R9M Lite ve R9MX ile ExpressLRS

R9M Lite ve R9MX ikilisini bir süredir kullanıyorum. Donanım olarak iyi olsalar da, gerek FrSky'ın yazılımı ve protokolleri birbirine karıştırması, gerekse kullandığım F4 uçuş kartında, serial inverterin bi-directional yerine uni-directional olması, uçuş kontrolü noktasında beni ciddi anlamda zorladı.

Birçok yöntem denedim, birçok yabancı forumda gezdim, konu açtım, tanıdıklara sordum ancak bir çözüm bulamadım. Düşünün, olay o kadar rezil bir haldeki, uçuş kartının markası iFlight bile bana "F7 kontrolcü almalısınız" diye öneride bulunuyor. (SmartPort F3 ve F7 işlemcili FC'lerde native olarak desteklenirken, F1 ve F4 kartlarda inverter dolayısıyla desteklenmiyor)

Ne yapacağım, ne edeceğim derken çareyi açık kaynak olan ExpressLRS protokolünde buldum. ELRS, LoRa tabanlı, düşük güç tüketimini, düşük paket boyutunu, düşük gecikmeyi ve yüksek menzili hedefleyen bir protokol. Bu protokolü, kendi tasarladığınız ESP32 tabanlı kartlarla (zira ESP32 baştan aşağı LoRa odaklı tasarlanmış bir MCU) kullanabildiğiniz gibi, elinizde mevcut olan donanımlarla da kullanabiliyorsunuz.

Bu uyumlu donanımlardan birisi de, FrSky'ın R9 ailesi. Tabii bu işlem garantiyi bozacağı için ciddi bir araştırma yaptım. Fark ettim ki eskinden geri dönüş yolu kapalıyken, artık FrSky yazılımına geri dönüş yolu açılmış. Bunun verdiği rahatlıkla denemek istedim.

Süreç birkaç adımdan oluşuyor. İlk başta kumandamı, sonra TX modülümü ve en sonunda RX alıcımı yeni yazılımla flashladım. Yaklaşık bir saatlik bir uğraşın ardından, yeni sistemim hazır hale geldi.

ExpressLRS, Crossfire ile benzer ancak onun açık verdiği kısımları kapatan bir protokol. Aslına bakarsanız her iki protokolde LoRa kulanıyor gibi duruyor ancak ExpressLRS, yüksek Hz değerlerinde de LoRa kullanmaya devam ederken, Crossfire FLRC protokolüne geçiyor ve bu olayları ciddi anlamda karıştırıyor.

Bunun yanında ELRS modülleri, FC ile haberleşirken CRSF protokolünü kullanıyor. Bu da bağlantıyı oldukça basitleştiriyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

İlk deneyimlerime ve sonradan yaptığım testlere dayanarak, memnun olduğumu söyleyebilirim. FrSky'ın SmartPort/F.Port karmaşasından ve FC'min UART sorunlarından kurtulduğum için ayrı mutluyum.

Proje sayfası için:


ExpressLRS Wiki: Aradığınız her şeyi bulabilirsiniz:


Bunların yanında ELRS, standart telemetri haberleşmesi ya da radyo haberleşmesi için de kullanılabiliyor.

ExpressLRS sonrası, Lua Script görüntüsü:

photo_2021-04-16_07-39-54.jpg


R9M Lite ile 50 mWatt, 200 Hz, 915 MHz çıkış alabiliyorum.

@flayzeraynx
 
GSM servislerinin 900'liu Mhz bandini kullanmasindan dolayi Turkiye'de 915 yerine 868Mhz'nin kullanilmasi daha cok tavsiye ediliyor aslinda. O yuzden ben de butun cihazlarimi 868'e cekmeye karar verdim. Aklinda olsun ;)
 
GSM servislerinin 900'liu Mhz bandini kullanmasindan dolayi Turkiye'de 915 yerine 868Mhz'nin kullanilmasi daha cok tavsiye ediliyor aslinda. O yuzden ben de butun cihazlarimi 868'e cekmeye karar verdim. Aklinda olsun ;)

Evet FailSafe yiyenler vardı, ben de çekerim büyük ihtimalle. :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı