R9 7900x3D için soğutucu önerisi

Sıvı soğutucusu ömrü 7 yılmış sanırım onun dışında düşük bir oranda da olsa sıvı akımı söz konusu olabiliyormuş diye okudum. Noctua ile hemen hemen aynı düzeyde olabilen " Thermalright Phantom Spirit 120 SE " karar kılacağım sanırım.

Belli bir ömürleri olduğu söz konusu ancak sızma gibi bir durumu ilk kez sizden duydum, kaynak var mı?
Ayrıca bende bu konularda titiz davramaya çalışırım ancak 7 yıldan sonra sıvı sızdırmasını dert etmek afaki olmuş, bu sıvı soğutma almanız için engel değil bence ancak tabii sizin kararınız. Arctic şu anda 6 yıl garanti süresi sunuyor güncel sıvı soğutmaları için böyle bir süre ancak kalitesine güvenen bir şirket tarafından verilebilir diye düşünüyorum katılan ya da katılmayan olabilir tabii

Son düzenleme:
İşlemci 120W TDP'ye sahip aşırı ısınacak bir işlemcide değil ha oldu ki ısınıyor Eco mod kullanırsın ısınma sorunu en aza indirgenmiş olur aşırı yüksek fiyatlı soğutuculara bakmana gerek yok Phantom Spirit işini görür.
7000x3D'ler 9000x3D'lere göre bazı kusurları olan işlemciler ve BIOS üzerinden işlemciye dair ufak ayarlar ile optimize edip daha performanslı kullanmanız gerekiyor.

7800x3D'den 9800x3D'ye geçtim ve ilk göze çarpan detay saat hızının yük altında düşmemesi, düşük voltajda mükemmel sıcaklık ve çok daha düşük güç tüketimiyle kullanım gibi eski seride kusur sayılabilecek ama kullanıma engel teşkil etmeyen bir duruma sahip. 9800x3D için soğutma tavsiyesi isteyen herkese kule tipi bir soğutma çözümü öneriyorum ancak 9800x3D'de ısınan bir işlemci ve kule tipi bir soğutma ile kullanmak özellikle yük altında kalacak ise pek sağlıklı değil.

9800x3d stock.png

9800x3d -37 co.png

Merhaba arkadaşlar,

Yeni bir sistem topluyorum ve işlemci soğutucusu konusunda kararsız kaldım. Sistem bileşenlerim şu şekilde:

• işlemci (CPU): AMD Ryzen 9 7900x3D.
  • ekran kartı (GPU): NVIDIA RTX 5070 veya AMD RX 9070 XT (henüz karar vermedim)
  • anakart: ASUS TUF Gaming B650-Plus Wi-Fi
  • RAM: 32 GB DDR5 6000MHz CL30 (2x16 GB)
  • depolama: 1 TB NVMe SSD (Samsung 980 Pro)
  • güç kaynağı (PSU): 750W 80+ Gold (Corsair RM750e)
  • kasa: Lian Li Lancool 216 mesh beyaz ARGB mid-Tower e-ATX Gaming (oyuncu) kasa.
İşlemci soğutucusu için 3 seçeneğim var:

1.Arctic Liquid Freezer II 280.
2.Scythe fuma.
3.Noctua NH-D15
4.Be Quiet Dark rock Pro 4

Özellikle AMD Ryzen 9 7900x3D gibi güçlü bir işlemci için hangi soğutucunun en uygun olacağını merak ediyorum. Arctic Liquid Freezer II 280'in fiyat/performans olarak iyi olduğunu düşünüyorum, ancak diğer seçenekler de aklımı karıştırıyor.

Sizce bu sistem için hangi soğutucu daha uygun olur? Tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler!

Sistemi eğer oyun için kullanacak iseniz şahsen tavsiyem Arctic olur, ben 7800x3D'yi ALF 2 420mm ile kullanıyordum çünkü kullanıcı değerlendirmeleri ve incelemelere göre bu işlemci yapısı gereği çabuk ısınan ver zor soğuyan bir işlemci ve bu işlemci 90W güç tüketimine sahip.

Elbette oyun odaklı bir sistemde bu pek sorun yaratmaz ancak işlemciyi uzun süreli yük altında tutacak durumlar olur ise performans kaybının en az olacağı senaryoya göre bir soğutma seçimi ve BIOS üzerinden ayarlamalar yapılması gerek.

cccccccdh.png

Ben eğri iyileştirici -60 değer vererek kullanıyordum ve her koşulda maksimum saat hızına sahiptim ancak çok daha zorlu test araçlarında elbette stabil değildi lakin 9800x3D'ye geçene kadar hiçbir problem yaşamadım tabii herkeste stabil olmayabilir ve genel olarak stabil değer -30'dur.

Ancak minimum performans kaybı ile bu işlemciyi çok daha efektif kullanmak mümkün ve genel olarak 7800x3D için sorun yaşayan insanlara önerim bu oluyordu.

mnb 1.png

mnb.png

Olası bir sıcaklık sorunu yaşar iseniz en iyi çözüm saat hızını manuel olarak bir tık kısmak olur, bu size çok minimal bir performans kaybı yaşatır, oyunlarda hissetme şansınız zor. Elbette kule tipi bir soğutmada sizin işinizi görür.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı