Çözüldü R7 9700X işlemci boşta 5.5GHz çalışıyor ve 70 derece

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kerem.krkyn

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 9700X 3.8GHz 32MB Önbellek 8 Çekirdek AM5 4nm Tray İşlemci
MSI B650M PROJECT ZERO 7600MHz(OC) mATX Anakart
CORSAIR 32GB (2x16GB) Vengeance RGB 6000MHz CL36
MSI GeForce RTX 4060 Ti GAMING X 8GB
RAM
CORSAIR 32GB (2x16GB) Vengeance RGB 6000MHz CL36 DDR5
Anakart
MSI B650M PROJECT ZERO
Bilgisayarı satın alalı daha 1 gün oldu ve işlemci sürekli 5.5GHz'de çalışıyor ve sıvı soğutma olmasına rağmen 65-70 dereceden aşağı inmiyor. Oyuna girince 95 dereceye kadar çıkıyor. Fanlar ve sıvı soğutmada sorun yok

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    30,8 KB · Görüntüleme: 61
Bilgisayarı satın alalı daha 1 gün oldu ve işlemci sürekli 5.5GHz'de çalışıyor ve sıvı soğutma olmasına rağmen 65-70 dereceden aşağı inmiyor. Oyuna girince 95 dereceye kadar çıkıyor. Fanlar ve sıvı soğutmada sorun yok
hocam yeni aldığınızda öyle olmaması lazım ancak belki ayarlı ise windows+r yaptıktan sonra msconfig yazıp enter'a tıklayın. Yukarıdaki seçeneklerden önyüklemeye yazanı seçip oradan gelişmiş seçeneklerde tıklayınca core'ların kaç tanesini kullanmasını seçebiliyorsunuz. Eğer burada ayrı seçilip 1'den fazla yapılmış ise ayarı kapatıp normale alın. Benim aklıma bu geldi.
1741516382634.png

Son düzenleme:
hocam yeni aldığınızda öyle olmaması lazım ancak belki ayarlı ise windows+r yaptıktan sonra msconfig yazıp enter'a tıklayın. Yukarıdaki seçeneklerden önyüklemeye yazanı seçip oradan gelişmiş seçeneklerde tıklayınca core'ların kaç tanesini kullanmasını seçebiliyorsunuz. Eğer burada ayrı seçilip 1'den fazla yapılmış ise 1'e çekin. Benim aklıma bu geldi.
Eki Görüntüle 2441708
Sonra da işlemcinin performansının içinden geçin. İşlemci sayısı sizin ellemeniz gereken bir ayar değil. Sistem zaten kendisi gerektiği kadar çekirdeği aktif edip gerektiği hızlarda çalıştırır. Bu ayarla oynamak sistemin kararsızlaşmasına sebep oluyor. Konu sahibinin sorunu bunla alakasız.

Sonra da işlemcinin performansının içinden geçin. İşlemci sayısı sizin ellemeniz gereken bir ayar değil. Sistem zaten kendisi gerektiği kadar çekirdeği aktif edip gerektiği hızlarda çalıştırır. Bu ayarla oynamak sistemin kararsızlaşmasına sebep oluyor. Konu sahibinin sorunu bunla alakasız.
dostum benim dediğim şey zaten bunun değiştirilmemiş hali olması gerektiği , bazen insanlar youtube'dan görüyor performans arttırma diye seçiyorlar bunu ; boşta bile işlemciye yükleniyor.

dostum benim dediğim şey zaten bunun değiştirilmemiş hali olması gerektiği , bazen insanlar youtube'dan görüyor performans arttırma diye seçiyorlar bunu ; boşta bile işlemciye yükleniyor.
Ha anlamamisim da direkt bu ayarin acilmamasi daha mantikli. Ayar acik olmadigi surece sorun olmaz.

Ha anlamamisim da direkt bu ayarin acilmamasi daha mantikli. Ayar acik olmadigi surece sorun olmaz.
evet ben zaten ayarı açıp ordan farklı bir şey seçili ise onu kapatmasını ve seçilmemiş olması gerektiğini söylemeye çalıştım. Yanlış yazdım heralde düzelteyim. Genelde normal 1 olduğu için 1'i seç demişim.

• Ctrl+Shift+Esc ile Görev Yöneticisini açın.
  • Gelen ekranda CPU'ya tıklayın.
  • İşlemciyi en çok hangi program kullanıyor en yukarıda görebilirsiniz.
Yeni sistem olduğu için büyük ihtimalle güncelleme yapıyordur arka planda. Öyleyse normal.

• Ctrl+Shift+Esc ile Görev Yöneticisini açın.
  • Gelen ekranda CPU'ya tıklayın.
  • İşlemciyi en çok hangi program kullanıyor en yukarıda görebilirsiniz.
Yeni sistem olduğu için büyük ihtimalle güncelleme yapıyordur arka planda. Öyleyse normal.
işlemci kullanımında sorun yok %5-10 ama yinede 5.5GHz kullanıyor overclock falanda yapmadığım halde en yüksekte

işlemci kullanımında sorun yok %5-10 ama yinede 5.5GHz kullanıyor overclock falanda yapmadığım halde en yüksekte
Vallahi anlamadım. 5.5 Ghz'e çıkıyorsa, ısınıyorsa bir şeyler yapıyor o işlemci. Yük (iş) olmadan Windows işlemciyi o seviyelere çekmez.
Donanım sorunu buna sebep olmaz.
İstersen linuks USB'si ile aç bilgisayarı (kurulum yapmadan, USB'den linuks ile aç doğrudan).
Sonra Ctrl+Alt+T ile konsolu aç: "sensors" yaz, enter.
O işlemci ısısını yazar hemen. Linuks ile aynı durum yoksa, demek ki Windows'dan.
Linuks'da da aynı şey varsa o zaman BIOS ayarlarına bakarız.
+
Linuks USB ile açmayı bilmiyorsan yaz, hemen çözeriz, kolay o iş. Bir tek 8 GB bir USB lazım olacak.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı