R7 5800X için uygun voltaj değeri nasıl olmalı?

elegiac

Hectopat
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Merhaba arkadaşlar Ryzen 7 5800X işlemcide uygun voltaj değeri ne olmalı merak ediyorum. Şu an 1.20V'ye ayarlı. Sıvı soğutmama bazı kişiler kötü dedi ama oyunlarda 2K'da maksimum 60-65 dereceyi gördüm. Ortalama olarak da 50-55 derece. Ve OC yapmamış olmama rağmen 4850MHz sabit çalışıyor. 5GHz'e çıkartırsam zarar verir miyim ve tahmini sıcaklık değerleri ne olur? Son olarak da 5GHz için 1.20v yeter mi?
Sıvı soğutma: Cooler Master Masterliquid ML240l V2.

Hocam kapanma mevzusunu anlamadım, biraz açabilir misin? Yani ayarı yaptık yeniden başlattık Windows açılırken direk güç gidip kapanma mı oluyor; zorlandığı işlemle de pc mi kendini mi kapatıyor? Bu gibi durumlarsa sıkıntı yok, bazı sorunlarda sistem kendini açmaya çalışıyor sanki güç yetmezmiş gibi olup kapanıyor. Şöyle örnek vereyim, araçlarda kontağı çeviriyorsun, marş basıyor ama araç çalışmıyor. Onun gibi değildir sanırım?
Bilgisayarı açarsınız. Kullanırken işlemcinin gücünü yükselttiği, kullanımının arttığı bazı anlar olur. Bu anlarda voltaj gereksinimi de artar. Mesela oyun açıp/kapatma, herhangi bir tarama vs. Bu anlarda voltaj yetmediğinde pat diye kapanır.

Bilgisayarı açarsınız. Kullanırken işlemcinin gücünü yükselttiği, kullanımının arttığı bazı anlar olur. Bu anlarda voltaj gereksinimi de artar. Mesela oyun açıp/kapatma, herhangi bir tarama vs. Bu anlarda voltaj yetmediğinde pat diye kapanır.
Peki sadece frekansı ayarlasak, voltajı anakart kendisi yapsa olmuyor mu?

Olur. Frekansı ayarlarsınız, CPU voltage kısmını auto olarak seçersiniz.
@emrah_8 Fakat ayarlayacağı voltaj değeri muhtemelen minimumdan yüksek olacaktır. O yüzden sıcaklıklar fazla olabilir.

Autoya aldığım zaman 0.97V ile 1.456V arasında çekiyordu bende. Tamam performanslı ama 92 dereceye kadar çıkmıştı.
Bende böyle hocam 1.20V ile 4.8ghz'de çalışıyor.
Olur. Frekansı ayarlarsınız, CPU voltage kısmını auto olarak seçersiniz.
@emrah_8 Fakat ayarlayacağı voltaj değeri muhtemelen minimumdan yüksek olacaktır. O yüzden sıcaklıklar fazla olabilir.
Hocam size ryzen master'la ilgili bir soru sorabilir miyim? Discord üzerinden falan daha rahat olur. İsterseniz ekleyin. selambenejder#0001

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    20,8 KB · Görüntüleme: 79
Autoya aldığım zaman 0.97V ile 1.456V arasında çekiyordu bende. Tamam performanslı ama 92 dereceye kadar çıkmıştı.
Bende böyle hocam 1.20V ile 4.8ghz'de çalışıyor.

Hocam size ryzen master'la ilgili bir soru sorabilir miyim? Discord üzerinden falan daha rahat olur. İsterseniz ekleyin. selambenejder#0001
Hocam sizdeki anlamadığım durum, 4.8 Ghz normal base boost değeri 4.7 yüksek. Ve farkkettiğim kısım 1.456V en fazla çekiyor. O durumda bu Voltta iken o değere gelmesi lazım değil midir anlamadım doğrusu. Deneyeceğim bakalım nasıl tepki verecek. :)

Daha önce hiç kullanmadığım için yardımcı olamam muhtemelen.
Yani hocam uygulama işe yarıyor ama oradan bi değer ayarladım mı pc reset atıyor. Anakartın ayarlarına gidip default yapıp denesem istediğim değerlerde stabil çalışır mı? Yoksa anakarttan özel olarak bir şey kapatmam mı lazım?
Hocam sizdeki anlamadığım durum, 4.8 Ghz normal base boost değeri 4.7 yüksek. Ve farkkettiğim kısım 1.456V en fazla çekiyor. O durumda bu Voltta iken o değere gelmesi lazım değil midir anlamadım doğrusu. Deneyeceğim bakalım nasıl tepki verecek. :)
Bende amd cbs mi ne öyle bir yer vardı oradan core performance boost auto'daydı. Belki ondan 150mhz daha ekliyor olabilir.

Ryzen Master ile denedim yemedi hocam? :D Stabil değil diyor.
4.5Ghz, 1.30 Vol stabil gibi. Stressde 81 derece şuan. 5 dk deneyip aynı voltajda 4.7 Ghz çekip deneyeceğim bakalım, yiyecek mi.
4.7Ghz da 1.30 volt aıda64 stoplanıyor. Hardware hatası vs bir şey diyor. 1.25 voldada yükte yeniden başlatıyor. Anlamadım bu işi valla.

Dosya Ekleri

• Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    54,9 KB · Görüntüleme: 71
Son düzenleme:
Ryzen Master ile denedim yemedi hocam? :D Stabil değil diyor.
4.5Ghz, 1.30 Vol stabil gibi. Stressde 81 derece şuan. 5 dk deneyip aynı voltajda 4.7 Ghz çekip deneyeceğim bakalım, yiyecek mi.
4.7Ghz da 1.30 volt aıda64 stoplanıyor. Hardware hatası vs bir şey diyor. 1.25 voldada yükte yeniden başlatıyor. Anlamadım bu işi valla.
Yani bugün bende biosu default moda alıp ryzen master'dan deniyeceğim. 4.7ghz 1.20 voltla sende dene bence.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı