Rehber Raijintek Cratos Lite 850W modeli nasıldır?

Herkese merhabalar.
Bugün yeni çıkmış bir model olan Raijintek Cratos Lite 850W modeline göz atmak istedim. Özellikle bu model şu anda bayağı ucuz olduğundan dolayı fazlaca kişi satın almış. Fakat ne aldıklarını bilmiyorlar. Onların kafalarındaki bazı soru işaretlerini götürmek için böyle bir konu açmak istedim. Ne yazık ki fotoğraflar kısıtlı ve açılar çok iyi değil. Ancak eldeki bilgilere göre fena görünmüyor.

Başlamadan önce fotoğrafları paylaşan bgrrcn’a teşekkür ederim. Bu konuda gerçekten çok yardımcı oldu. Ayrıca kondansatörün markasını öğrenmemde destek olan @Andar Han hocama da teşekkür ederim.

Tabii ki normal rehber gibi olmayacak. Teker teker neler değiştirilmiş neler yapılmış onları fotoğraflardan elimden geldiğince değinmeye çalışacağım.

Öncelikle genel yapı ile başlayalım.

-Cratos-

cratos 850w.PNG

Raijintek Cratos 850W modelinin iç yapısı genel hatlarıyla bu şekilde. Kullanılan kapasitörler ise Rubycon ve Nippon Chemi-Con karışımı.

Raijintek cratos LİTE 850W

-APFC -

Cratos lite 5 apfc.png

Gördüğünüz gibi Lite modeli de benzer bir yapıya sahip. İlk fark edeceğiniz detay muhtemelen soğutucu tasarımının değişmiş olması; oldukça küçültülmüş. Bunun dışında PFC bobininin boyutu da küçülmüş görünüyor. Bulk kapasitörün markası ise maalesef belli değil. Bridge rectifer'lar sanırım yanda yani yine aynı yerde duruyor.
1758283207508.png

PFC bobini buradan daha net görünüyor. Boyutunun düşürüldüğü biraz daha belli oluyor. Ayrıca soğutucuya bağlı mosfetler neredeyse birebir aynı duruyor yalnız modelleri muhtemelen farklıdır.

1758283290528.png

1758283498479.png

-Secondary side-

-Cratos lite-

1758282730842.png

İkincil kısım bayağı benzer yapıda. Hatta 12v transformatörü birebir aynı sanırım. Bunun dışında ilk dikkat çeken şeylerden birisi kapasitörlerin farklılığı olmutur. İlk başta bunları chengX sanmıştım. İyi kide yanılmışım. Değilmiş.

-Elektrolit Kapasitörler-

1758285262150.png

Kapasitörler muhtemelen Toshin Kogyo firmasına ait. Logoloları uyuşuyor. Bunun dışında listelerinde baktığımda UFWE adında bir model göremedim. Yalnız ona aşırı derecede benzeyen UTWE serisini var. Muhtermelen onun varyasyonu bir model.

1758285420871.png

Toshin Kogyo üreticisi japon bir üretici. Nippon chemi con ve rubycon kadar kaliteli olmasada gayet güzel seçim denebilir. Buradan parçaların kısıldığını anlayabiliyorsunuz zaten.

-Polimer Kapasitörler-
1758285629390.png

1758285674699.png

RL 330 16v Q28

Malesef üreticisini bulamadım. Bilen birisi varsa yazarsa müteşekkir olurum.

-Genel yapı-

Genel yapısı cratos modeline benzer. Mosfetlerin soğutucusu bile neredeyse birebir aynı. PCB tasarımı içinde aynı şey söylenebilir.

-Cratos lite-

1758288697811.png

-Cratos-

1758288718528.png

Gördüğünüz gbi neredeyse birebir aynı. Yalnız sağdaki bileşenden kısma yapılmış. Lehim yerleri boşta.

-Cratos lite-

1758293143740.png

-Cratos-

1758288820325.png

Lite modelinde de ripple filtrelemesi için ferrit halka kullanılmış.

-Cratos-

1758288960518.png

-Cratos lite-
1758288917109.png

Supervisor IC’nin değiştiğini görebilirsiniz. Zaten PCB’nin sağ ve üst kısımları (yani kabloların bulunduğu bölüm) modüler olmadığından dolayı farklı tasarlanmış. Bunun dışında aşağıdaki küçük kapasitör de Lite modelinde yer almıyor. Bu farklılıklardan kısıntılar açıkça belli oluyor.

-EMI Filtresi-
-Cratos lite-
1758292220422.png

-Cratos-

1758292296217.png

Giriş kısmı genel olarak benzer görünse de tasarımda değişiklikler yapılmış. Normalde Cratos modelindeki EMI filtresinde, sağdaki bobin yatırılmış durumda. Muhtemelen lite modelinde bypass rölesinin yerine bobin bobinin yerinede bypass rölesi geçmiş.

Bu arada röle olduğunu Bgrrcn teyit etti; PSU açılıp kapanırken röle sesi duyulabiliyor.

-Fan yapısı-

-Cratos lite-

1758290047821.png

BOK BDH12025S Rifle bearing.

1758290089887.png

Fotoğraf, aynı fanı kullanan bir PSU’nun Cybernetics testine ait. Fan tipi Rifle Bearing. Buradan kısma yapıldığı anlaşılıyor. Cratos 1000W modelinde ise Fluid dynamic Bearing kullanılmıştı. 850W modelinin incelemesinde fan tipi belirtilmemiş, ancak büyük ihtimalle 1000W modelindekiyle aynı. Çünkü özellikleri neredeyse bire bir örtüşüyor.

1758290394402.png

-SONUÇ-
Genel hatlarıyla bakıldığında, durum fena değil. Japon kondansatör ibaresi, filtrelemedeki elektrolit kapasitörler için geçerli; bulk kapasitörlerde ve polimerlerde geçerli olup olmadığını bilmiyorum. Sitede ripple değerleri 12V için 120 mV, 5V için 50 mV ve 3.3V için 50 mV olarak verilmiş. Yani en azından ATX sınırları içinde olduğunu söyleyebiliriz.

Alınabilirliği konusunda ise şu anlık bir yorum yapamıyorum. Bu incelemedeki asıl amacım, ürünü almış kişilerin kullandıkları PSU hakkında biraz bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Kullanılan platform aynı değil, fakat benzer özellikler taşıyor. Muhtemelen S-MZ platformunun bir varyasyonu şeklinde olabilir.

Aşağıda Cratos modelinden farklarını görebilirsiniz.

-Cratos lite-

🔻 Modüler değil
🔻 Soğutma blokları küçültülmüş
🔻 PFC bobini küçültülmüş
🔻 Kondansatörler: Nippon Chemi-Con ve Rubycon yerine Toshin Kogyo, RL kullanılmış
🔻 Belirli entegreler eksik
🔻 Fan türü: Hydraulic yerine Rifle Bearing
🔻 EMI filtresi tasarımı değiştirilmiş (muhtemelen)
🔻 Bulk kapasitörler değiştirilmiş

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı