R7 7800x3D sistem MSI MEG S360 ile ısınıyor

hamzaarat

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba. İşlemcim, net üzerinde gördüğüm incelemelerde oldukça serin çalışırken, ben bu değerleri asla alamıyorum. İşlemci normalde sıcak çalışan bir işlemi mi yoksa ben mi bir şeyleri yanlış yapıyorum?

Boşta 55-65 derece arası oynuyor.

Furmark stres testinde anında 85dereceye çıkıyor, 87-88 derecelerde geziniyor, anlık 92 dereceyi buluyor.

Oyunlarda 4k oynuyorum;
Battlefield V --> 75-82 derece arası
Cod -----> 72-78 derece arası
Forza Horizon --> 68- 75 derece arası
The Last of Us --> 75-80 derece arası
God of War ----> 77-82 derece arası

Sistemim;
Anakart-- MSI mag x670-e tomahawk
İşlemci-- AMD Ryzen 7800x3d
Soğutucu--Msi Meg S360
Ram-- Kingston ddr5 600mhz
Ekran kartı-- MSI Gaming X Trio Rtx4080
Psu-- Asus ROG Thor 850w
Kasa-- Phanteks P600s

Plakasız kullanıyorsanız bir tık fazla ısınıyor, pompa hızını kontrol edip, soğutucuya sürülü gelen macunu temizleyip iyi bir macun uygulanırsa ısı biraz daha düşebilir.

Test sonuçları var mı?

Araştırırsanız var.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Araştırır iseniz var demişsiniz lakin siz ya pek araştırmamışsınız ya da doğru bildiğiniz bilgiler yanlış. Daha önceden yine buna benzer bir konuda konuşuyorduk ve siz objektif bir değerlendirme yerine internette gördüğünüz bilgileri paylaşıyordunuz ve ben de size şunu söylemiştim paylaştığınız bilgileri referans alabilirsiniz lakin doğru kabul edemezsiniz.

Yukarıda "biz o işlemciyi kule tipi ile daha serin çalıştırdık" gibi bir ifade kullanmışsınız lakin ben şunu sormak istiyorum neye göre serin ya da kime göre?

Bana gönderdiğiniz videoya bakıyorum ki incelemeyi yapan kişi tamamen kendi yorumunu katmış herhangi bir objektif elle tutulur bir yanı yok.

İlk olarak videoda bahsedilen kule tipi soğutmanın güncel fiyatına göstermek istiyorum, daha sonra kendi kullandığım sıvı soğutmanın fiyatını.

Arctic LF2 420MM kullanıyorum lakin artık satılmıyor ve hemen hemen bu fiyat bandında aldığım için LF3'ü koydum. Aralarında 2000 lira fark var.

Videoda bahsedilen oyunlarda aldığı sıcaklık sonuçlara bakıyorum.

Screenshot_20241026_124849_YouTube.jpg

Ben bu tabloyu görünce bir kere buna serin falan demem, işlemci için aldığı değerler yüksek ve ek olarak videoda biraz laubali bir tavır sergiliyor "ben size her oyunun sonuçlarını mı göstereceğim öyle bir şey yaparsam video 1 saat olur" gibi bir ifade gösteriyor ki yanlış, madem inceleme videosu çekiyorsun detaylı bir inceleme yapmak ve "objektif" olmak zorundasın.

Daha sonra hadi size bir tane oyundan video göstereyim diyor.

Screenshot_20241026_124958_YouTube.jpg

Ortalama 70 derece gibi bir değer ile 1080P ultra ayarlarda oynuyor.

Screenshot_20241026_132938_Gallery.jpg

Ben de Forza Horizon 4 yok lakin 5 ile bir sonuçlarım bu.

Screenshot_20241026_133121_Gallery.jpg

CS2 1080P ultra ayarlar.

Screenshot_20241026_133103_Gallery.jpg

Cyberpunk 2077 1080P ultra ayarlar.

Bu sonuçlar doğrultusunda iki sıvı soğutmayı da kıyaslayınca arada ki bu 2000 lira fark verilir mi? Kendi kullandığım sıvı soğutma veya o marka olmak zorunda değil?

Screenshot_20241026_125236_YouTube.jpg

Bence asıl önemli olan kısım bu çünkü 7800x3d ilk satışa çıktığı zamandan bu yana yaşanan bazı sorunlardan dolayı anakart üreticileri ve AMD bazı kısıtlamalar yapmak zorunda kaldı, nedir bunlar voltaj limiti getirdiler ve 1.3 volta sabitlediler, işlemcinin sıcak çalışmasından dolayı kullanıma bağlı olarak işlemcinin çalışma hızına limit koydular.

Videoda oyundan bir sahne yerine asıl bu kısmın sonuçlarını göstermeliydi çünkü yukarıda işlemci için değindiğim noktalar asıl burada devreye giriyor, eğer siz işlemciyi ne kadar serin çalıştırır iseniz performanstan ödün vermeden kullanırsınız.

Sizin deyiminize göre bu işlemci gerçekten serin ise ki değil çünkü hiçbir oyun sentetik testler kadar işlemciyi kullanmaz çok çok nadir durumlar olabilir sadece. Videoda Cinebench testini paylaşsaydı işlemci hızı maksimum 4.5-4.7 GHZ seviyelerinde olurdu ki bunu paylaştığı oyun içerisinde ki video ile de doğruluyorum, işlemci 5 GHZ'i geçtim 4.9 GHZ'e bile çıkamıyor.

cinebench 23.png

İşlemcim üzerinde bazı ayarlamalar yaptım bu sonuç onun eseri, işlemci üzerinde yapılan kısıtlamalar sadece maksimum güç gerektirmeyen durumlarda mesela oyunlarda vaat edilen saat hızına 5 GHZ'e ulaşır, bunun dışında ise 4850 MHZ 4950 MHZ hızlarına ulaşır ki bu da iyi bir soğutma sistemin var ise.

Sonuç olarak sizin bahsettiğiniz ve videoda konu olan soğutma sistemi kötü değil işlemciyi sıradan bir kullanıcı sorun yaşamadan kullanır lakin ne kadar iyi kullanabilir orası tartışılır.

Yazdığın yazının sadece frost commander ile Arctic 420 kıyası kısmına kadar okudum, gerisini okumadım.

Orada diyorum ki frost commander ile bile sizin soğutucunuzdan daha serin çalıştırdık, bu soğutucunun daha iyi performans vermesi lazım.

S360 ile Frost commader karşılaştırması.

Ben polemik sevmiyorum, kısa cevaplarla bir konu tartışılacaksa varım yoksa destan okuyamam kusura bakmayın.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı