R7 5800X voltaj değerleri normal mi?

blackratos1

Megapat
Daha fazla  
Merhaba yakın dönemde bir PC topladım.
ASUS B550-F GAMING Wi-Fi anakart.
G.Skill 32 GB 3600MHz CL16 RAM.
Palit RTX 3070 gamerock.
High Power 750W.
Ryzen 7 5800X işlemci.
Sharkoon TG6 kasa.
Sıvı soğutucu olarak Cooler Master 240L V2.

İşlemciyi %100 yük altına soktuğumda şöyle değerler alıyorum. Normal mi?

Dosya Ekleri

• islemci.png
    islemci.png
    178,8 KB · Görüntüleme: 236
Sıvı soğutucu olmasına rağmen yüksek bir değer. Voltaj değişiklikleri yaparak denemelerde bulundunuz mu? O Ghz değeri için daha uygun bir çalışma girdisi sağlanabilir.
Birkaç gündür deniyorum. Şuan tekrar test yaptım ve aldığım sonuçlar;

Dosya Ekleri

• islemci.png
    islemci.png
    430,4 KB · Görüntüleme: 166
Birkaç gündür deniyorum. Şuan tekrar test yaptım ve aldığım sonuçlar;
Turbo frekansa sabitleyip farklı voltaj değerleri ile Cinebench testleri yaptınız mı? 3.7 Ghz ile bu işlere girişmeyin. Gidin CPB kapatarak sabit çalıştırın daha iyi. Amacınız işlemciden yüksek performansı en doğru voltaj ile alabilmek olmalı. Sonrasında sizi 10-15 dakikalık Prime95 testi bekleyecek. O durumda da sistem kapanmıyorsa bu verileri BIOS'a işleyeceksiniz. Sıcaklıkların ne seviyede olacağını ise voltaj durumu ve soğutucunun kalitesi belirler.

Son düzenleme:
Turbo frekansa sabitleyip farklı voltaj değerleri Cinebench testleri yaptınız mı? 3.7 Ghz ile bu işlere girişmeyin. Gidin CPB kapatarak sabit çalıştırın daha iyi. Amacınız işlemciden yüksek performansı en doğru voltaj ile alabilmek. Sonrasında size 10-15 dakikalık Prime95 testi bekleyecek. O durumda da sistem kapanmıyorsa bu verileri BIOS'a işleyeceksiniz. Sıcaklıkların ne seviyede olacağını ise voltaj durumu ve soğutucunun kalitesi belirler.
CPB nedir niye kapatayım. Yaptığım şey işlemciye zarar mı veriyor ? Amacım dediğiniz gibi işlemciden performansı en doğru voltaj ile almak istiyorum. Acaba sizinle iletişime geçebileceğim bir yer var mı ? Şu işi halledelim lütfen. Sürekli sıcaklığa bakmaktan paronayak oldum

CPB nedir niye kapatayım. Yaptığım şey işlemciye zarar mı veriyor ? Amacım dediğiniz gibi işlemciden performansı en doğru voltaj ile almak istiyorum. Acaba sizinle iletişime geçebileceğim bir yer var mı ? Şu işi halledelim lütfen. Sürekli sıcaklığa bakmaktan paronayak oldum
Core Performance Boost olarak geçen bir ayardır ve işlemcinizi yüksek güçte çalıştırmayı sağlar. Ama voltaj konusunda çok makul performans sunmaması sıkıntıdır.

Görselde yanlışım yoksa 3.7 Ghz'e voltaj arıyorsunuz. BIOS'tan bu ayarı kapattığınızda işlemcideki sabit 3.8 Ghz değeri sunulur zaten. Yani bir ayara gerek yok. Sizin yapacağınız işlem OC. Bu işlemcinin maksimum frekans değeri 4.7 Ghz. Bu değeri Ryzen Master'da giriş yaparak voltajı da 1.35'ten başlatarak Cinebench üzerinden test ile performansı ve sıcaklıkları gözlemleyeceksiniz, not alacaksınız. Voltajı düşürerek bu denemelere devam edeceksiniz. Sizin için en makul çalışma girdisini elde ettiğinizde işlemciyi Prime95 üzerinden 15 dakika yüke sokacaksınız. Bir kapanma meydana gelmiyorsa güzel, aksi durumda ise voltajı biraz daha yükseltip tekrar test yapacaksınız. Bu test sorunsuz şekilde tamamlanınca bunu BIOS'unuza işleyeceksiniz ve işlem tamamlanacak. BIOS ekranınızdaki ayarlamaların nasıl yapılacağı konusunda yanlış bilgi vermek istemem. Her üreticinin menü düzeni farklıdır ama araştırırsanız bulursunuz.

Not: PBO ayarını da kapatınız.

Core Performance Boost olarak geçen bir ayardır ve işlemcinizi yüksek güçte çalıştırmayı sağlar. Ama voltaj konusunda çok makul performans sunmaması sıkıntıdır.

Görselde yanlışım yoksa 3.7 Ghz'e voltaj arıyorsunuz. BIOS'tan bu ayarı kapattığınızda işlemcideki sabit 3.8 Ghz değeri sunulur zaten. Yani bir ayara gerek yok. Sizin yapacağınız işlem OC. Bu işlemcinin maksimum frekans değeri 4.7 Ghz. Bu değeri Ryzen Master'da giriş yaparak voltajı da 1.35'ten başlatarak Cinebench üzerinden test ile performansı ve sıcaklıkları gözlemleyeceksiniz, not alacaksınız. Voltajı düşürerek bu denemelere devam edeceksiniz. Sizin için en makul çalışma girdisini elde ettiğinizde işlemciyi Prime95 üzerinden 15 dakika yüke sokacaksınız. Bir kapanma meydana gelmiyorsa güzel, aksi durumda ise voltajı biraz daha yükseltip tekrar test yapacaksınız. Bu test sorunsuz şekilde tamamlanınca bunu BIOS'unuza işleyeceksiniz ve işlem tamamlanacak. BIOS ekranınızdaki ayarlamaların nasıl yapılacağı konusunda yanlış bilgi vermek istemem. Her üreticinin menü düzeni farklıdır ama araştırırsanız bulursunuz.

Not: PBO ayarını da kapatınız.
Ben OC yapmak istemiyorum. 3.7Ghz normalde 3.8'di ben düşürdüm voltajı da düşürüp sıcaklığı düşürmekti amacım. Default ayarlarda işlemciyi HeavyLoad programı ile %100 altına soktuğumda 80C geçiyordu. Araştırma yaptığımda voltajı düşürmem gerektiğini söylediler. Yani değerleri aşağıya çekmemin tek nedeni sıcaklık. Şuan boşta 34C yük altında 60-70 arası zaten değerlerin resmini atmıştım. Hiç anlamam OC den. Şimdi ben bu değerler ile CineBench testi yapsam bir sıkıntı olur mu ? Prime Testini bu değerler ile yaptım kapanma falan olmadı. Ama BIOS işlemem gerektiğini bilmiyordum. Ryzen Master programından yaptığımız da otomatik kaydediliyor sanıyordum.

Ben OC yapmak istemiyorum. 3.7Ghz normalde 3.8'di ben düşürdüm voltajı da düşürüp sıcaklığı düşürmekti amacım. Default ayarlarda işlemciyi HeavyLoad programı ile %100 altına soktuğumda 80C geçiyordu. Araştırma yaptığımda voltajı düşürmem gerektiğini söylediler. Yani değerleri aşağıya çekmemin tek nedeni sıcaklık. Şuan boşta 34C yük altında 60-70 arası zaten değerlerin resmini atmıştım. Hiç anlamam OC den. Şimdi ben bu değerler ile CineBench testi yapsam bir sıkıntı olur mu ? Prime Testini bu değerler ile yaptım kapanma falan olmadı. Ama BIOS işlemem gerektiğini bilmiyordum. Ryzen Master programından yaptığımız da otomatik kaydediliyor sanıyordum.
Olay şu: Sizin işlemciniz 4.7 Ghz'e kadar çıkıyor. Bu işlemciyi 3.8 Ghz'de kullanmanız için bir ekstra işleme gerek yok. Sabiti bu değer zaten. CPB, BIOS'ta açıksa kapatın zaten standart bu değeri verir ve voltaj fırlaması falan olmaz.

Lakin: Bu işlemci, o değerde kullanılsın diye alınmışsa büyük yanlış olur. Ryzen 5 2600 gibi çalıştırmış olacaksınız. Size öncesinde anlattığım yol, bu işlemciyi tam performansında çalıştırmak için var.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı