R7 5800X RTX 2060 Sistemde Valorant'ta FPS Yüksek Olmasına Rağmen Ekran Kasıyor

Pares07

Hectopat
Katılım
27 Ocak 2021
Mesajlar
13
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır bu problemi yaşıyorum ve ne yaparsam yapayım hiçbir şekilde düzeltemedim. Bu yüzden danışmak istedim önce sistem bilgilerimi yazacağım arkasından sorunu açıklayacağım.

Ryzen 7 5800X.
Gigabyte RTX 2060 Super Windforce OC 8 GB.
HyperX Fury 2x8 GB 3200MHz RAM.
Samsung 970 EVO Plus 500 GB SSD.
Thermaltake TH120 sıvı işlemci soğutucu.
Monitör LG 24GL600F 144 Hz.

Sorunu Valorant özelinde yaşadığımı belirtmek isterim öncelikle. İşlemci sıcaklık değerlerim boştayken 39-42 yük altında 59-63 derecelerde. Ekran kartım son performansında 83'ü geçmiyor Valorant çalıştırırken 55'i bile geçmiyor.

Sorun şu; grafik ayarlarını alabildiğim maksimum FPS değerini almak için (input lag azaltmak amacıyla) en düşükte tutuyorum. FPS değerim hiçbir şekilde 250'nin altına düşmüyor grafikler düşük veya ultrada olsa bile. Benzer sisteme sahip ve oyunu oynayan arkadaşlar bilecek ki çok fazla yetenek kullanılan ve ekranın tamamen dolup taştığı aksiyon anları dışında FPS değerleri 400-500 arasında geziyor. Fakat haliyle kalabalık aksiyon ve fazla yetenek kullanılan anlarda FPS 250 değerlerine kadar düşüyor şimdi sıkıntı şu. Ekran 144Hz ve FPS hiçbir şekilde 144 altına düşmediği halde ekranımda inanılmaz bir kasıntı hissediyorum. FPS değerini 144'e sabitleyerek denediğimde birebir aynı problemi FPS 143'e bile düşmemesine rağmen düşüyormuşçasına yaşıyorum. V-Sync, FreeSync gibi yolları denedim problem aynı. NVIDIA Denetim Masası üzerinden ekran kartının üretebileceği maksimum FPS'i 144'e çektim fakat yine aynı problemi yaşıyorum. FPS değerinde bir problem olmamasına rağmen ekranım yoğun şekilde kasıyor ve hem oyun performansımı hem mentalitemi etkiliyor ve bu durum fazla can sıkıcı olmaya başladı.

İşlemcimin, ekran kartıma göre fazla güçlü olduğunu ve darboğaz yapabileceğini biliyorum fakat darboğaz testlerinde %5.1 gibi bir sonuç aldım çok mu az mı bilmiyorum fakat oyun Valorant olduğu için bunun sorunun kaynağı olacağını düşünmüyorum. Kartı monitöre DP kablosuyla bağlıyorum. Sıcaklığa bağlı bir sıkıntı yok değerleri hep kontrol ettim ve değerler gayet normal. Tüm sürücüler, BIOS, ekran kartı BIOS'u güncel. Chipset driver güncel. Windows aynı şekilde güncel. (Windows 10 Pro kullanıyorum) güç yönetimi modu nihai performansda. Deneyebileceğim her şeyi denediğimi düşünüyorum umarım denemediğim bir şey vardır ve sizden öğrenirim yardımınızı bekliyorum. Teşekkürler.
 
Buyrun
 

Dosya Ekleri

  • scccc.png
    scccc.png
    734,2 KB · Görüntüleme: 34
  • sdss.png
    sdss.png
    724 KB · Görüntüleme: 33
Hocam muhtemelen yapmışsınızdır ama ben buna benzer bir şeyi Nvidia denetim masasından monitör hızı uygulamaya bağlı olarak yazıyordu onu kullanılabilecek en yüksek değer olarak değiştirerek çözmüştüm eğer öyleyse bir deneyin isterseniz.
 
Bu program input lag azaltır ve aynı zamanda FPS de artar. Öneriyorum.
 
Hocam muhtemelen yapmışsınızdır ama ben buna benzer bir şeyi Nvidia denetim masasından monitör hızı uygulamaya bağlı olarak yazıyordu onu kullanılabilecek en yüksek değer olarak değiştirerek çözmüştüm eğer öyleyse bir deneyin isterseniz.
Her iki seçeneği denedim fakat problem düzelmiyor. Bana mantıksız gelen ve bir türlü anlayamadığım, ekran zaten 144hz ve FPS 144'ün altına hiçbir şekilde düşmemesine rağmen yoğun aksiyon anlarında sanki FPS 60-70'e droplanmış gibi rahatsız edici bir kasma oluyor ekranda. Normal haritada gezinirken aksiyonun fazla olmadığı anlarda yağ gibi akıyor ve FPS zaten 350-500 arasında bazen 700'lere bile çıktığı oluyor. İşin garip tarafı, ölüm maçlarında bu problemi asla yaşamıyorum. Yani sorun oyundaymış gibi geliyor ama benzer sistemlerle herkes bu sorunu yaşamıyor. Delirmek üzereyim.
FPS 144'ün altına düşmemesine rağmen oyun esnasında normalde 350-500 değerlerinde gezen FPS değeri, 500'den bir anda 250'ye droplamasının kasma hissiyatı yarattığını düşündüm bir süre ama mantıksal olarak 144'ün altına düşmediği için bu da anlamsız geliyor.
Bu program input lag azaltır ve aynı zamanda FPS de artar. Öneriyorum.
FPS değeri veya input lag ile bir sorun yaşadığımı düşünmüyorum ama teşekkür ederim.

Nvidia refleks düşük gecikmeyi kapatın bir de öyle deneyin hocam.
Bunu denememiştim reflex'in önemli olduğunu düşündüğüm için ama deneyeceğim şimdi sonucu söylerim teşekkürler.

Nvidia refleks düşük gecikmeyi kapatın bir de öyle deneyin hocam.
Denedim fakat sonuç aynı.
 
Son düzenleme:
Hocam valla aklıma gelen çoğu şeyi yapmışsın, yani sürücülerü ddu ile kaldırıp yeniden sıfır bir kurulum deneyebilirsiniz. Bana kalırsa ilk önce valoranta bir temiz kurulum çekin o da olmaz ise bilgisayara bir temiz kurulum yapıp elle driverları kurmayı deneyebilirsiniz. İnternetten Nvidia denetim masası ayarlarını uygun bir şekilde yaparsınız.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı