R9 9800x3D için MSI Pro B650M-A Wi-Fi anakart yeterli mi?

Sorun çıkarmaz ama B850, X670 veya X870 chipset olursa daha güzel performans alırsınız. B650 için en uygun X3D işlemci 7800x3D.

Chipset'in FPS ile alakası yok. Anakartın performansa etkisi olması için overclock yapması lazım. Veya PCIe 5.0 X16 ekran kartına ve PCI-e 5.0 destekli işlemciye PCI-e 4.0 anakart kullanması gerekir. Böyle bir kombinasyonda FPS kaybı olur. Onda da ekran kartına göre değişir. X16 veriyolunu kullanan kartlarda %0-3 fark olur. X8 veriyolunu kullanan kartlarda %0-7 civarı olabilir.
Oyunlarda yüksek güç tüketen bir işlemci olsaydı ve anakartın VRM'leri yetersiz kalsaydı performans kaybı olabilirdi. Bu kombinasyonda hiçbir fark olmaz. 9800x3D'nin oyunlardaki güç tüketimi çok düşük. Anakart çok rahat bir şekilde kaldırır.

7800x3D alacaktım aslında ama almışken 9800x3D almak istedim performans kaybım ne kadar olur?

Overclock yapacak mısın? Cevap hayır ise performans kaybı yaşamazsın. Kaliteli silikon denk gelecek ve overclock yapacaksın ki anakartın VRM'leri yetersiz kalacak ve verimli kullanamayacaksın. Ancak böyle bir senaryoda performans kaybı var denilebilir.

Oyunlarda stok halde 65W güç tüketimi var. PBO + CO ile 76W civarı görmüş. Kullandığın anakart limitleyecek kadar berbat değil. Giriş seviye işlemcilerden farkı yok X3D işlemcilerin. 9900X, 7900X, 7950X ve 9950X gibi yüksek güç tüketen bir işlemci takacaksın ki limitlesin.

Desktop Screenshot 2025.06.11 - 17.21.25.66.png

Son düzenleme:
Chipset'in FPS ile alakası yok. Anakartın performansa etkisi olması için overclock yapması lazım. Veya PCI-e 5.0 X16 ekran kartına ve PCI-e 5.0 destekli işlemciye PCI-e 4.0 anakart kullanması gerekir. Böyle bir kombinasyonda FPS kaybı olur. Onda da ekran kartına göre değişir. X16 veriyolunu kullanan kartlarda %0-3 fark olur. X8 veriyolunu kullanan kartlarda %0-7 civarı olabilir.
Oyunlarda yüksek güç tüketen bir işlemci olsaydı ve anakartın VRM'leri yetersiz kalsaydı performans kaybı olabilirdi. Bu kombinasyonda hiçbir fark olmaz. 9800x3D'nin oyunlardaki güç tüketimi çok düşük. Anakart çok rahat bir şekilde kaldırır.

Overclock yapacak mısın? Cevap hayır ise performans kaybı yaşamazsın. Kaliteli silikon denk gelecek ve overclock yapacaksın ki anakartın VRM'leri yetersiz kalacak ve verimli kullanamayacaksın. Ancak böyle bir senaryoda performans kaybı var denilebilir.

Oyunlarda stok halde 65W güç tüketimi var. PBO + co ile 76W civarı görmüş. Kullandığın anakart limitleyecek kadar berbat değil. Giriş seviye işlemcilerden farkı yok X3D işlemcilerin. 9900X, 7900X, 7950X ve 9950X gibi yüksek güç tüketen bir işlemci takacaksın ki limitlesin.

Eki Görüntüle 2509848

Overclock yapmayacağım ama ileride 5070 Ti geçmeyi düşünüyorum.

Overclock yapmayacağım ama ileride 5070 Ti geçmeyi düşünüyorum.

İstersen 5090 tak oyunlarda işlemciden tam performans alırsın. Stok ayarlarda 9800x3D için rahatlıkla yeter o anakart. Üretkenlik için kullanacak olsaydın o zaman daha iyi bir anakart al diyebilirdim, oyun için anakart değiştirmene gerek yok. Bana kalırsa işlemciyi de değiştirmene gerek yok. 7800x3D zaten besler ki 5070 Ti ve 5080 gibi kartları. 1080p de mi kullanacaksın?

İstersen 5090 tak oyunlarda işlemciden tam performans alırsın. Stok ayarlarda 9800x3D için rahatlıkla yeter o anakart. Üretkenlik için kullanacak olsaydın o zaman daha iyi bir anakart al diyebilirdim, oyun için anakart değiştirmene gerek yok. Bana kalırsa işlemciyi de değiştirmene gerek yok. 7800x3D zaten besler ki 5070 Ti ve 5080 gibi kartları. 1080p de mi kullanacaksın?

7600X var bende 2K kullanıyorum.

7600X var bende 2K kullanıyorum.

Bence 7600X biraz daha idare edip Ryzen 11000 serisini bekleyin. İsimlendirme nasıl olur bilmiyorum ama minimum 1 nesil daha beklemenizi öneririm. Kayda değer bir fark görmüş olursunuz. 5600 ve 4070 Ti Super'i 2K da kullandım, her oyunu Max ayarlarda çatır çutur oynatıyordu. DLSS açınca performans artmıyordu ki darboğazdan kaynaklı bir durum. Sizin işlemci hatrı sayılır bir darboğaz yapmaz 1440p de. O kadar fiyat farkı veriyorsunuz bence değeceğini düşünmüyorum. 7600X'in altından kalkamayacağı oyun yok. Upgrade için daha güçlü işlemcileri beklemenizi öneririm.

7600X ve 9800x3D arasında 1 nesil fark var. AMD ikişer nesil atlayarak çıkartıyor işlemcileri. Zaten 2K da GPU darboğazına takılıyorsunuz.

Bence 7600X biraz daha idare edip Ryzen 11000 serisini bekleyin. İsimlendirme nasıl olur bilmiyorum ama minimum 1 nesil daha beklemenizi öneririm. Kayda değer bir fark görmüş olursunuz. 5600 ve 4070 Ti Super'i 2K da kullandım, her oyunu Max ayarlarda çatır çutur oynatıyordu. DLSS açınca performans artmıyordu ki darboğazdan kaynaklı bir durum. Sizin işlemci hatrı sayılır bir darboğaz yapmaz 1440p de. O kadar fiyat farkı veriyorsunuz bence değeceğini düşünmüyorum. 7600X'in altından kalkamayacağı oyun yok. Upgrade için daha güçlü işlemcileri beklemenizi öneririm.

7600X ve 9800x3D arasında 1 nesil fark var. AMD ikişer nesil atlayarak çıkartıyor işlemcileri. Zaten 2K da GPU darboğazına takılıyorsunuz.

İşlemciyi alalı bir gün oluyor bugün teslim edildi yeni seri çıkacak fiyatlar düşecek beklemek gerek baya.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı