R7 5800X için uygun voltaj değeri nasıl olmalı?

elegiac

Hectopat
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Merhaba arkadaşlar Ryzen 7 5800X işlemcide uygun voltaj değeri ne olmalı merak ediyorum. Şu an 1.20V'ye ayarlı. Sıvı soğutmama bazı kişiler kötü dedi ama oyunlarda 2K'da maksimum 60-65 dereceyi gördüm. Ortalama olarak da 50-55 derece. Ve OC yapmamış olmama rağmen 4850MHz sabit çalışıyor. 5GHz'e çıkartırsam zarar verir miyim ve tahmini sıcaklık değerleri ne olur? Son olarak da 5GHz için 1.20v yeter mi?
Sıvı soğutma: Cooler Master Masterliquid ML240l V2.

Dostum bende konu açmıştım benim voltajı ayarlamassam 90 dereceyi görüyor %100 yükte sen voltaji 1.20 ye ayarladın ve core hızını düşürmeden maksimum 60-65 derecemi görüyorsun ?
Ve soğutman nedir ?

Evet bende 92 dereceye kadar görmüştü tam yükte. Şuan tam yükte 4850 mhzde 69 dereceyi görüyorum maksimum. Soğutmam yazdığım gibi sıvı soğutma. Modeli: Cooler Master Masterliquid ML240L V2.

1.20 V ile 4850 Mhz nasıl alıyorsun ki, daha yüksek güç çekmesi gerekmez mi o durumda? Bende de 5800x var, Ryzen Master ile frekansı sabitlemeyi düşünüyorum. Zaten base 3.8, turbo ile 4.7 Ghz normal değerleri işlemcinin. Oyunlarda iken 4,6-4,7-3,7 vs arasında gidip gidip geliyor bende.

Bu konularda merak ettiğim nokta, Ghz fazla arttırınca daha çok ısınıyor, azaltınca az ısınıyor. Peki voltajı az veya fazla verince ne oluyor?

Deneyerek öğrenmek en mantıklısı. Riskli bir işlem değil. Manuel olarak OC yapmadıysan anakartın BIOS menüsünde hazır bir profili aktif etmiş olabilirsin.
Direkt olarak sıcaklığı etkiliyor voltaj değeri. Bende 5600x var, GHz değerinden çok daha fazla etkiliyor sıcaklığı.

Arkadaş 1.20 de almışsa 1.20 denemek lazım bak.

Az verince frekans düşüyor fazla verince yine 4850 ama sıcaklık çok artıyor.
Bios üzerinden yaptım. Offset modla iki ayar arasında kullanmak mantıklı değil mi? Yoksa direk sabit voltajda mı kullaniyim?

Az verince frekans düşüyor fazla verince yine 4850 ama sıcaklık çok artıyor.

Bios üzerinden yaptım. Offset modla iki ayar arasında kullanmak mantıklı değil mi? Yoksa direk sabit voltajda mı kullaniyim?
Offset modu daha iyidir. Voltaj yetmediğinde veya fazla geldiğinde sizin belirttiğiniz aralıkta yükseltme/alçaltma yapar. Bu değeri iyi belirlemeniz lazım.
Bugün 1.07 V ile 5600x'i 4.3 GHz'de çalıştırdım, yük altında bir süre sonra kapandı. Şu an 4.2'de kullanıyorum.
@elegiac Bende ASUS anakart var, oradaki hazır bir profil kullanım tipine göre ideal voltaj değerini ve çekirdek hızını ayarlıyordu. Bir süre sonra 4.2 GHz'de 1.088V ayarlarında sabit kalmaya başladı. Ben de ideal değerimi böyle buldum, şu an 1.06-1.1 arası kullanıyorum. Sıcaklık yük altında 68 dereceyi geçmiyor, stok fan var.

Yani benim belirmek istediğim değer öyle 0.05 değil 0.2'ye kadar falan. Böyle yapsam sıkıntı olur mu? 1.05v ile 1.25v arası yemesini istiyorum. Şuan 1.20 ile kullanıyorum tam yükte 4.8ghz'i görüyor. Ve de 1.25 yapmama gerek var mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…