RAM takviyesi fark yaratır mı?

• Konuyu başlatan whitewolf
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 15
  • Görüntüleme 2.160
W

whitewolf

Ziyaretçi
Sistemim de AMD Ryzen 5 2600 işlemci ve 8 GB 3200MHz RAM mevcut. Eğer 8 GB daha eklersem oyunlarda ve genel kullanımda bana nasıl bir faydası olur? Örneğin oyundayken aynı anda Chrome tarayıcı açma işlemi hızlanır mı? Bunu yaparken şuan bir yavaşlık hissediyorum sanki sistem geç tepki veriyor gibi bu RAM yetersizliğinden mi olur?

Sistemim de AMD Ryzen 5 2600 işlemci ve 8 GB 3200MHz RAM mevcut. Eğer 8 GB daha eklersem oyunlarda ve genel kullanımda bana nasıl bir faydası olur? Örneğin oyundayken aynı anda Chrome tarayıcı açma işlemi hızlanır mı? Bunu yaparken şuan bir yavaşlık hissediyorum sanki sistem geç tepki veriyor gibi bu RAM yetersizliğinden mi olur?
AMD işlemcilerde %90'lık fark yaratır.

@beastjesspy Biraz yanlışlık payı var. İlk olarak AMD için Dual Channel ile tabii ki genel sistem performansın artacaktır. RAM dediğimiz şey o an yaptığın işlemlerin kaydını tutan bir bileşen. Senin 8 GB RAM ile 3A bir oyun açtığını düşünürsek ve arka planda dediğin gibi Chrome v.s bir başka uygulamaya açmaya kalktığın vakit bilgisayar hayliyle bunu yapmakta zorlanacaktır. 8 GB ve 16 GB RAM arasındaki fark çoğu oyunda anlaşılmaz olsa da güncel oyunlarda ve sistemin genel performansında elbette artış olacaktır. AMD işlemci kullanıyorsan bu artış gözle görülür bile olabilir :) . Sisteminde halihazırda bir SSD varsa RAM'ini yükseltmeni tavsiye ediyorum. Günümüz oyunlarında ve günümüz standartlarında 16 GB şart olmaya başladı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hızlanır tabii ki. Çift kanal ile tek kanal arasında çok fark var. Bende 4x8 GB RAM var. İşe yaramasa bende tek modül kullanırım.

@beastjesspy Biraz yanlışlık payı var. İlk olarak AMD için Dual Channel ile tabii ki genel sistem performansın artacaktır. RAM dediğimiz şey o an yaptığın işlemlerin kaydını tutan bir bileşen. Senin 8 GB RAM ile 3A bir oyun açtığını düşünürsek ve arka planda dediğin gibi Chrome v.s bir başka uygulamaya açmaya kalktığın vakit bilgisayar hayliyle bunu yapmakta zorlanacaktır. 8 GB ve 16 GB RAM arasındaki fark çoğu oyunda anlaşılmaz olsa da güncel oyunlarda ve sistemin genel performansında elbette artış olacaktır. AMD işlemci kullanıyorsan bu artış gözle görülür bile olabilir :) . Sisteminde halihazırda bir SSD varsa RAM'ini yükseltmeni tavsiye ediyorum. Günümüz oyunlarında ve günümüz standartlarında 16 GB şart olmaya başladı.
Doğru olabilir ben AMD sistem kullanıyorum daha 2 hafta önce 8 GB RAM takviyesi yaptım bilgisayara. Güncel oyunlarda 20-50 FPS kadar artış oldu ancak Chrome hızında bir değişiklik görmedim, tamamen kendi gözlemime göre yazdım yanlışsa affola. (SSD bulunmuyor. )

Son düzenleyen: Moderatör:
@beastjesspy Fps artışını gözlemlemek daha basittir. (Uygulama v.s sayesinde.) Fakat chrome tarzı uygulamaların hız artışını gözlemlemek kolay değildir. Arkadaşın belirttiği chrome'u açıyorum ama bilgisayar sanki geç tepki veriyor olayı bir çok şeye bağlı. İşlemci hızı, ram hızı-gecikme değeri-miktarı uzun sözün kısası ha bir sene sonra ha şimdi arttırılmış 16GB ram standart hale gelecek. Dual Channel her zaman için iyidir...
Ram olayını anlamayanlar için şöyle bir örnek vermek istiyorum.

2 sistem düşünelim 1 tanesi 4x2 3000mhz rame sahip olsun.

Diğer sistem ise tek modül 8 GB 3000mhz rame sahip olsun.

Öncelikle birinci sistemin dual channel sayesinde genel performansı daha fazladır.

2.sisteme 8GB modül daha eklendiği vakit , yani dual channel yapılırsa genel performansları aynı olacaktır. Fakat yüksek ram gereksinimi isteyen durumlarda 2.sistem darboğaz yaşatmayacaktır.

Ha 2 siylede sadece chrome gezinmesi yaparsan elbette fark olmayacaktır. Umarım anlatabilmişimdir merak eden arkadaşlara :) .

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı
09:05:00