RAM Degisikligi sonrasi BSoD

spikeSpiegel

Centipat
Merhaba arkadaslar, konuya sistemimi kisaca yazarak baslayacagim:
  • Ryzen 7 2700X
  • RTX 2060S
  • 16GB 3200MHz Corsair Vengeance RAM (Carsamba gunu yeni aldim ve sorunum bu yenilikten sonra ortaya cikti)
  • Aorus B450M Anakart
  • Corsair TX650M PSU
RAM'i taktim, BIOS girip XMP profilini falan sectim cas zamanlamalari vs olmasi gerektigi gibi. Ilk once "KMODE Exception not handled" seklinde mavi ekran aliyordum, iCue uygulamasini silince duzeldi.

Sonrasinda ise "Kernel security check failure" seklinde tekrardan mavi ekran almaya basladim. Bunun cozumu icin fast boot kapamam onerilmisti yaptim, BIOS'u mevcut en yuksek surume guncelledim. Bugun yarim saat once ise Battlefield V atarken mavi ekran yerine oyundan atma yasadim.

Sistem sicakligi gayet normal duzeyde islemci max 60 derece ekran karti 60-70 arasi gidiyor. MemTest86 ile tek seferlik test yaptigimda da hata almadim (4 kere tekrarlayacakti ama sabirsiz oldugum icin ilkinden sonra kapadim).

Bu sorunun cozumu sizce ne olabilir? RAM slotu degistirme geldi aklima ama ekran kartini cikarmadan yandaki ayaklari acmak asiri zor oldugu icin bunu en sona birakmak istiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
XMP açık değilken sonuç nedir?
Bellerin kit değil mi?
Aynen kit seklinde 8x2, XMP kapalıyken 2133MHz çalışıyordu eski RAM'lerin hızı bu olduğu için sanırım. Bu şekilde çok kısa sure kullandım ama 5 dakika falan maksimum. XMP kapayıp bir süre düşük hızda kullanarak test etmeli miyim sizce?

Evet o şekilde test yapın zaten mavi ekran almasanız da hatasız oyundan atmaması gerekli.
Evet hicbir hata gelmemesi tuhaf, oyunun ortasında bir saniye falan dondu görüntü ardından masaüstüne attı. Event Viewer girip baktım anında ama konuyla alakalı hiçbir not yoktu.

İşin bir diğer sıkıntılı yanı ne zaman sorun yaşayacağımın belli olmaması. Mavi ekranları oyuna girdikten 5-10 dakika sonra aldığım da oluyordu 2 saat sonra da, aynı şey Battlefield için de geçerli alakasız bir anda bir den bire yaşanıyor. Şimdi girip XMP kapatacağım bakalım değişen bir şeyler olacak mi? Zaman ayırdığınız için tesekkürler.

@MayCrasH iki el CS:GO attım biraz da Battlefield oynadım herhangi bir sorun yaşanmadı. Yarin da ayni seklide XMP kapalı (2133MHz) şekilde kullanacağım emin olmak için. Peki bu durumun sebebi hakkında fikrin var mi? XMP'de haddinden fazla voltaj vs. mi veriyor nedir yani neden böyle sorun yaşatıyor yüksek frekansta?

Alırken o kadar bakmıştım AMD ile uyumlu mu diye, Amazon sayfasında elli tane yorum var Ryzen için harika gibisinden yine gelip beni buldu bela :) geri yollayıp farklı bir urun alacağım eğer bir hafta daha çözüm bulamazsam.

Bence bunun sebebi, parçaların her ikisi de aynı fabrika ve farklı üretim tarihleri olabilir, yani üretici bize bunu kit olarak veriyor ama ortamın sıcaklığından tutunda başka faktörlere kadar bu RAM'lerin farklı davranmasına sebep olabiliyor.
RAM'leri tek takıp XMP açıkken sistemi teste sokun.
Şu olabilir, firma rakiplerinden önce gerekli testleri yapmadan yapılmış gibi müşteri kapma yarışında 1.olmak için ürünü piyasaya sürer. Biz son kullanıcı olarak da sisteme takınca parçalar böyle çalışıyor diye düzeltmek için forumlarda didişir dururuz. (=

Bence bunun sebebi, parçaların her ikisi de aynı fabrika ve farklı üretim tarihleri olabilir, yani üretici bize bunu kit olarak veriyor ama ortamın sıcaklığından tutunda başka faktörlere kadar bu RAM'lerin farklı davranmasına sebep olabiliyor.
RAM'leri tek takıp XMP açıkken sistemi teste sokun.
Şu olabilir, firma rakiplerinden önce gerekli testleri yapmadan yapılmış gibi müşteri kapma yarışında 1.olmak için ürünü piyasaya sürer. Biz son kullanıcı olarak da sisteme takınca parçalar böyle çalışıyor diye düzeltmek için forumlarda didişir dururuz. (=
Bunu da deneyeceğim, sağol önerin için. Bir de yönetici arkadaşlara özür niyetinde not düşeyim. Klavye Türkçe olmadığı için Türkçe karakterler kullanamıyordum ama ayarlardan ekledim burda yazarken artık özen göstereceğim :)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı