Rehber RAM Overclock

Çok teşekkür ederim, dediklerinizi izleyerek sabah saatlerine kadar sıkı testlerle iyi sonuçlar aldım. CPU O. C. rehberi gibi bir kaynak da var mı bilginizde; yabancı da olsa fark etmez CPU'yu da zorlamak istiyorum az.
Youtube’da bir sürü video var CPU OC ile alakalı. O daha kolay zaten gecikme gibi uğraştırıcı şeyler olmadığı için. İnternette bakın aynı işlemciyi kullananlar hangi frekansta kaç voltaj veriyor. Onlara göre bir frekans seçin ve bir tık yüksek voltaj seçin. Ryzen Master kullanılabilir zaman kazanmak için. Doğru değeri yakalayınca BIOS’a girersiniz aynı değerleri.

Ne yaptıysam olmadı. Neyi yanlış yapıyorum acaba? Aynı belleklere sahibim,
CAS Latency:
tRCDRD:
tRCDWR:
tRP:
tRAS:
ne şekilde olmalıdır? Voltaj 1.4V MHz'de 3600 ama ne olursa olsun Bios'a girdiğim sırada en aşağıdaki değer 42, diğerleri de tekrar AUTO'ya çekilmiş oluyor. CL'de 20. CPU-Z'ye baktığımda. Bir şeyi eksik yapıyorum sanırım. (Advanced Timing Contol kısmındaki tRC'yi 42 yapmışsınız. Biraz açıklar mısınız ne yapmam gerektiğini? Sonuçta belleklerimiz aynı...

3600 CL18 RAM'leri CL16'ya düşürmek ya da MHz artırmak çok fark eder mi?

@Giray6161 18'den 16'ya düşürmek, evet. MHz arttırmak ise değişken, IMC'ne bağlı. 3733MHz, şansın yüksekse 3800MHz'de çalıştırabilirsin ve ufak bir yüzde etki eder. Önerim gecikme değerlerini düşürmen, getirisi daha fazla olur.

Hocam selam, XPG D60G 3200MHz CL16 ramlerim var, yukarıdaki yazdığım yoruma yardımcı olabilir misin? Arkadaşın konusuna baktım ancak ne yaparsam yapayım olmadı, işlemci konusunda bilgim var ancak ram konusunda bilgim yok.

"
Ne yaptıysam olmadı. Neyi yanlış yapıyorum acaba? Aynı belleklere sahibim,
CAS Latency:
tRCDRD:
tRCDWR:
tRP:
tRAS:
ne şekilde olmalıdır? Voltaj 1.4V MHz'de 3600 ama ne olursa olsun Bios'a girdiğim sırada en aşağıdaki değer 42, diğerleri de tekrar AUTO'ya çekilmiş oluyor. CL'de 20. CPU-Z'ye baktığımda. Bir şeyi eksik yapıyorum sanırım. (Advanced Timing Contol kısmındaki tRC'yi 42 yapmışsınız. Biraz açıklar mısınız ne yapmam gerektiğini? Sonuçta belleklerimiz aynı... "

@Talha Kaçmazz Hazır değerler yerine kendi değerlerinizi bulun. Ayrıca, RAM'in aynı oluşu içerisindeki çiplerin overclock potansiyelinin aynı olacağı anlamına gelmez. Başlangıç olarak 1.45V ve 3600MHz'e ayarlayın bellekleri. Gecikme değerlerini başta yüksek girin, 20-24-24-24-44 olabilir. Ardından baştan başlayarak yavaş yavaş düşürün. 1.35V da yeterli aslında. Minimum gecikmeler için 1.45V önerdim. 2. ve 3. değerleri birlikte düşürün. Her adımdan sonra Memtest86 ile Test 6 dahil yapın. Yaklaşık 5 dk ya sürer ya sürmez. Sistem boot etmezse BIOS'u sıfırlayın. Mantık bundan ibaret aslında. En sonda tam stabilite kontrolü için 4 tur tam test yapabilirsin. Asıl zamanlamalar bittikten sonra tRC ve tRFC gibi ikincil zamanlamaları düşürebilirsin.

Tabii bu anlattıklarım yüzeysel, Türkçe herhangi bir kaynak bulamadığım için tüm detayları anlatan rehber atamayacağım. Ortalama üstü İngilizcen varsa Buildzoid'in RAM overclock denemelerine bakabilirsin. Neredeyse tüm ayarları açıklıyor detaylarıyla

Kendi değerlerim güncel olarak şu şekilde;
CAS: 16
tRCDRD: 19
tRCDWR: 19
tRP: 19
tRAS: 28
tRC:42
Voltaj: 1.42V

Sizin tRC değerini değiştirmeniz şart değil. Ben auto bırakınca 80’lere çıktığı için manuel değer veriyorum. Değerleri @Tolga Samet ’in dediği gibi yüksek verip sonra tek tek düşebilirsin, kendi değerlerini kendin bulmalısın. Bu arada ilk OC denemelerimde 3600MHz 16-20-20-36 1.35V’ta stabil çalışıyordu sistem, Memtest’te sorun çıkmamıştı.

Teşekkürler, 15-19-19-19-22 denedim ve 16CL 1.4V 3600'de çalıştırmayı başardım. Not geçeyim, CL'yi ne girersem gireyim onun bir üstünü uyguluyor. Test olarak aidia64 yaptım ve sorunsuz geçti. Yeter mi bu test?

Dosya Ekleri

• 15864007264127432094001424169263.jpg
    2,3 MB · Görüntüleme: 235
Gear Down Mode’u kapatıp dene, zar B-die değilse olmaz büyük ihtimal. 3600MHz CL16’ya göre gayet iyi gecikme bu arada. Testten kastın Aida64 Cache&Memory Benchmark ise yeterli değil. Memtest86 ile yapmanı öneririm.

Yaklaşık 7 dakika oldu, şu an sorunsuz bakalım devamında ne göreceğim.
Edit: Ram sıcaklığı baya arttı kaça kadar sorun olmuyor bilmiyorum...

Dosya Ekleri

• 15864508040713026734708637372112.jpg
    573,2 KB · Görüntüleme: 240
  • 15864509544205869692963808949310.jpg
    912,8 KB · Görüntüleme: 193
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…