Rakip Takımdaki Oyuncu Avukat Şikayet Etmiş

Şu an durum ne? Gelişme var mı?
Bayrama denk getirerek bana bir tebliğ gönderdiler. Benim de 14 ya da 15 gün içerisinde yazılı şekilde savunma yapmam gerekiyordu, en yakın adliyeye gidip savunmamı verdim.

Geçtiğimiz dönemde, bir davada yaşadığım deneyimi ve bu süreçteki maliyetlerimi paylaşmak istiyorum. Bu hikayeyi, benzer bir durumla karşılaşacak olanlar için bir yol gösterici olması umuduyla yazıyorum. İşte adım adım yaşadıklarım:

1. İtiraz Süreci: Mahkemenin kararına itiraz etmedim çünkü kanıtlarım yetersizdi ve mevcut sistemde, güçlü kanıtlar olmadan başarı şansınız çok düşük.

İzlediğim Yol ve Maliyetler:​

• İfade Süreci: İlk olarak karakola çağrıldım ve burada ifademi verdim. Ancak önemli bir detay: Eğer elinizde gerçekten sağlam kanıtlar varsa ve ilk ifadeniz sırasında avukatınız yanınızda değilken ifade verdiyseniz ve karşı taraf ilk ifadenizi baz alarak aleyhinize bir durum ortaya çıkarmaya çalışıyorsa bu ifadeyi geçersiz kılabilirsiniz.
  • Uzlaşma Teklifi: Davacı taraf, uzlaşma amacıyla bana 30.000 TL teklif etti. Ancak, uzlaşmayı kabul etmeyerek kendi savunmamı yazıp adliyedeki ön bürodan savunmamı verdim.
  • Savunma Hazırlığı: Birkaç avukata danıştım, ancak avukat tutmadım çünkü kaybedeceğimi öngörüyordum. Adliyeden bana savunma yapmam için tebliğ geldi ve dava dosyasının bulunduğu adliyeye gidip savunmamı ön bürodan sundum.
  • Mahkeme Süreci ve Kararı: Alt mahkeme davayı “basit yargılama” usulüne tabi tuttu ve davayı kaybettim. HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) ile adli para cezasına hükmedildiğini belirten bir karar elime ulaştı. Ayrıca, karşı taraf avukatlık ücreti masrafı da tarafıma yüklendi. Bu aşamada anladım ki, eğer elinizde yeterli kanıt yoksa ve sistemin karmaşık yapısıyla karşı karşıya kalırsanız, sonucu değiştirmek çok zor.
  • İcra Süreci: Vekalet ücretini zamanında ödemediğim için 17.900 TL olan avukatlık ücreti icraya düştü ve faizlerle birlikte toplamda 24.845 TL ödedim.
  • Diğer Masraflar: Tebligat masrafları ve yargılama giderleri adı altında 1.535 TL daha ödemem gerekiyor, mahkeme bunu sisteme girmediği için hâlâ ödeyemedim.

Şu Anda Ne Yapmalıyım?​

Mahkemenin verdiği HAGB kararı nedeniyle, önümüzdeki 5 yıl boyunca hiçbir suça karışmamam gerekiyor. Eğer bir suça bulaşırsam, bu davadaki HAGB kararı ortadan kalkacak ve aldığım adli para cezası ve hapis cezası uygulanacak. Yani, bu süre boyunca herhangi bir hata yapmamam ve uslu durmam gerekiyor.

Önerim:​

Benzer bir durumda olanlara naçizane tavsiyem şu:

Eğer elinizde yeterli kanıt yoksa ve davayı kaybetme ihtimaliniz yüksekse, uzlaşma yoluna gitmeyi düşünün. Uzlaşma aşamasında, karşı tarafa 20.000 TL civarında bir teklif sunabilirsiniz (2024 yılı itibarıyla vekalet ücretleri yaklaşık 17.900 TL). Eğer karşı taraf daha yüksek bir miktar talep ederse, bunu gözden geçirin. Benim durumumda karşı taraf 30.000 TL istemişti.

Eğer 5 yıl boyunca uslu duramayacağınızı ya da öfke kontrolü konusunda sorun yaşayabileceğinizi düşünüyorsanız, bu durumu mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Hayat her zaman beklenmedik olaylarla doludur; örneğin, biri kız arkadaşınıza yan gözle baksa veya anlık bir öfke patlaması yaşasanız, bu 5 yıllık süreci ihlal edebilir ve HAGB kararının devreye girmesi sonucunda daha ağır hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu nedenle, uzlaşma yoluna gitmek ve davada çıkacak masraftan nispeten biraz daha fazla olan uzlaşma ücretini ödeyerek, uzun vadede sicilinizi korumak adına daha mantıklı bir tercih olabilir. Elbette, karşı tarafın uzlaşma tekliflerini iyi değerlendirip, kendi yaşam şartlarınıza ve stres yönetiminize göre en doğru kararı vermeniz gerekecek. HAGB kararı altında geçirilen 5 yıl boyunca her türlü küçük olayın bile büyük sonuçlara yol açabileceğini unutmamak önemli.

Eğer sizin durumunuzdaki gibi, karşınızdaki kişi bir avukatsa ve bu süreci hak, hukuk ve adalet için değil, para koparmak amacıyla yürütüyorsa, uzlaşmaya yanaşacaklarından %100 emin olabilirsiniz. Çünkü nihayetinde, 17.900 TL'yi dava dosyasına ortak ettikleri avukat ile bölüşmek yerine, tamamını kendileri almak isteyeceklerdir.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı