R7-7800x3D 90 dereceye ulaşıyor ve sistem kapanıyor

RaveN Tattoo

Megapat
Makaleler
3
Daha fazla  
RAM
G.Skill DDR5 6000MHz CL30 (2x32GB – Toplam 64GB)
Ekran kartı
PNY GeForce RTX 5080
Anakart
ASUS PRIME X670-P WIFI
İşlemci
AMD Ryzen 7 7800X3D
Merhaba, 1 hafta önce Vatan Bilgisayar'dan bilgisayar topladım. Parçaları yazacağım. Fanlar çok sessiz çalışıyordu güzel diye düşündüm ama oyun açtığımdada öyle deli gibi yükselmedi. Fan ayarlarından manuel olarak Turbo yaptım. Yine de bana mısın demiyor. İşlemci anlık olarak 90'a fırlayıveriyor. Bilgisayar tak diye kapanıyor. BIOS'tan baktım pompa n/a diye görünüyor. Anakartta da CPU_FAN yerine takılı kablo. Pump yerine taktım RPM'si görünmeye başladı bu sefer de CPU fan yok diye uyarı verdi. Onu da ayarlardan ignore yaptım uyarı gitti. Doğru mu yaptım acaba? Adamlar yanlış mı takmış yani kabloyu? Bunları da bildiğimden yapmadım ha ChatGPT sağ olsun şöyle yap böyle yap dedi onu dinledim. Yine de size de bir sorayım dedim.

Dosya Ekleri

• IMG_1B600366-261D-4017-9114-7838D4C323F7.jpeg
    IMG_1B600366-261D-4017-9114-7838D4C323F7.jpeg
    156 KB · Görüntüleme: 36
  • IMG_A56DB78A-3782-4D0E-A91F-A2828D1B82A2.jpeg
    IMG_A56DB78A-3782-4D0E-A91F-A2828D1B82A2.jpeg
    146,8 KB · Görüntüleme: 33
  • Başlıksız-1.jpg
    Başlıksız-1.jpg
    145 KB · Görüntüleme: 34
Hocam fan hızlarını full yapmanızı tavsiye ederim ama ne zaman eğer ki termal macun ve toz bakımı yaptıydasınız ama hala o sıcaklıklarda çalışıyorsa o zaman full yapın yoksa boşuna fanlar toz çeker.

Hocam fan hızlarını full yapmanızı tavsiye ederim ama ne zaman eğer ki termal macun ve toz bakımı yaptıydasınız ama hala o sıcaklıklarda çalışıyorsa o zaman full yapın yoksa boşuna fanlar toz çeker.

İşlemci soğutucun ne? Fanları CPUFAN'a takın. Pompayı PUMP girişinde son ayarda fanları da otomatikte bırakın. CPUFAN'ları kasa fanı girişlerine takmış olabilirler.

İşlemci soğutucusu bu: THERMALTAKE TH240 V2 BEYAZ ARGB Led Fanlı 240mm Intel/AM5

Kasa zaten 1 hafta önce toplandı vatanı arayıp sordum soğutucuyu gayet iyi taktık macunuda iyi sürdüm içinden çıkan macunu kullandım dedi.

CPUFAN a takın derken adamlar doğru mu takmış yani anlamadım. Bir ton kablo var valla hangisi nereye gidiyor anlamadım bile. CPU_FAN da kini çıkartıp AIO_PUMP a takınca gördü ama pompayı. Bir de böyle deneyeyim oyun açıp sıcaklığı diyordum.

15dk kadar 4K her şey ultrada (DLSS4 kalite) Kingdom Come: Deliverance II oynadım. Sıcaklık 81'i bile geçmedi. Öncesinde direk 91'e fırladıydı anlık bile olsa. Sanırım o kabloyu doğru yere takıp Q-fan tuning yapınca düzeldi gibi ne dersiniz?

Dosya Ekleri

• f4b0f8be-fb86-4ccc-b110-3e91ddf1d959.png
    f4b0f8be-fb86-4ccc-b110-3e91ddf1d959.png
    245,3 KB · Görüntüleme: 28
Son düzenleme:
Normal değil, Tjmax 89 derece zaten neresi normal.
dün bir kaç oyunda denedim. Q-FAN tunning ayarı yaptıktan ve kabloyu pump a taktıktan sonra arada gene sıçradı 89 90 a ama böyle 1 saniyelik bir şey belki saliselik olup anında 75 lere geri düşüyor. Yani bu kadar hızlı 90 a çıkıp 75lere nasıl düşüyor onuda anlamadım. Kapanma olmadı henüz umarım da olmaz.

Dün birkaç oyunda denedim. Q-fan Tunning ayarı yaptıktan ve kabloyu pump a taktıktan sonra arada gene sıçradı 89 90'a ama böyle 1 saniyelik bir şey belki saliselik olup anında 75'lere geri düşüyor. Yani bu kadar hızlı 90'a çıkıp 75'lere nasıl düşüyor onu da anlamadım. Kapanma olmadı henüz umarım da olmaz.

Sıvı soğutucunun bakır plakasının altında etiketi kalmış olabilir veya hatalı montaj olabilir. Sistemi kapatacak kadar oluşacak sıcaklıklar pek normal değil.

Sıvı soğutucunun bakır plakasının altında etiketi kalmış olabilir veya hatalı montaj olabilir. Sistemi kapatacak kadar oluşacak sıcaklıklar pek normal değil.
Evet hocam gene kapandı. Bu dediğiniz şeye ben kendim bakabilir miyim acaba bi zarar verir miyim veya garanti dışı bırakır mıyım?

Bios da ayarları TURBO yaptım bir kaç bişey kapattım falan şimdi 2 saat falan test ettim kapanmadı pc. 1 kere 86 ya fırladı saliselik olarak sonra genelde 70 lerde gezdi. İnşallah çözmüşümdür.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı