RAM bellek overclock sonrası açılmama

Taha Bey

Centipat
Katılım
12 Mayıs 2020
Mesajlar
23
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba dostlar. Dün uzun bir aradan sonra bilgisayarıma UEFI üzerinden format atmak istedim. Temiz bir Windows 10 kurulumu yaptıktan sonra düzenli olarak her yeniden başlattığımda ya da bilgisayarı kapatıp açtığımda mavi ekran hataları ile karşı karşıya kaldım. BIOS ayarlarımı değiştirmememe ve temiz bir Windows 10 kurulumu yapmama rağmen neden böyle sorunlarla karşılaştığımı anlayamadım. Bazen açtığımda grafik kartımın sürücüleri ortadan kayboluyordu bazense de olması gerektiği gibi açılıyordu. Nereden baksanız dün 7-8 kez format atıp aynı hatalarla karşı karşıya kalmışımdır. Formatın sorunu çözeceğini sanmıyordum belki de sorun donanımsaldı mavi ekranlarla karşı karşıya kaldığımda hata kodlarını umursayıp bakma gereği duymamıştım bile. Çünkü bu bilgisayar zaten 2 yıldır düzenli olarak çalışıyordu. Windows'u temiz ve dikkatli kullanan ve gerekmeyen programları dahi bilgisayara yüklemeyen her yüklediğim programın ayarını kendisi yapan biri olarak sorunun neden kaynaklandığını bir türlü anlayamadım ve BIOS ayarlarımı sıfırlamaya karar verdim. Zaten çok bir şey değiştirmemiştim RAM'lerimi profile 1'e alıp 2133MHz'den 2933MHz'ye çıkarıp Core performance Boost'u disable yapmıştım o kadar. Sonra bilgisayarın mavi ekran vermediğini ve olması gerektiği gibi çalıştığını fark ettim. Şunu da ekleyeyim ne kadar faydası olur bilmem ama CMD üzerinden sfc/scannow komutunu kullanarak yaptığım onarımda hiçbir hata ya da bozuk dosya ile karşılaşmadım her şey sorunsuzdu. Sonra Core performance Boost'u tekrar disable yapıp bu sefer RAM'lere dokunmadım. Gayet iyi gidiyordu. Tekrar RAM'lere overclock yapmak istediğimde başta da bahsettiğim sorunları tekrar yaşamaya başladım. Bazen mavi ekranlar, bazen otomatik onarımla başlamalar, bazensede güç tuşuna bastıktan sonra görüntü gelmemesi veya kendini kapatması gibi. Anlamadığım şey de tam olarak buydu bu sistem zaten bu ayarlarda bu şekilde 2 yıldır çalışıyordu. Ne oldu da format attıktan sonra overclock yapmam sistemi böyle hatalarla karşılaştırdı. BIOS pilini takıp çıkardım hatta sırf işlemciye zaten termal macun süreceğim diye bütün sistemi söküp tekrar montajladım. Overclock olmadanda kullanılıyor eyvallah ama aradaki performans farkını birkaç video izleyip görünce ısrarcı olmaya başladım bu konu ile ilgili. Yardımlarınızı bekliyorum dostlar. Şimdiden herkese teşekkür ediyorum.

Anakart: ASUS TUF B450 GAMING Plus.
İşlemci: AMD Ryzen 5 3600X.
RAM: Corsair Vengeance LPX 8x4 32 GB CL16 3000MHz.
Ekran kartı: MSI NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB.
M.2 SSD: Samsung 970 EVO 250GB.
SSD: WD Blue 250 GB.
Güç kaynağı: Cooler Master MWE 650W 80Plus.
Kasa: Cooler Master MB511 RGB.
Windows 10 Pro.
 
Son düzenleme:
Vengeance LPX RAM’lerin çiplerine iyi denemez. Büyük ihtimalle ondandır, zaten bu RAM’den almak isteyenleri de hep uyarmışımdır, OC yapınca yarı yolda bırakabilir diye. Siz yine de Minidump dosyalarını paylaşın, daha derine inelim.

 
A-XMP Profil 1 genelde 3000 değil 2933 MHz frekansta çalışır, bir kontrol eder misiniz? 3000 MHz'de Ryzen desteği yok, 2933'de çalışıyor o aralıkta. BIOS güncelliği ne durumda ayrıca?
 
A-XMP profil 1 genelde 3000 değil 2933 MHz frekansta çalışır, bir kontrol eder misiniz? 3000 MHz'de Ryzen desteği yok, 2933'de çalışıyor o aralıkta. BIOS güncelliği ne durumda ayrıca?

BIOS'u daha yeni internet üzerinden güncelledim. Evet yanlış yazmışım 2933 olacaktı düzelttim.
Vengeance LPX RAM'lerin çiplerine iyi denemez. Büyük ihtimalle ondandır, zaten bu RAM'den almak isteyenleri de hep uyarmışımdır, OC yapınca yarı yolda bırakabilir diye. Siz yine de minidump dosyalarını paylaşın, daha derine inelim.


Minidump klosörünün içerisi boş şu anda. Normal midir?
 
BIOS'u daha yeni internet üzerinden güncelledim. Evet yanlış yazmışım 2933 olacaktı düzelttim.


Minidump klosörünün içerisi boş şu anda. Normal midir?
Alıntıyı sildim zira mesajım yanlış yerdeydi.

Sorunuza gelince Mindump'ın olmama sebepleri arasında CCleaner ile temizlenmesi ya da Gelişmiş Sistem Ayarları altında Minidump alınmasının devredışı bırakılması yer alır.
Eki Görüntüle 96845
 

Yeni konular

Geri
Yukarı