata çıkıyor ama büyük ihtimalle sorun PSU. PSU test etmesi biraz zor bazen yük altında vermiyor falan. O yüzden önce bi memtest ile ramlere bakın. Sonra GPU ve CPU aynı anda stres testine sokun. PSU'da ise sorun zaten kapatacaktır direkt. OCCT programında PSU testi var ama genelde hata veriyor. Sağlam PSU için bile hataya düşüyor o yüzden iyi iyisi GPU CPU aynı anda stres testi.

Memtest86 ile bir ram testi yapın öncelikle. Bazen ramde sorun olunca aynı hata çıkıyor ama büyük ihtimalle sorun PSU. PSU test etmesi biraz zor bazen yük altında vermiyor falan. O yüzden önce bi memtest ile ramlere bakın. Sonra GPU ve CPU aynı anda stres testine sokun. PSU'da ise sorun zaten kapatacaktır direkt. OCCT programında PSU testi var ama genelde hata veriyor. Sağlam PSU için bile hataya düşüyor o yüzden iyi iyisi GPU CPU aynı anda stres testi.
GPU ve CPU hangi testi uygulamam gerekiyor? Heaven falan vardı o tarz bir test mi?
GPU ve CPU hangi testi uygulamam gerekiyor? Heaven falan vardı o tarz bir test mi?
Benim hala anlamakta zorlandığım oyunu bir 20 dk falan oynuyorum sonra pat diye kapanıyor sistem. Anakartta ısınmaması gereken birşey ısınıyor diye tahmin ediyordum GPU vs CPU sıcaklıkları hep normal olduğu için. 7 aydır kullandığım sistem bir de son 2 günde 3 kere oldu.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı