RAM CL değeri nedir?

Soru başlıkta.

Bir rehber var:
 
Bir RAM modülünün CAS gecikmesi, bir bellek denetleyicisinin söylediği andan başlayarak, RAM modülünün sütunlarından birindeki belirli bir veri kümesine erişmesi ve bu verileri çıkış pinlerinde kullanılabilir hale getirmesi için gereken saat döngüsüdür. Bunu düşünmenin başka bir yolu, RAM'in CPU tarafından çağrılan veriyi çıkarması için kaç RAM saat döngüsü gerektirdiğidir. 16 CAS'a sahip bir RAM kiti, bu görevi tamamlamak için 16 RAM saat döngüsü alır. CAS gecikmesi ne kadar düşükse o kadar iyidir.

Alıntıdır.
 
RAM'deki gecikme değeridir. Ne kadar az olursa o kadar iyidir. Ama sırf CL değeri yüksek diye yüksek MHz'li bir RAM'i almamazlık etmeyin. MHz arttıkça CL de artmak zorundadır. Mesela 8 GB 3000MHz için CL 15 - CL 16 değerleri idealdir, alınabilir yani.
 
MHz arttıkça CL de artmak zorundadır.
Tam olarak böyle diyemeyiz. Her zaman geçerliliği olan bir ifade değil. XMP değeriyle 3200MHz CL16 1.35V’ta çalışan bellekler iyi bir çipe ve kaliteli silikona sahipse aynı voltajda 3600MHz CL16’da çalışabilir. Voltaj arttırarak daha yüksek frekanslarda aynı CL değeri ile hatta daha düşük CL değeri ile bile çalıştırabilirsin. Her zaman CL artmak zorunda değil kısaca.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı