R9 7950X Sistemin OCCT Power Testinde CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT Hatası

İşletim sistemi
Windows 11

Krttokaan

Hectopat
Daha fazla  
RAM
Gskills Trident Z5 2x32GB 6400MHz 32CL DDR5 RAM
SSD veya HDD modeli
Samsumg 980 Pro
Ekran kartı
Asus Rog Strix RTX 4080 Oc Ekran Kartı
Anakart
Asus Rog Crosshair X670E Extreme Anakart
İşlemci
Ryzen 9 7950X İşlemci
Yeni nesil sistem topladım ve sorunlar silsilesi peşimi bırakmadı. 1 kere modem, 2 kere güç kaynağı, 1 kere sıvı soğutma değiştirmek zorunda kaldım :)

Sistem tam düzgün oldu derken OCCT Power testi yapayım dedim ve test esnasında bilgisayar donduğu için telefonla apar topar fotoğraf çektim.

MiniDump dosyalarını aşağıdaki linkte paylaşıyorum:

Karşılaştığım hatalara ilişkin telefonla çekebildiğim görsellerde ekte gönderilmiştir:

8a78b0a7-9b66-4967-aa80-2a9d15ad694d.jpg
a79a1afc-3895-4564-9bfa-bc6b0e348437.jpg

Yardımlarınızı bekliyorum. ~Kağan

Bendeki ramler :
F5-6400J3239G32GX2-TZ5RK / 136091

GSKILL 64GB (2x32GB) TRIDENT Z5 SİYAH DDR5 6400MHz CL32 1.40V RGB PC Ram​

Asusun sayfasındaki desteğe baktığımda bendeki ramleri desteklemediğini görüyorum. Peki ama çözüm nedir ?

1680890736823.png

Son düzenleme:
Yeni nesil sistem topladım ve sorunlar silsilesi peşimi bırakmadı. 1 kere modem, 2 kere güç kaynağı, 1 kere sıvı soğutma değiştirmek zorunda kaldım :)

Sistem tam düzgün oldu derken OCCT Power testi yapayım dedim ve test esnasında bilgisayar donduğu için telefonla apar topar fotoğraf çektim.

MiniDump dosyalarını aşağıdaki linkte paylaşıyorum:

Karşılaştığım hatalara ilişkin telefonla çekebildiğim görsellerde ekte gönderilmiştir:

Eki Görüntüle 1730104Eki Görüntüle 1730105

Yardımlarınızı bekliyorum. ~Kağan

Bendeki RAM'ler:
F5-6400J3239G32GX2-TZ5RK / 136091

G.Skill 64 GB (2x32 GB) Trident Z5 SİYAH DDR5 6400MHz CL32 1.40V RGB PC RAM​

ASUS'un sayfasındaki desteğe baktığımda bendeki RAM'leri desteklemediğini görüyorum. Peki ama çözüm nedir?

Eki Görüntüle 1731141

XMP/EXPO kapatarak test et. Kapatınca sorun çözülüyorsa XMP tekrar açıp RAM Frekansını 6400 değil 6000 yapınca büyük ihtimalle sorun çözülecektir. Ryzen sweet spot 6000 MHz deniliyor. 6000 üstü Intel'ler için daha çok. XMP yerine EXPO yazıyorsa 6000mhzde FCLK 1:1 çalışıyor. Resmi olarak bu işlemcilerin için garanti edilen hız ise 5200 MHz.

XMP/EXPO kapatarak test et. Kapatınca sorun çözülüyorsa XMP tekrar açıp RAM Frekansını 6400 değil 6000 yapınca büyük ihtimalle sorun çözülecektir. Ryzen sweet spot 6000 MHz deniliyor. 6000 üstü Intel'ler için daha çok. XMP yerine EXPO yazıyorsa 6000mhzde FCLK 1:1 çalışıyor. Resmi olarak bu işlemcilerin için garanti edilen hız ise 5200

XMP/EXPO kapatarak test et. Kapatınca sorun çözülüyorsa XMP tekrar açıp RAM Frekansını 6400 değil 6000 yapınca büyük ihtimalle sorun çözülecektir. Ryzen sweet spot 6000 MHz deniliyor. 6000 üstü Intel'ler için daha çok. XMP yerine EXPO yazıyorsa 6000mhzde FCLK 1:1 çalışıyor. Resmi olarak bu işlemcilerin için garanti edilen hız ise 5200 MHz.
1- Expo açık değil
2- Ram Frekansları 5600 da

5200 Ram frekansı için tekrar deneyeceğim

İşlemci çok ısınıyor. Ya soğutucunuz yetersiz ya da montajı yanlış yapılmış. 30 saniyede bu kadar hata almanız donanımsal bir sorun olduğunu gösterir. Öncelikle bunu düzeltmeniz gerekiyor, daha sonra hatalar kontrol edilebilir.
1681046486040.png

İşlemcide sorun mu var diyorsunuz? 24 saniyede aldığım hatalar bunlar
Ram frekansını 5000 Mhz e çektim.

Not: Psu arızalıydı değiştirildi. (Asus Rog Thor P2 1200w Psu)
Not2: Sıvı soğutma arızalıydı değiştirildi. (Asus Rog Ryuo III 360mm Argb AIO Cpu Cooler)
Not3: Bilgisayar bileşenlerim imzamda yazıldığı gibidir.

Testi devam ettirmedim ilk saniyelerde aldığım hatalar bunlardır.

Eki Görüntüle 1733626

İşlemcide sorun mu var diyorsunuz? 24 saniyede aldığım hatalar bunlar.
RAM frekansını 5000 MHz'e çektim.

Not: PSU arızalıydı değiştirildi. (ASUS ROG Thor P2 1200W PSU)
Not2: Sıvı soğutma arızalıydı değiştirildi. (ASUS ROG ryuo III 360mm ARGB AiO CPU cooler)
Not3: Bilgisayar bileşenlerim imzamda yazıldığı gibidir.

Testi devam ettirmedim ilk saniyelerde aldığım hatalar bunlardır.

İşlemci sıcak falan değil sorun yok. 100 derece olsa bile sorun yok. Artık oraya kadar Boost hızı kesmiyor işlemciler. Hata alınmaması lazım sorun bu.

1- XMP, expo, RAM hızı vs RAM ile alakalı her şey Auto'ya da kapalı olsun. En temizi BIOS girip ayarları sıfırlayarak da yapılabilir. Yani DDR5 taban hızlarda çalışırken deneyebilir misiniz? Bu şekilde yine sorun devam ederse 2.aşamayı uygulayın.

2 - şu videodaki PBO eco mode açıp altında hangi eco mode seçenekleri var bilemiyorum ama watt değeri seçtiriyorsa en düşük watt değerini seçip yeniden başlatıp deneyebilir misiniz? Gerekirse 65W da çalışsın önemli değil. Gücü kesince bir değişiklik olacak mı onu görmek istiyorum. Gücü kestiğimiz zaman;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

A- CPU vrmlerinden çekilen güç azalıyor,
B- Boost hızı da düşüyor(genel olarak)

Yani işlemci çöp ve maksimum frekansa çıkmaya çalışırken mi sorunla karşılaşıyor yoksa PSU ve anakart yüksek watt ihtiyacını beslerken mi patlıyor onu anlayamayız ama en azından sorunu CPU çevresinde arayabiliriz.

İşlemci sıcak falan değil sorun yok. 100 derece olsa bile sorun yok. Artık oraya kadar Boost hızı kesmiyor işlemciler. Hata alınmaması lazım sorun bu.

1- XMP, expo, RAM hızı vs RAM ile alakalı her şey Auto'ya da kapalı olsun. En temizi BIOS girip ayarları sıfırlayarak da yapılabilir. Yani DDR5 taban hızlarda çalışırken deneyebilir misiniz? Bu şekilde yine sorun devam ederse 2.aşamayı uygulayın.

2 - şu videodaki PBO eco mode açıp altında hangi eco mode seçenekleri var bilemiyorum ama watt değeri seçtiriyorsa en düşük watt değerini seçip yeniden başlatıp deneyebilir misiniz? Gerekirse 65W da çalışsın önemli değil. Gücü kesince bir değişiklik olacak mı onu görmek istiyorum. Gücü kestiğimiz zaman;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

A- CPU vrmlerinden çekilen güç azalıyor,
B- Boost hızı da düşüyor(genel olarak)

Yani işlemci çöp ve maksimum frekansa çıkmaya çalışırken mi sorunla karşılaşıyor yoksa PSU ve anakart yüksek watt ihtiyacını beslerken mi patlıyor onu anlayamayız ama en azından sorunu CPU çevresinde arayabiliriz.

Sisteme başka yollarla yük bindirip 700-800w güç tüketimine zorlayınca bir sorun yok ancak OCCT testinde sorun yaşıyorum (power testinde sadece, diğer bileşenler için ayrı ayrı testlerde yine sorun yok)
Hataları aldığımdan da devam ettirmeyip kapanmasını beklemiyorum.
Dediğiniz gibi auto ayarlarda test edip bildireceğim

1681159508144.png

Biostaki tüm ayarları "Auto" yapınca herhangi bir problemle karşılaşmadım. Kaç dakika yaparsam yapayım sürdürecek gibi stabil devam etti
Güç tüketimi de 700w civarındaydı. İşlemci sıcaklıkları ise görüldüğü gibi normal seyir etti
O zaman Amd Ryzen serisi işlemci ile G Skills ramlerin uyumsuzluğu söz konusu ?
Ana kartın da bu ramlerdeki desteği de zaten sınırlı gibi görünüyor. Bu durum düzeltilebilir mi peki asıl önemli nokta bu

Son düzenleme:
Sisteme başka yollarla yük bindirip 700-800W güç tüketimine zorlayınca bir sorun yok ancak OCCT testinde sorun yaşıyorum (Power testinde sadece, diğer bileşenler için ayrı ayrı testlerde yine sorun yok)
Hataları aldığımdan da devam ettirmeyip kapanmasını beklemiyorum.
Dediğiniz gibi Auto ayarlarda test edip bildireceğim.

Eki Görüntüle 1735491

BIOS'taki tüm ayarları "Auto" yapınca herhangi bir problemle karşılaşmadım. Kaç dakika yaparsam yapayım sürdürecek gibi stabil devam etti.
Güç tüketimi de 700W civarındaydı. İşlemci sıcaklıkları ise görüldüğü gibi normal seyir etti.
O zaman AMD Ryzen serisi işlemci ile g skills RAM'lerin uyumsuzluğu söz konusu?
Anakartın da bu RAM'lerdeki desteği de zaten sınırlı gibi görünüyor. Bu durum düzeltilebilir mi peki asıl önemli nokta bu.

Şayet RAM'ler defektif değilse düzeltilir. RAM içindeki Die'ların BIOS'a eklenmesi gerekiyor. Bu çok sancılı bir süreç her yeni DDR değişikliğinde. DDR6 gelince hemen geçmeyin o yüzden. Bu da aklınızda olsun.

Fakat XMP kapalı Ryzen'de performans kaybı çok ciddi düzeyde olur. Elinizdeki RAM'leri mümkünse başka bir sistemde daha denemeye çalışın ya da şehrinizde bir PC'ci bulabilirseniz gözümün önünde Intel bir sistemde bunların testini istiyorum da diyebilirsiniz. XMP açınca tanımladığı voltajda stabilitesi bozulan, bozuk bir die olabilir içinde.

Şimdi baktım da sizdeki CL32 imiş. RAM XMP açıp 6000'e çekin ve RAM zamanlamaları ayarlama sayfasını açın. Hepsi Auto vs de olacaktır.

Frequency = 6000.
CL = 40.
Trcdwr = 40.
Trcdrd = 40.
tRP = 40.
Tıraş = 76.
Trc = 116.
Command rate(cr)=2t yapıp deneyin bir. Gecikmeyi yükselttim belki yer böyle. Eğer hata almazsa en azından CL36 versiyona dönüştürebiliriz. Size önereceğim 6000 CL30 stokta kalmamış. Bayağı ucuzdu onlar.

Yine G-Skill güzel bir yolu izlemiş. Siteye girip 6000 mhz seçtim ve Cl30 ile başlayan 3 zamanlamayı da filtrede seçtim. Sadece F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR seri numarası ile DDR5-6000 CL30-38-38-96 amd expo onayına sahip görünüyor. Buna AMD expo diyorsa bu değerler bioslarda yer alıyor diyebiliriz. Sizin anakart da yer alıyor. G-Skill'in sitesinde Z5 Neo ya da Z5 Neo RGB'ler üzerinden giderseniz daha isabetli olacaktır. Tabi bu yine stabilite garantisi vermiyor. Çünkü Expo değeri açınca yine sorun yaşayanlar olmuştu. Yavaş yavaş oturacaktır. Sistemde bir sorun varsa her bios güncellemesi yapılmalı. Eğer sorun yoksa yapılmamalı.

2x32 olarak alınırsa öneri aşağıdaki olabilir. Başka sitelerde de araştırırsınız ram'in seri numarası şu; F5-6000J3040G32GX2-TZ5N

Son düzenleme:
İşlemciyi ECO Mode gibi seçenekleri aktifleştirip kanadı kırık kuşa çevirirseniz ve hatalar ortadan kalkarsa sizce hataları işlemci ve onun güç beslemesinde mi aramak gerekir yoksa RAM'de mi? Hatalı bir rota izliyorsunuz. Aldığınız mavi ekran doğrudan işlemci kaynaklı ve işlemci normal ayarlarında çalıştığı zaman OCCT'de bu kadar hata çıkması anormal bir durumdur. En son paylaştığınız test sırasında sıcaklıklar düşük görünüyor olabilir (Ryzen 7000'de işlemciler 95 dereceye kadar frekans arttırır, 95 derecede stabil hale gelir) ancak güç tüketimi kısıtladığınız için sıcaklıklar düştü ve bunun performansa da etkisi olacaktır. OCCT üzerinden işlemcinin güç tüketimini takip edebilirsiniz. Normalde 7950X tam yükte 250W üstünde güç çekebilen bir işlemci ve stres testinde bunu görebilmeniz gerekir.

İşlemciyi ECO Mode gibi seçenekleri aktifleştirip kanadı kırık kuşa çevirirseniz ve hatalar ortadan kalkarsa sizce hataları işlemci ve onun güç beslemesinde mi aramak gerekir yoksa RAM'de mi? Hatalı bir rota izliyorsunuz. Aldığınız mavi ekran doğrudan işlemci kaynaklı ve işlemci normal ayarlarında çalıştığı zaman OCCT'de bu kadar hata çıkması anormal bir durumdur. En son paylaştığınız test sırasında sıcaklıklar düşük görünüyor olabilir (Ryzen 7000'de işlemciler 95 dereceye kadar frekans arttırır, 95 derecede stabil hale gelir) ancak güç tüketimi kısıtladığınız için sıcaklıklar düştü ve bunun performansa da etkisi olacaktır. OCCT üzerinden işlemcinin güç tüketimini takip edebilirsiniz. Normalde 7950X tam yükte 250W üstünde güç çekebilen bir işlemci ve stres testinde bunu görebilmeniz gerekir.

Özellikle belirtmemiş ama eco mode kullanmadı arkadaş. XMP kapatınca gitti hatalar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı