RAM overclock yapmak sağlıklı mı?

Mini_Fridge329

Zeptopat
Daha fazla  
Anakart
Asus Prime B650m-r
İşlemci
Ryzen 5 7500f
Selamlar, ChatGPT'ye sorduğumda CL değerimin çok yüksek olduğunu söyledi Samsung b-die olduğu için OC poyansiyelinin yüksel olduğunu söyledi. Ben de onun verdiği ön ayarlarla voltajı 1.4V'a yükselttim ve böyle bir ayar yaptım birkaç gündür kullanıyorum. Çökme donma vs. hiç olmad. İleride bir sorun olur mu ve böyle dengeli mi? Daha önce hiç OC denemedim laptop kullanıyordum. Normalde pek bilgim yok ama Cyberpunk 2077 RDR2 gibi oyunlarda maksimum 54 derece gördüm.

1744058737088.png

1744058746264.png

1744058756509.png

Sağlıklı mı yerine gerekli mi diye sormak lazım. Herhangi bir fark hissettiniz mi performansta?

Fena değilmiş, ölçülebilir bir fark almışsınız. Stabili olduktan sonra kullanmaktan zarar gelmez bence.

Dümdüz primary düşürmenin genelde çok katkısı olmuyor ama olduysa ne güzel. Frekans yükseltmeyi, alt zamanlamaları düşürmeyi ve FCLK'yi yükseltmeyi denersen daha da iyi olur. Tabii stabilitesini test de etmen gerekli bunların, pek test etmişsin gibi durmuyor.

Reddit'te DDR5 Samsung B-Die diye aratırsan büyük ihtimalle başkalarının yaptığı ayarları görürsün. Onları kopyalamayı deneyebilirsin fakat FCLK senin işlemcine özeldir onu kopyalayamazsın. Hata almadığın en üst yere kadar yükseltmen lazım test ederek. Memtest86 bu işler için yeterli değil ayrıyeten, TestMem5 kurup 1usmus_v3 adlı configi döngü sayısını arttırarak kullan. FCLK testi için WHEA kontrolü yapman lazım bellek testinden bağımsız. Onun için genelde Prime95'in Large FFTs testi öneriliyor. Onu açıp HWinfo'dan WHEA alıp almadığına bakman lazım.

Ayrıca CPU-Z değil Zentimings kullan. CPU-Z çok yetersiz.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı