RAM yuvası bozuk anakart ileride sisteme problem teşkil eder mi?

Arkadaşlar durumu kısaca izah edeyim. Geçenlerde kasa fanları yavaş çalıştığı için BIOS'tan RPM değerlerini arttırmıştım. 3 pinli fanların hızlarını 12V yapıp tam güce almıştım. Bu ayarları değiştirdikten sonra oyunlardan atma sorunu yaşamaya başladım. Sonrasında farklı sıkıntılar da oluştu. Mavi ekran almaya başladım. Oyunda çözünürlük değiştirince çökme durumu oluyordu. Sonrasında BIOS'a girip OC Explore mod ayarını uzman seçeneğinden normal seçeneğine aldım. XMP ayarını da disable yapıp kaydedip çıktım, sistem kapandı ve sonrasında tekrar görüntü alamadım.

Anakarta baktığımda sarı ışık yanıyordu. Sonrasında bilgisayarcıya götürdüm ve RAM slotları arızalı dedi. Arızalı slottaki 2 RAM'i diğer 2 sağlam yuvaya takıp öyle çalıştırdı ve teslim aldım kasayı. 5200MHz RAM'leri şu an mecburen 4000 MHz kullanıyorum. Çünkü bozulan yuvalardan bir tanesi OC 5200 destekliymiş. Bu benim için önemli değil 4000 MHz'de kullanırım fakat sorum şu, ben bu şekilde kullanırsam herhangi bir sıkıntı yaşar mıyım sizce ve size göre neden olmuş olabilir bu durum?

Anakart: MSI B660 Tomahawk DDR5.

RAM: Kingston DDR5 32 GB(2x16 GB) 5200MHz Fury Beast.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kartın RAM soketlerinin arızası bulaşıcı değildir ancak anakarttının üretim esnasında oluşmuş olan problemleri veya bu anakart modelinin kronik durumları varsa her zaman risk vardır. Uzun zamandan beri XMP ayarı açık şekilde RAM'lerini kullandıysan ve zorladıysan, böyle bir durumla karşılaşma ihtimalin her geçen gün artmıştır. Bir diğer yandan MHz fazlalığı soketlerinden birini de yakmışta olabilir.

Kartın RAM soketlerinin arızası bulaşıcı değildir ancak anakarttının üretim esnasında oluşmuş olan problemleri veya bu anakart modelinin kronik durumları varsa her zaman risk vardır. Uzun zamandan beri XMP ayarı açık şekilde RAM'lerini kullandıysan ve zorladıysan, böyle bir durumla karşılaşma ihtimalin her geçen gün artmıştır. Bir diğer yandan MHz fazlalığı soketlerinden birini de yakmışta olabilir.

1 yıldır 5200 MHz kullanıyorum evet. Geçenlerde Kasa fanlarının RPM değerleriyle oynayınca da böyle bir durum oldu fakat bununla alakalı mıdır bilmiyorum. Anakartın fabrika çıkışlı arızalı olma durumunu saymazsak bu şekilde kullanmaya devam etmemde bir sakınca görmüyorsunuz yani değil mi hocam?

1 yıldır 5200 MHz kullanıyorum evet. Geçenlerde kasa fanlarının RPM değerleriyle oynayınca da böyle bir durum oldu fakat bununla alakalı mıdır bilmiyorum. Anakartın fabrika çıkışlı arızalı olma durumunu saymazsak bu şekilde kullanmaya devam etmemde bir sakınca görmüyorsunuz yani değil mi hocam?

1 yıl XMP'li şekilde uzun bir süre ve bu aşırtma RAM'in değil soketin ömrünü tüketmiş gibi gözüküyor. Ek olarak fan RPM değerlerinden kaynaklandığını düşünmüyorum.

4000 MHz için soruyorsan farkı oynarken hissetmezsiniz, açıkça söylemek gerekirse. Ancak 1400 MHz'de büyük bir fark ve bu fark sizi üzmesin derim. Düzgünce ve fazla zorlamadan, uzun ömürlü şekilde kullanmanız daha sağlıklı olur. Hele ki pahalılık zamanlarında. :)

1 yıl XMP'li şekilde uzun bir süre ve bu aşırtma RAM'in değil soketin ömrünü tüketmiş gibi gözüküyor. Ek olarak fan RPM değerlerinden kaynaklandığını düşünmüyorum.

4000 MHz için soruyorsan farkı oynarken hissetmezsiniz, açıkça söylemek gerekirse. Ancak 1400 MHz'de büyük bir fark ve bu fark sizi üzmesin derim. Düzgünce ve fazla zorlamadan, uzun ömürlü şekilde kullanmanız daha sağlıklı olur. Hele ki pahalılık zamanlarında. :)
Saolun hocam. Kısacası 4000'de kullanmamda bir sakınca yok dimi :D Kafam rahat etmiyor da benim kolay kolay

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı