Çözüldü R7 5700x3D için 550W PSU yeterli mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

umitc97

Picopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
ASUS TUF Gaming B550M-E Anakart
AMD Ryzen 7 5700X3D
XPG Gammix 32 GB (4x8) 3200 MHz CL16 DDR4
ASUS Radeon RX 6700 XT 12GB
Kingston KC3000 1TB NVMe M2, WD Blue SN580 500GB NVMe M2, Kioxia Exceria 250 GB SATA
NZXT C750 750W 80+ Bronze PSU
Thermalright Peerless Assassin 120 SE ARGB
ASUS Prime Case AP201
Viewsonic Omni VX 2780-2K 170 Hz 1ms (Main Display), ASUS VP228HE 60 Hz (İkinci Monitör)
RAM
2x8 GB 3200 MHz Cl 16
İşlemci
Ryzen 5 5500
Arkadaşlar herkese iyi günler diliyorum.

Kullanmakta olduğum bir sistemim var; Ryzen 5 5500 CPU ve ASUS 6700 XT GPU kullanıyorum. 5700x3D işlemciye geçmek istiyorum ancak iki işlemci arasında 40 watt fark mevcut (65W vs 105W). Kullandığım PSU ise ASUS TUF 550W 80+ Bronze bir PSU. Link: TUF-GAMING-550B|Güç Kaynağı|ASUS Türkiye

İnternette hesaplamalara giriştiğimde yeni alınacak 5700x3D ile birlikte toplam kullanım 476 watt civarlarında çıkıyor. Sizce PSU'yu da upgradelemek zorunda mıyım? Veya undervolt yaparak bir miktar kurtarma ihtimali olur mu? Sistemi incelemek isteyenler için aşağıya bütün parçaları içeren bir link bırakıyorum.

Teşekkürler.

https://pcpartpicker.com/list/7wmYPF

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Arkadaşlar, PSU özelliklerinde dikkatten kaçan bir şey de var. PSU direkt üzerinden yazan değeri vermez. 550 ise eğer 80+ denmesinin sebebi %80'ini garanti verebilmesidir. Onun yanına gelen bronz gold ibareleri de %80'in üstüne ne kadar fazla çıkabileceğini ve üzerindeki belirtilen değere ne kadar yakın değerde güç verebileceğini belirtir. 650 olması tabii ki daha iyi olacaktır. Dilerseniz OCCT Power testini yarım saat kadar yapın. Bir hata veya sıkıntı görmezseniz o zaman kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bu bilgi yanlış. Verimlilik, şebekeden çekilen güç ile çıkışta verilen güç arasındaki orana göre hesaplanır. PFC katının yapısı, kullanılan topoloji (misal totem-pole köprüsüz PFC çözümü, %99'a kadar verimliliğe olanak sağlamaktadır) ve elektronik devre elemanlarının kalitesi vb. unsurlar verimliliğe etki eder. 550W bir PSU, 550W gücün hepsini verebilir hatta daha fazlasına da çıkabilir. Örnek olarak PSU %80 verimlilikte ise tam kapasitesini verebilmek için şebekeden yaklaşık 687,5W güç çeker.

Bir kaç adet geniş PSU incelemesine bakarsanız, voltaj regulasyonunun kontrolü için %110 testi ya da her kanalın ayrı ayrı tam yükte sınandığı cross load testlerinin yapıldığını görebilirsiniz. Hatta Clearesult'un 80+ sertifikalarındaki testlere bakarsanız, onlarda da %100 güç verileri mevcuttur. Burada ayırıcı faktör, bahsi geçen PSU'nun ne kadar düzgün ve kaliteli yapıldığıdır.

Bu da ASUS TUF 550W modelinin regulasyon verilerini içeren incelemesi, %110 yükte 604,507W güç veriyor, 731,86W güç çekiyor ve verimliliği %82,601.

Bu bilgi yanlış. Verimlilik, şebekeden çekilen güç ile çıkışta verilen güç arasındaki orana göre hesaplanır. PFC katının yapısı, kullanılan topoloji (misal totem-pole köprüsüz PFC çözümü, %99'a kadar verimliliğe olanak sağlamaktadır) ve elektronik devre elemanlarının kalitesi vb. unsurlar verimliliğe etki eder. 550W bir PSU, 550W gücün hepsini verebilir hatta daha fazlasına da çıkabilir. Örnek olarak PSU %80 verimlilikte ise tam kapasitesini verebilmek için şebekeden yaklaşık 687,5W güç çeker.

Bir kaç adet geniş PSU incelemesine bakarsanız, voltaj regulasyonunun kontrolü için %110 testi ya da her kanalın ayrı ayrı tam yükte sınandığı cross load testlerinin yapıldığını görebilirsiniz. Hatta Clearesult'un 80+ sertifikalarındaki testlere bakarsanız, onlarda da %100 güç verileri mevcuttur. Burada ayırıcı faktör, bahsi geçen PSU'nun ne kadar düzgün ve kaliteli yapıldığıdır.

Bu da ASUS TUF 550W modelinin regulasyon verilerini içeren incelemesi, %110 yükte 604,507W güç veriyor, 731,86W güç çekiyor ve verimliliği %82,601.

Sizce değişikliğe gerek var mı hocam? Bir de %110 güçte kullanım güvenli midir veya ek işlem gerektirir mi?

Sizce değişikliğe gerek var mı hocam? Bir de %110 güçte kullanım güvenli midir veya ek işlem gerektirir mi?

@umitc97 test verileri kısa süreli tepkilerini göstermektedir. Uzun vadede %100 ya da %110 seviyelerinde kullanımın PSU ömrüne negatif etkisi olması muhtemel ve pek de önerilebilecek bir durum değil.

PSU'nuz kağıt üzerinde o sistemi besleyebilir ve yeterli korumalara sahip. Besleyememe gibi bir durumda, sistem kendini kapatacaktır. Denediğinizde bir sorun olmuyorsa, kullanılabilir.

@umitc97 test verileri kısa süreli tepkilerini göstermektedir. Uzun vadede %100 ya da %110 seviyelerinde kullanımın PSU ömrüne negatif etkisi olması muhtemel ve pek de önerilebilecek bir durum değil.

PSU'nuz kağıt üzerinde o sistemi besleyebilir ve yeterli korumalara sahip. Besleyememe gibi bir durumda, sistem kendini kapatacaktır. Denediğinizde bir sorun olmuyorsa, kullanılabilir.
Teşekkür ediyorum. 🫡

Durum güncellemesi olarak yazıyorum sevgili arkadaşlar,

İşlemciyi alalı birkaç gün oldu ve bugün art arda üç kez Kernel Power 41 (63) hatası almam üzerine PSU değişikliğine gitme kararı almış bulunmaktayım. Yardımlarınız ve yorumlarınız için teşekkür ederim.

@Andar Han @KafadanKontak @HakanXD

Son düzenleme:
@umitc97 bilgilendirme için teşekkürler. ASUS TUF 550B'nin gündelik hayattaki performansına dair bir veri edinmiş olduk.

Yukarılarda @Smmmhunter'in önerdiği C750 Bronze'nin fiyatı pek değişmedi. İşinizi görebilir. Ya da bütçe belirtirseniz başka bir öneride de bulunulabilir.
PSUları gezerken gözüme takıldı, fiyat açısından o PSU'yu almayı düşünüyordum ben de. Satın alım ve montaj tamamlandıktan sonra bilgilendirme için tekrardan yazacağım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı