Radeon RX VEGA Ana Konu - SIGGRAPH 2017

Arkadaşlar bu konu tamamen RX VEGA ile ilgili. Özellikle de SIGGRAPH 2017 etkinliğinde verilen bilgiler ilk burada olacak. Sizlerde eğer bilgi verirseniz konuya eklerim.
  • AMD Radeon RX Vega
    • 14nm FinFET Vega 10 GPU
    • 64 İşlem Ünitesi
    • 4096 Paralel İşlem Birimi
    • Doku Ünitesi ve ROP Birimi Henüz yok.
    • 1247 MHz Çekirdek Hızı
    • 1546 MHz Çekirdek Boost Hızı
    • 12.0+ TFLOPs FP32 ve 25.0+ TFLOPs FP16 Hesaplama Gücü
    • 8 GB HBM2 Bellek
    • 2048 Bit Bellek Veri Yolu
    • 484 GB/s Bellek Bant Genişliği
    • 300W-375 Watt TDP Değeri
    • $499 Fiyat
  • AMD Radeon RX Vega Limited Edition
    • 64 İşlem Ünitesi
    • 1247 MHz Çekirdek Hızı
    • 1546 MHz Çekirdek Boost Hızı
    • 12.0+ TFLOPs FP32 ve 25.0+ TFLOPs FP16 Hesaplama Gücü
    • 8 GB HBM2 Bellek
    • $549 Fiyat
  • AMD Radeon RX Vega Liquid Cooler
    • 64 İşlem Ünitesi
    • 1406 MHz Çekirdek Hızı
    • 1677MHz Çekirdek Boost Hızı
    • 13.0+ TFLOPs FP32 ve 26.0+ TFLOPs FP16 Hesaplama Gücü
    • 8 GB HBM2 Bellek
    • $599 Fiyat
  • AMD Radeon RX Vega Liquid Cooler Limited Edition
    • 64 İşlem Ünitesi
    • 1406 MHz Çekirdek Hızı
    • 1677MHz Çekirdek Boost Hızı
    • 13.0+ TFLOPs FP32 ve 26.0+ TFLOPs FP16 Hesaplama Gücü
    • 8 GB HBM2 Bellek
    • $699 Fiyat
Arkadaşlar bunlar resmi teknik özellikler değil. Sızan en son veriler bu şekilde. En geç yarın resmi veriler paylaşılır. Belki de gece de paylaşılabilir.

Gelelim AMD tarafından paylaşılan resmi görsellere. Katın dış tasarımını gördük fakat iç tasarımını (PCB'sini) hiç görmedik. AMD, resmi olarak yayınladı görselini.

AMD Radeon RX Vega 64 Limited Edition Görseller

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg

AMD Radeon RX Vega 64 Liquid Limited Edition Görseller

10.jpg

11.jpg

12.jpg

Doğrusu fikirlerini bir bakıma biraz yanlış anladığımı umuyorum amaç 4K oyunculuk ise 2xRX580, RX480 bu işi çözer.
Piyasada bulmak şuan imkansız olmasına rağmen, 300W harcayarak daha ileriye dönük bir bilgisayar toplamak mümkün, hemde 1080ti dan daha ekonomik elbette bazı oyunlarda ezici bir üstünlük sağlayabilir ama yineden bu tip sistemler amaçlanan yolda en ekonomik halidir.
Bununla beraber VEGA64 günümüz tasarımcıları içinde üst seviyede bir karttır sadece oyunculuk çerçevesinde bakmamak lazım doğrusu bu yazıyı birazcık AMD,NVİDİA fanlarını birbirine düşürmek için yapılmış gibi hissettim ister istemez umarım amacın bu değildir.
Her firmanın da yaptıklarını takdir etmek lazım rekabet daima kullanıcının çıkarına olmuştur.
Son olarak HBM2 bellek kullanan bu kartlar yüksek çözünürlük ve DX12,VULKAN için geliştirileceği gerçeğini unutmamak lazım.
(HBM2 belleklerde günümüzde üretimi çok pahalıdır ancak ilerleyen zamanlarda daha uygun fiyatlara inecektir.)

Bunun mimariyle alakası yok tamamen NVIDIA tekelinde bulunan oyun üreticilerinden kaynaklanıyor. Bu özelliklere göre bu kartın GTX 1080 Ti'den önde olması gerekiyor ama gerçekte performansı GTX 1080 kadar bu AMD'nin suçu olduğu kadar oyun geliştiricilerininde NVIDIA tekelinde olmasından kaynaklanıyor. Nasıl ki DOOM'da RX 480 GTX 1070'e yaklaşıyorsa isterlerse bu kartın GTX 1080Ti'yi geçmesini sağlayabilirler. Bu arada GTX 1080Ti'de OC edildiğinde çok rahat 300W üstünü görüyor. AMD'nin mimarili olarak sorunu yok bana göre yapması gereken oyun üreticilerini kendi tarafına çekmesi bunuda pazar payını arttırak yapmaya çalışacak giriş ve orta seviyede bir kaç yıl daha etkin kalırsa düzelmeye başlar. İşlemci tarafı şimdilik iyi gidiyor onuda bozmazlar umarım.
Mimari dediğimiz şey aslında GPU'nun kendisi zaten. Doom'da neden bu kadar AMD kartlar daha iyi ? Doom'da Vulkan API desteği mevcut. Vulkan API'si ise tamamen AMD'nin Mantle API'sinden güç alıyor. Mantle'de AMD'nin olduğu için daha iyi.

3. parti oyunlarda örneğin GTA 5, Resident Evil 7, COD serisi gibi oyunlarda da test edilsin bu kart yine GTX 1080 Ti'yı geçemez. Hatta GTX 1080'i bile geçemez. AMD'nin en iyi olduğu bu oyunda bile rakibe 10 FPS fark atabilmiş RX VEGA GTX 1080'e.

Referans olan GTX 1080 Ti Founders Edition tam yük altında 279 Watt güç çekiyor. Kartın TDP değeri 250 Watt.

Şuanda ekran kartı pazar paylarına bakarsak eğer 2017 1. çeyrek itibari ile Nvidia %72.5 AMD ise %27.5

Doğrusu fikirlerini bir bakıma biraz yanlış anladığımı umuyorum amaç 4K oyunculuk ise 2xRX580, RX480 bu işi çözer.
Piyasada bulmak şuan imkansız olmasına rağmen, 300W harcayarak daha ileriye dönük bir bilgisayar toplamak mümkün, hemde 1080ti dan daha ekonomik elbette bazı oyunlarda ezici bir üstünlük sağlayabilir ama yineden bu tip sistemler amaçlanan yolda en ekonomik halidir.
Bununla beraber VEGA64 günümüz tasarımcıları içinde üst seviyede bir karttır sadece oyunculuk çerçevesinde bakmamak lazım doğrusu bu yazıyı birazcık AMD,NVİDİA fanlarını birbirine düşürmek için yapılmış gibi hissettim ister istemez umarım amacın bu değildir.
Her firmanın da yaptıklarını takdir etmek lazım rekabet daima kullanıcının çıkarına olmuştur.
Son olarak HBM2 bellek kullanan bu kartlar yüksek çözünürlük ve DX12,VULKAN için geliştirileceği gerçeğini unutmamak lazım.
(HBM2 belleklerde günümüzde üretimi çok pahalıdır ancak ilerleyen zamanlarda daha uygun fiyatlara inecektir.)
AMD RX 400 serisini lanse ederken ne diyordu. 2 adet RX 480 bir adet GTX 1080 ile eş değer. RX 480 150 Watt güç tüketiyor. 2 tanesi doğal olarak 300 Watt olur %100 kullanımda. GTX 1080 ise 180 Watt güç tüketiyor. GTX 1080 tek başına 4K'da yeterli değil. 4K'da tek başına yeterli olan kart GTX 1080 Ti. 1080 Ti ise 250 Watt TDP değerine sahip.

Crossfire ve SLI çok iyi değil. Neden mi ? 2. kartı takınca performans 2 katına çıkmıyor. Her oyunda çoklu ekran kartı desteği olmuyor. 2. kart iyi ölçeklenemiyor. vs vs gibi sorunlar var.

Amacım kimseyi birbirine düşürmek değil. Zaten uzun yıllardır AMD işlemci ve AMD ekran kartı kullanıyorum hem de çok memnunum. Ben sadece AMD'nin üst seviyeye tekrar rekabet getirmesini istiyorum. Ama bu rekabetin sadece performans ve fiyat olmasını değil kartların verimlilik açısından da rekabete girmesini istiyorum.

HBM Bellekler aslında alan için geliştirilmiyor. HBM 1 Bellekler varken Vulkan daha yoktu ve duyurulmamıştı. HBM bellekler GPU'nun bellekler ile daha hızlı iletişime geçmesini ve bu sayede daha yüksek bellek bant genişliğinin elde edilmesini sağlıyor. Ayrıca HBC adında yeni bellek kontrolcüsü de içeriyor fakat içeriği hakkında henüz bilgi sahibi değilim.

HBM Bellek aslında AMD ve SK Hynix Patentli yeni nesil bellekler. AMD'nin elinde baya bir patent var. Volta'nın geç gelmesine de bu sebep oluyor zaten. Şuanda HBM bellekleri üreten tek şirket SK Hynix. Samsung'da üreticem diyor ama ortada daha HBM 1 bellek üretimi bile yok Samsung tarafında. Herhalde patent alamadı. Volta gecikebilir. Veya Nvidia şuanda GDDR6 bellekler üzerine yoğunlaşmış durumda. ama artık emekliye ayrılma vakti geldi GDDR'lar için.

345 watt? Vega çok büyük hayal kırıklığı oldu. Üstelik 1080 Ti kadar güçlü de değil. Sıvı soğutmalı 1080 Ti'ın 250 Watt TDP değeri var.
En az 500 lira falan daha ucuz olmazsa alınmaz.
Doom'da 10 FPS geçtiyse 1080 seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. 180 Watt karşısında 345 Watt. Fiyatı da cabası. Vega 64 ölü doğan kart.

Son düzenleme:
375 watt? Vega çok büyük hayal kırıklığı oldu. Üstelik 1080 Ti kadar güçlü de değil. Sıvı soğutmalı 1080 Ti'ın 250 Watt TDP değeri var.
En az 500 lira falan daha ucuz olmazsa alınmaz.
Doom'da 10 FPS geçtiyse 1080 seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. 180 Watt karşısında 375 Watt. Fiyatı da cabası. Vega 64 ölü doğan kart.
345 Watt var en yüksek RX VEGA'da. Yine hayal kırıklığı ama. Yani bakıyorum da 14nm üretim teknolojisi, daha verimli HBM bellekler ve buna rağmen 200 watt altına inememiş AMD. Hani 210 watt var ama bence VEGA'da 150 Watt dolaylarında bir kart olmalıydı.

Mimari dediğimiz şey aslında GPU'nun kendisi zaten. Doom'da neden bu kadar AMD kartlar daha iyi ? Doom'da Vulkan API desteği mevcut. Vulkan API'si ise tamamen AMD'nin Mantle API'sinden güç alıyor. Mantle'de AMD'nin olduğu için daha iyi.

3. parti oyunlarda örneğin GTA 5, Resident Evil 7, COD serisi gibi oyunlarda da test edilsin bu kart yine GTX 1080 Ti'yı geçemez. Hatta GTX 1080'i bile geçemez. AMD'nin en iyi olduğu bu oyunda bile rakibe 10 FPS fark atabilmiş RX VEGA GTX 1080'e.

Referans olan GTX 1080 Ti Founders Edition tam yük altında 279 Watt güç çekiyor. Kartın TDP değeri 250 Watt.

Şuanda ekran kartı pazar paylarına bakarsak eğer 2017 1. çeyrek itibari ile Nvidia %72.5 AMD ise %27.5

AMD RX 400 serisini lanse ederken ne diyordu. 2 adet RX 480 bir adet GTX 1080 ile eş değer. RX 480 150 Watt güç tüketiyor. 2 tanesi doğal olarak 300 Watt olur %100 kullanımda. GTX 1080 ise 180 Watt güç tüketiyor. GTX 1080 tek başına 4K'da yeterli değil. 4K'da tek başına yeterli olan kart GTX 1080 Ti. 1080 Ti ise 250 Watt TDP değerine sahip.

Crossfire ve SLI çok iyi değil. Neden mi ? 2. kartı takınca performans 2 katına çıkmıyor. Her oyunda çoklu ekran kartı desteği olmuyor. 2. kart iyi ölçeklenemiyor. vs vs gibi sorunlar var.

Amacım kimseyi birbirine düşürmek değil. Zaten uzun yıllardır AMD işlemci ve AMD ekran kartı kullanıyorum hem de çok memnunum. Ben sadece AMD'nin üst seviyeye tekrar rekabet getirmesini istiyorum. Ama bu rekabetin sadece performans ve fiyat olmasını değil kartların verimlilik açısından da rekabete girmesini istiyorum.

HBM Bellekler aslında alan için geliştirilmiyor. HBM 1 Bellekler varken Vulkan daha yoktu ve duyurulmamıştı. HBM bellekler GPU'nun bellekler ile daha hızlı iletişime geçmesini ve bu sayede daha yüksek bellek bant genişliğinin elde edilmesini sağlıyor. Ayrıca HBC adında yeni bellek kontrolcüsü de içeriyor fakat içeriği hakkında henüz bilgi sahibi değilim.

HBM Bellek aslında AMD ve SK Hynix Patentli yeni nesil bellekler. AMD'nin elinde baya bir patent var. Volta'nın geç gelmesine de bu sebep oluyor zaten. Şuanda HBM bellekleri üreten tek şirket SK Hynix. Samsung'da üreticem diyor ama ortada daha HBM 1 bellek üretimi bile yok Samsung tarafında. Herhalde patent alamadı. Volta gecikebilir. Veya Nvidia şuanda GDDR6 bellekler üzerine yoğunlaşmış durumda. ama artık emekliye ayrılma vakti geldi GDDR'lar için.

GTA5 bildiğim kadarıyla NVIDIA destekli zaten. RE7 ve COD hakkında bilgim yok. Fakat pazar payının düşük olmasından dolayı NVIDIA daha etkili oluyor. Vulkan API'ye NVIDIA'da destek veriyor çoğu firma destek veriyor. Mantle API'nin geliştirilmiş versiyonu doğru fakat NVIDIA destek verdiği halde neden AMD önde onu anlamadım. AMD'nin yapması gereken dediğim gibi giriş ve orta seviyeyi elinde bulundurması bu da pazar payını arttıracaktır.

Yazın gerçekten etkiledi diyebilirim, oyun anlamında bu sıralar AMD için pek iyi geçecek gibi görünmüyor ancak yapılacak güncellemelerin ben en az oyunlarda %10 performans artışı sağlayacağını düşünüyorum çünkü kullanıcı geri dönüşleri önemli AMD çoklu grafik kartı kullanımını %98 seviyesine sabitlemeye çalışıyor çünkü tek grafik kartını aldığınız takdirde satarken fazla değer kaybediyor fiyat arttıkça kaybettiği değer de artıyor.

Sadece o da değil, beklenilen gibi 1080 Ti'ye rakip olamadı. Vega 56'nın biraz şansı olabilir ama 64 çöp oldu.
AMD çok büyük ihtimal 1080 Ti gibi bir kartı ön göremedi.

GTA5 bildiğim kadarıyla NVIDIA destekli zaten. RE7 ve COD hakkında bilgim yok. Fakat pazar payının düşük olmasından dolayı NVIDIA daha etkili oluyor. Vulkan API'ye NVIDIA'da destek veriyor çoğu firma destek veriyor. Mantle API'nin geliştirilmiş versiyonu doğru fakat NVIDIA destek verdiği halde neden AMD önde onu anlamadım. AMD'nin yapması gereken dediğim gibi giriş ve orta seviyeyi elinde bulundurması bu da pazar payını arttıracaktır.
GTA 5 2 firmanın da oyunu değil. Ortada. Fakat Nvidia'nın GTA 5 sürücüsü çok başarılı. O kısma iyi çalışmış. Yanlış bilmiyorsam çıkmadan 1 hafta önce felan yayınlandı Nvidia Geforce GTA 5 GameReady sürücüsü. Yanlış da olabilir.

Yazın gerçekten etkiledi diyebilirim, oyun anlamında bu sıralar AMD için pek iyi geçecek gibi görünmüyor ancak yapılacak güncellemelerin ben en az oyunlarda %10 performans artışı sağlayacağını düşünüyorum çünkü kullanıcı geri dönüşleri önemli AMD çoklu grafik kartı kullanımını %98 seviyesine sabitlemeye çalışıyor çünkü tek grafik kartını aldığınız takdirde satarken fazla değer kaybediyor fiyat arttıkça kaybettiği değer de artıyor.
Ağustos ayında (muhtemelen 4 Ağustos dan sonra Siggraph 2017 bitince) kartın incelemeleri yayınlanır. VEGA 64'ün ben Doom, Battlefield 1, Deus EX Mankind Divided ve Sniper Elite 4 gibi oyunlarda GTX 1080'i geçeceğini düşünüyorum. Fakat GTA 5, Witcher 3, Assassins Creed, Far Cry gibi oyunlarda GTX 1080'nin az farklada olsa önde olacağını düşünüyorum. (Far Cry 5 nedense AMD taraflı oldu. Siggraph 2017 de AMD etkinliğinde Far Cry 5 mevcuttu. Ubisoft'da yavaş yavaş AMD'ye kayıyor. Watch Dogs 2 ile başladı. Far Cry 5 geliyor. Bakalım hayırlısı.)

Bir konuda foruma danışalım aslında. Buraya AMD destekli ve Nvidia destekli oyun serilerini bir yazalım.

AMD Destekli Oyun Serileri
  • Deus Ex Serisi
  • Battlefield Serisi
  • Tomb Raider Serisi
  • Total War Serisi
  • Sid Meier's Civilization Serisi
  • Hitman Serisi
  • Bethesda'nın yeni oyunları (Doom ve Gelecek Olan Yeni Oyunlar)
Nvidia Destekli Oyun Serileri
  • Assassins Creed Serisi
  • Far Cry Serisi (Primal'a Kadar)
  • Fallout Serisi (Fallout 4'te olduğunu biliyorum. )
  • Batman Serisi
  • Witcher 3
Bildiklerim bunlar. Devamını siz de yazarsanız güzel olur. Nvidia'da AMD gibi çoklu bir seri bulamadım. Veya aklıma gelmemiş olabilir.

Bu TDP değerleri ile kartların başarı elde etmesi için rakipten %30-40 daha iyi permons vermesi gerekiyor. Vega 56 modeli, GTX 1070 modelinden %15-20 gibi fark ile daha üstün olursa başarılı olur fakat öbür kartlar düşündürüyor. HBM2 belleklerden dolayımı bilmiyorum ama TFLOPS değerleri çok yüksek. Büyük miktarda veriyi işlemek adına başırılı olabilir, özellikle madencilikte.
AMD çok büyük ihtimal 1080 Ti gibi bir kartı ön göremedi.
Katılıyorum.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı