Fiziksel olarak bir ayrım olmadığını ben de biliyorum fakat XMP ve D.OC.P için ayrım var bunu anlatmaya çalışıyorum örnek vereyim. B450 anakartlara çok uzun bir süre Ryzen ibaresi olmayan yani D.OC.P uyumluğunu olmayan RAM taktığınızda D.OC.P açamıyordunuz ve sistemler mavi ekrana düşüyordu. Bu uyumluluk BIOS güncellemeleri ile düzeldi aratırsanız %100 konu görebilirsiniz. Adam yeni sistem kuracak XMP D.OC.P açmak için BIOS mu bekleyecek. Aynı durum şu an EXPO Ramler'de geçerli Ryzenn 7000'için Max performans almak için EXPO uyumluğu olmayan RAM alalım o zaman sizin mantığınıza göre![]()
D.OC.P ve XMP aynı nanenin farklı renkleri. Mimari farkı yok arada. Uyumluluğun BIOS güncellemesi ile düzelmesi ne işlemci ile alakalı ne de RAM ile. Anakart ile alakalı bir durum bu. Sorun ne AMD'de ne RAM'de yani.
Ayrıca 5900X 2.5 sene önce çıkmış bir işlemci. BIOS beklemelik bir durum yok yani.
EXPO olayına gelince, EXPO zaten D.OC.P, XMP gibi RAM hız aşırtma olayı. DDR5 sistemler için geliştirilmiş yeni teknoloji. Havalı bir isim vermişler hepsi bu.
Son düzenleyen: Moderatör: