R9 7950X Sistemin OCCT Power Testinde CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT Hatası

İşletim sistemi
Windows 11

Krttokaan

Hectopat
Daha fazla  
RAM
Gskills Trident Z5 2x32GB 6400MHz 32CL DDR5 RAM
SSD veya HDD modeli
Samsumg 980 Pro
Ekran kartı
Asus Rog Strix RTX 4080 Oc Ekran Kartı
Anakart
Asus Rog Crosshair X670E Extreme Anakart
İşlemci
Ryzen 9 7950X İşlemci
Yeni nesil sistem topladım ve sorunlar silsilesi peşimi bırakmadı. 1 kere modem, 2 kere güç kaynağı, 1 kere sıvı soğutma değiştirmek zorunda kaldım :)

Sistem tam düzgün oldu derken OCCT Power testi yapayım dedim ve test esnasında bilgisayar donduğu için telefonla apar topar fotoğraf çektim.

MiniDump dosyalarını aşağıdaki linkte paylaşıyorum:

Karşılaştığım hatalara ilişkin telefonla çekebildiğim görsellerde ekte gönderilmiştir:

8a78b0a7-9b66-4967-aa80-2a9d15ad694d.jpg
a79a1afc-3895-4564-9bfa-bc6b0e348437.jpg

Yardımlarınızı bekliyorum. ~Kağan

Bendeki ramler :
F5-6400J3239G32GX2-TZ5RK / 136091

GSKILL 64GB (2x32GB) TRIDENT Z5 SİYAH DDR5 6400MHz CL32 1.40V RGB PC Ram​

Asusun sayfasındaki desteğe baktığımda bendeki ramleri desteklemediğini görüyorum. Peki ama çözüm nedir ?

1680890736823.png

Son düzenleme:
Özellikle belirtmemiş ama Eco Mode kullanmadı arkadaş. XMP kapatınca gitti hatalar.

Arkadaş konuya yazdığı ikinci mesajında EXPO'nun halihazırda kapalı olduğunu söylemişti.
1- EXPO açık değil.
2- RAM Frekansları 5600'da.

5200 RAM frekansı için tekrar deneyeceğim.
Daha sonra frekansı elle 5000 yaptığında bile hata almaya devam ediyordu.
İşlemcide sorun mu var diyorsunuz? 24 saniyede aldığım hatalar bunlar.
Ram frekansını 5000 MHz'ye çektim.

Testi devam ettirmedim ilk saniyelerde aldığım hatalar bunlardır.

Power testinde önceden 93 derece olan işlemci şu an 75 derece seyrediyor. Belli ki işlemcinin performansını kırpan ayarlar aktif. Frekansları ve voltajları görebilseydik ayrıntılı yorum yapmak mümkün olurdu.

Arkadaş konuya yazdığı ikinci mesajında Expo'nun halihazırda kapalı olduğunu söylemişti.

Daha sonra frekansı elle 5000 yaptığında bile hata almaya devam ediyordu.

Power testinde önceden 93 derece olan işlemci şu an 75 derece seyrediyor. Belli ki işlemcinin performansını kırpan ayarlar aktif. Frekansları ve voltajları görebilseydik ayrıntılı yorum yapmak mümkün olurdu.

Hocam tabii arkadaş netleştirmediği için hep varsayım üstünden gidiyoruz ama BIOS'da XMP diye yıllardır genellediğimiz seçenek için XMP, expo diye seçenekler var ya herhalde arkadaş expo seçili değil diye kapalı demek istedi. Zaten elindeki RAM'ler expo destekli değil. O yüzden expo zaten kapalı olmak zorunda.

XMP açınca RAM'ler nasıl davranıyor onu da bilemiyoruz. Foruma geldiğinde zentimings atarsa olabilir. (Edit: XMP'nin açılıp açılmadığını mesajlardan ben de anlamadığım için her şeyi auto ya da bios reset önerdim.)

Evet sıcaklıklar düşünce ilk akla gelen o fakat PSU'su üzerinde tüketim ekranı bulunan bir ürün kullanıyor. 4080'li bir kasanın 700W tüketmesi için GPU+çipset vs çıkınca işlemciye 200-280W kalıyor. Tüketimden yana da bir derdi yok gibi. Zen 4 de gözlerimle görüp test etmedim ama XMP kapalı gecikme 100'lerin üstüne çıktığını biliyorum. Baya 2 katına çıkıyor. Düşük performans/düşük sıcaklığın sebebi bu olabilir. Tabi psu watt değerini doğru okuyorsa yine de düşük çekirdek hızı, yüksek watt nasıl oluyor orası da ayrı muamma.

Zaten uyumlu RAM'ler değil ama expo diye sözde uyumlu satılan RAM'lerde bile işlemciye sabit voltaj verme, Expo'nun RAM'e verdiği 1.35vda değil de elle 1.36, 1.37 yapınca hataların gitmesi gibi değişik sorunlar, çözümler bulunuyor hala.

Uzun zaman aralıklarıyla mesajlaşıyoruz. O yüzden hwinfo ya da tercih ettiği bir platform üzerinden yine ram ayarı yapmadan çekirdek hızı, voltajı gösterdiği bir resim güzel olur. Fakat hwinfo önerilir. OCCT çalışırken 1.sırada CPU (Tctl/Tdie) ile başlayan bloğu bütün olarak resim atarsa biraz daha netleşecek gibi.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı