Ram Alırken Neye Bakmalıyım?

  • Konuyu başlatan SaboBaşkan
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 5
  • Görüntüleme 8B
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
S

SaboBaşkan

Ziyaretçi
Bilgisayar kasasındaki parçalar hakkında bir çok sorularım var. Bu soruları ancak siz,Technopat forumu cevaplar dedim. Buraya açıyorum. Geri kalmış, cahil bir genci aydınlığa kavuşturun lütfen !

1-) 1600 Mhz,1333 Mhz vb. ramlerde, anakartlarda gördüğüm birşey bu Mhz nedir abi? 1600 Mhz,1333 Mhz'den iyimi ? Mhz ne işe yarar ? Farkını nerede görebilirim ?

2-) DDR'da da aynı sorular ? Ramde, ekran kartında ve anakartta olan bu DDR meleti nedir ? DDR 3 DDR 2 den iyimi ?

3-) Anakartın Amacının Ekran Kartı,Ram,İşlemci'nin Takıldığı,Çalıştırıldığı Bir Kısım Olarak Biliyorum Her Anakartın Her Ekran Kartını,Her İşlemciyi Çalıştırmadığını Duydum Peki Anakart Nasıl Seçilir Yüzlerce Anakart Var Ve Misal Amd Radeon HD 7790 Ekran Kartı Var Bunu Hangi Anakarta Takmalıyım? Hangisini Destekler?

4-)Ekran Kartının Raminin Pek Fazla Önemli Olmadığını Recep Baltaş Abimiz Bir Videosunda Söylemişti Peki Ekran Kartındaki Bitlerin Faktörleri Nelerdir? Bir Ekran Kartı Alıdığımızda İlk Bakıcağımız Tabikide Bence Modeli Burdaki Bitin Yeri Nedir?

5-)Mesela HD7850 Ekran Kartının Hem 1GB Hem 2GB Ekran Kartı Var Bunların Arasındaki Fark Nedir ?

6-)Ram Alırken Neye Bakmalıyım?

7-)Misal Bir Anakart 350 W İle Çalışıyor Güç Kaynağımız 350 W Mu Olmalı???

:cool:İşlemci Seçerken İlk Bakmamız Gerekenin Hangi Model Olduğunu Biliyorum Bu İşlemcilerdeki GHZ'Lerin Önemi Nelerdir?

9-)Her Bilgisayar Kasasına Her Anakart Her Güç Kaynağı Takılırmı?

10-)7-8 Senelik Atık Bir Kasaya Yeni Güç Kaynağı Alıp Kullanılsa Diğerlerinde Bir Farkı Olurmu?

11-)Aslında En Büyük Sorularımdan Biri Olan Monitörün Önemi Nedir Misal 2005'te Üretilen Ve Herkezin En Az Birdefa Kullandığı Phılıps Tüplü Monitöründe Crysis 3,Battlefield 4 Oynanılırmı?

Sorularım Bu Kadar Biraz Fazla Oldu Özür Dilerim :( Belki Yazarsınız ''Sende Biraz Araştır Gel Be Kardeşim'' Baktım Göremediklerim Bunlardı Herkeze Teşekkürler :D
 
Son düzenleyen: Moderatör:
1-) Megahertz. Sistem parçalarını alırken dikkat edeceksin ki uyumlu olsunlar, verim alabilesin. Ayrıca OC (overclock)/HA (hızaşırtma) yapacaksan daha ince eleyip sık dokuman gerek. Bunun harici "ANORMAL" bir fark hissetmezsin ağır işler yapmıyorsan sistemde.

2-) DDR. RAM çeşidi, DDR3 öncekilerden Mhz olarak hızlıdır. Daha hızlı iletişim kurulabilmesi, daha fazla veri işlenebilmesi demek. Alırken işlemci ve anakartının desteklediği, uyum sağladığı setleri satın alman gerekir.

3-) Sen bütçeni ve amacını, sahip olduğun ve kullanmak istediğin parçaları (varsa) yazarsan tavsiye verirler.

4-) Ekran kartında RAM sadece ciddi yüksek boyutlarda çözünürlükler söz konusu olduğunda veya çok miktarda kaplama (texture) kullanan oyunlar hayatımıza daha fazla girdiğinde önem kazanacak. Bit, gelen verilerin işleneceği bant genişliğine daha çok tekabül eder diyebilirim.

5-) GPU'su (grafik işlemcisi) yüksek çözünürlükte daha rahat edecektir ama ciddi bir FPS artışı beklemek yanlış olur.

6-) Anakartına uyup uymadığına. İşlemcine uyup uymadığına.

7-) Anakart 350W tüketmez ama dağıtır. GPU, CPU, RAM'ler ciddi elektrik tüketicileridirler. Güç kaynağın (PSU), sistemini destekleyecek şekilde olmalı, satın alırken verimlilik değerine bakmalısın. 1000W PSU'um var, %80 verimliliği. Bu demektir ki; 1000W yerine 800W aktif kullanım olacaktır, 200W ısı olarak kaybedilecektir sistemde. Benim 1000W almam, ileride olurda para harcarsam nVidia Tesla serisi elektrik canavarları satın almak.

:cool: Ghz'nin eskisi kadar önemi yok diyebilirim. Bütçene, elektrik tüketimine, sistemine uygun bir işlemci, 2 yıllık güncelleme planlarıyla işini görür. i7 mesela halen oyuncular için FAZLA bir işlemci. Ama i5'ler biçilmiş kaftan. AMD konusunda hiç aklıma gelmedi.

9-) PSU'ların boyutları standart, alacağın Kasa'nın PSU'su olmamasına dikkat et, gereksiz alışveriş yapma.

10-) Kasanın boyutları uygunsa, tümüyle içini boşaltıp, ciddi bir toz temizliğinden geçirdikten sonra kullanabilirsin.

11-) LED / LCD ise tepki süresinin düşük olması seni mutlu eder. Tabi çözünürlük düşkünüysen ve oranlamaları önemliyse (Oran 16 : 9 , çözünürlük 1920 x 1080 ) ona göre hareket edersin. CRT ise (tüplü) çözünürlük problem değilse, 70 hz üzeriyse bütçe ayırman aciliyet teşkil etmez.

Son olarak : Forum kurallarına göz atmadan geçme, dilimizi güzel kullanalım.
 
3-) Her hangi bir ekran kartı her Anakart ile uyumludur.
4-) Ekran kartların da RAM 2 veya 3 monitöre bağlayacak san önemi olur.
5-) O dediğinizin hiç bir farkı yok fakat arada sadece 100MHz hız artışı var ama sonuç olarak RAM önemli değil!!!
6-) İlk başta işlemci ile çalışma türü uyuyor mu uymuyor mu onlara bakman lazım 2. Her zaman 1600MHz RAM seçmelisin diğerleri bir işe yaramıyor açıkçası mantıksız.
9-) Kasaya göre hareket etmen lazım.
2-)DDR. Bellek hızı demektir kardeşim mesela DDR5 en yükseği bu ama erkan kartların da RAM'lerde ise en yükseği DDR3 tür.
 
Yanlış yönlendirmeyelim, herhangi bir ekran kartı herhangi bir anakartla uyumlu değildir.
Üzerinde PCI-E slotu olmayan anakartlara ne demeli ? Uyumluluğu bırak kartı takacak yer bile yok :D

6-) Stok soğutucuun haricinde bir soğutucu kullanıyorsanız düşük profil bellekleri tercih etmelisiniz ki soğutucu ile bellekler çarpışmasın.
:cool: İşlemcilerde GHZ devri kapandı. Önemli olan mimaridir. İntel'in mimari alanda önde olduğunu görebiliyoruz.
9-) Eski kasalarda yeteri kadar HDD yuvası veya SSD yuvası veya fan desteği veya gerekli portlar, kablo saklama delikleri gibi özellikler bulunmaz. Dolayısıyla 50-100 TL'ye ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir kasa tercih edin derim.
10-) Bahsettiğin oyunlar tülü monitörde oynanacak tarzda oyunlar değil. O tür oyunlar adam akıllı bir oyun monitöründe, LED monitörde oynanır. Bahsettiğin tarzda monitörlerde düşmanları arar durursun, ama güzel bir LED oyuncu monitöründe oyuna dalarsın.
 
Teşekkürler. :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı