R7 5800X için uygun voltaj değeri nasıl olmalı?

elegiac

Hectopat
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Merhaba arkadaşlar Ryzen 7 5800X işlemcide uygun voltaj değeri ne olmalı merak ediyorum. Şu an 1.20V'ye ayarlı. Sıvı soğutmama bazı kişiler kötü dedi ama oyunlarda 2K'da maksimum 60-65 dereceyi gördüm. Ortalama olarak da 50-55 derece. Ve OC yapmamış olmama rağmen 4850MHz sabit çalışıyor. 5GHz'e çıkartırsam zarar verir miyim ve tahmini sıcaklık değerleri ne olur? Son olarak da 5GHz için 1.20v yeter mi?
Sıvı soğutma: Cooler Master Masterliquid ML240l V2.

Bana soracak olursan değer aralığı biraz fazla. Fakat sıkıntı olacağını sanmıyorum.

Stress testinde sistem stabilitesi bozulmuyorsa gerek yok.
Boştayken çok sıcak olmasın diye o değer aralığını söyledim.

Deneyip haber vereceğim.
Ryzen master manuel basit ayarlama ile biostan ayarlama arasında fark var mı? Yazılımı silince yaptığımız ayarlar sıfırlanıyor mu?
Çok büyük bir fark yok. Yazılımı silince ayarlarda gidiyor diye biliyorum. Ama yine de biostan yapmanızı öneririm.

Boştayken çok sıcak olmasın diye o değer aralığını söyledim.

Deneyip haber vereceğim.
Anakart bu işlemi kusursuz yapabiliyorsa söylediğiniz aralık uygun. Boşta çok serin çalışabilir. Ama oyun açıldığında birden bilgisayarın kapanması da olası bir durum. Denemek en mantıklısı.

Mesala frekansı yüksek tututup voltajı düşük tuttuk diyelim. Lakin voltaj o frekans için yeterli değil. Bu durum sistem hata mı veriyor yoksa o ayarladığımız değere mi çıkmıyor? Çıkmıyorsa sıkıntı yok, az az arttırıp çıkan değere kadar voltaj arttırılabilir. Lakin sistem hata verip pc açılmama vs olursa eski haline gelmesinde problem olur.

Mesala frekansı yüksek tututup voltajı düşük tuttuk diyelim. Lakin voltaj o frekans için yeterli değil. Bu durum sistem hata mı veriyor yoksa o ayarladığımız değere mi çıkmıyor? Çıkmıyorsa sıkıntı yok, az az arttırıp çıkan değere kadar voltaj arttırılabilir. Lakin sistem hata verip pc açılmama vs olursa eski haline gelmesinde problem olur.
Hata veriyor/kapanıyor.

Eski haline gelmesine neden problem olsun ki. Default ayarlara basarsın düzelir.
@Takeshi Kovacs Hocam bir de şey diyeceğim. Curve optimizerdan negative -20 yaptım. Bu offset yapacağım zaman problem yaratır mı? Ve de bu curve optimizer tam olarak ne ve ne işe yarıyor?

@Takeshi Kovacs @elegiac
Yani şunu demek istedim, 5800x boost frekansı 4.7. Ben bunu sürekli almak istesem, core ratio değerini 4.7 girip voltajı 1.2'den başlatıp sırayla artıra arttıra ideali bulmaya mı çalışacağım?

Misal ideali 1.35 volt diyelim:
-1.20 ile başlattığımda yetmeyince nasıl bir tepki veriyor? Mavi ekran veya pc açılmama mı yoksa sade 4.7 çıkamama mı?
-4.7 veya 4.8 Ghz için sabit bir referans volt değeri yok mu? Hani herkes az buçuk değişse bile üç aşağı, beş yukarı aynıdır diyemiyor muyuz?
-Bu ayarları biostan yaptık diyelim, eski haline gelmesi için biosu mu sıfırlıyoruz? (Öyle olması kötü olurü hali hazırda Raid 0 kurulumum var. Beni çok uğraştırır.
-Ryzen master ile yaptığımız ayarlar program silinince sıfırlanıyor mu, denediniz mi hiç?

Daha önce hiç bu ayarları yapmadığımdan biraz sorum fazla oldu, kusura bakmayın.🙃 Öyle yüksek OC yapıp standartından çıkma gibi niyetim yok şimdilik, sadece sabit frekans almak istiyorum, oyunlarda 3.7-4.5-4.6-4.7 vs gidip gidip geliyor. Bu oynamalarda FSP drop olur mu gibisinden istiyorum. Zaten maksimum düşündüğüm değer kendi değeri 4.7 Ghz.

@Takeshi Kovacs @elegiac
Yani şunu demek istedim, 5800x boost frekansı 4.7. Ben bunu sürekli almak istesem, core ratio değerini 4.7 girip voltajı 1.2'den başlatıp sırayla artıra arttıra ideali bulmaya mı çalışacağım?

Misal ideali 1.35 volt diyelim:
-1.20 ile başlattığımda yetmeyince nasıl bir tepki veriyor? Mavi ekran veya pc açılmama mı yoksa sade 4.7 çıkamama mı?
-4.7 veya 4.8 Ghz için sabit bir referans volt değeri yok mu? Hani herkes az buçuk değişse bile üç aşağı, beş yukarı aynıdır diyemiyor muyuz?
-Bu ayarları biostan yaptık diyelim, eski haline gelmesi için biosu mu sıfırlıyoruz? (Öyle olması kötü olurü hali hazırda Raid 0 kurulumum var. Beni çok uğraştırır.
-Ryzen master ile yaptığımız ayarlar program silinince sıfırlanıyor mu, denediniz mi hiç?

Daha önce hiç bu ayarları yapmadığımdan biraz sorum fazla oldu, kusura bakmayın.🙃 Öyle yüksek OC yapıp standartından çıkma gibi niyetim yok şimdilik, sadece sabit frekans almak istiyorum, oyunlarda 3.7-4.5-4.6-4.7 vs gidip gidip geliyor. Bu oynamalarda FSP drop olur mu gibisinden istiyorum. Zaten maksimum düşündüğüm değer kendi değeri 4.7 Ghz.
1- Dediğim gibi genelde kapanıyor.
2- Bunu aynı işlemciyi kullanan diğer kullanıcıların geri dönüşüne göre öğrenebilirsiniz. Google'da arayın redditte bulacağınıza eminim.
3- Yine nasıl bu hale getirdiysek tekrardan eski haline döndürebiliriz. Sıfırlamaya gerek yok.
4- Hiç denemedim.

1- Dediğim gibi genelde kapanıyor.
2- Bunu aynı işlemciyi kullanan diğer kullanıcıların geri dönüşüne göre öğrenebilirsiniz. Google'da arayın redditte bulacağınıza eminim.
3- Yine nasıl bu hale getirdiysek tekrardan eski haline döndürebiliriz. Sıfırlamaya gerek yok.
4- Hiç denemedim.
Hocam kapanma mevzusunu anlamadım, biraz açabilir misin? Yani ayarı yaptık yeniden başlattık Windows açılırken direk güç gidip kapanma mı oluyor; zorlandığı işlemle de pc mi kendini mi kapatıyor? Bu gibi durumlarsa sıkıntı yok, bazı sorunlarda sistem kendini açmaya çalışıyor sanki güç yetmezmiş gibi olup kapanıyor. Şöyle örnek vereyim, araçlarda kontağı çeviriyorsun, marş basıyor ama araç çalışmıyor. Onun gibi değildir sanırım?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı