RAM'e yapılan OC sonrası reset sorunu

mexsinan

Hectopat
Herkese selamlar. Geçen perşembe günü yeni sistem topladım. MSI B450 Tomahawk anakart, Sharkoon 750W PSU, AMD Ryzen 5 2600 işlemci, T-Force delta 2X8 GB 3200 MHz bellek RAM, 2 TB Seagate HDD aldım. İlk önce BIOS güncellemesi yaptım. Daha sonra Windows 10'u yedi ile yüklemeye uğraştım. GPT vs. İşlemleri yaptım. Birkaç sefer denemeden sonra Windows yüklendi. Daha sonra tankerin 2400 MHz'de çalıştığını fark ettim. BIOS ayarlarından 3200 MHz'ye OC yaptım ve F10 yapıp tekrar başlattım. Sorun da burada başladı.

Resetten sonra 3 defa uzun uzun ikaz sesi geldi ve PC kapandı. Daha sonra açmaya çalıştığında yine aynısı oldu. Daha sonra belleklerden birini söküp denedim, açıldı. BIOS'tan tekrar OC'ye girip 2933'e ayarladım. PC tek RAM ile açıldı. Sonra kapatıp diğer RAM'i de taktım. PC normal olarak açıldı driver vs. kurdum. Yaklaşık 2 saat içinde 4-5 defa mavi ekran hatası verdi ve hepsi birbirinden farklı kodluydu.

Acaba RAM'ler mı uyumsuzluk yapıyor yoksa Windows'ya mı bir sorun var?

Yorumlarınızı bekliyorum. İyi günler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese selamlar. Geçen perşembe günü yeni sistem topladım. MSI B450 Tomahawk anakart, Sharkoon 750W PSU, AMD Ryzen 5 2600 işlemci, T-Force delta 2X8 GB 3200 MHz bellek RAM, 2 TB Seagate HDD aldım. İlk önce BIOS güncellemesi yaptım. Daha sonra Windows 10'u yedi ile yüklemeye uğraştım. GPT vs. İşlemleri yaptım. Birkaç sefer denemeden sonra Windows yüklendi. Daha sonra tankerin 2400 MHz'de çalıştığını fark ettim. BIOS ayarlarından 3200 MHz'ye OC yaptım ve F10 yapıp tekrar başlattım. Sorun da burada başladı.

Resetten sonra 3 defa uzun uzun ikaz sesi geldi ve PC kapandı. Daha sonra açmaya çalıştığında yine aynısı oldu. Daha sonra belleklerden birini söküp denedim, açıldı. BIOS'tan tekrar OC'ye girip 2933'e ayarladım. PC tek RAM ile açıldı. Sonra kapatıp diğer RAM'i de taktım. PC normal olarak açıldı driver vs. kurdum. Yaklaşık 2 saat içinde 4-5 defa mavi ekran hatası verdi ve hepsi birbirinden farklı kodluydu.

Benzer problemi ben yaşadım, işlemciyi servise verdim arızalı çıktı. Oda 2600'dü.
Detaylı okumak istersen ; AMD Ryzen 2600 Yükseltme Sonrası Yaşanan Sorunlar - Technopat Sosyal

Overclock yapmayın, anakart üzerinden D.C.O.P (XMP) özelliğini profile #1'e falan çekin, düzelecektir.
Windows üzerinden bellek hızlarını görmek için de CMD'ye: "wmic memorychip get speed" yazın.

Hepinize teşekkür ederim. Ramler 2933 te çalışıyor. Fakat bir işlem yaparken kasıyor gibi PC kendini. Mesela MSI afterburner ı nerdeyse 10 dk da yükledi. 6 çekirdek işlemci ve 16 GB ram aldım ama eski 1600 MHz sistemim sanki daha hızlıydı :)

3200 mhz de xmp profile 2 de neden açılmıyor acaba?? Anlamadım. Ram i tam kapasite kullanamıcam herhalde. Ballistic veya flare x te fark olur mu acaba?

0 işlemci de arıza olma durumu da olabilir. Şu an ne yapacağımı bilemedim :(

3200 MHz yaptıktan sonra loading ekranından sonra direk mavi ekran da bad system config diye birşey yazıyordu.

Son düzenleme:
3200 MHz'de XMP profile 2 de neden açılmıyor acaba?
Uyumsuzluk sorunu olabilir. Ayrıca 2. nesil Ryzen işlemciler için AMD'nin önerdiği maksimum frekans 2933MHz, daha yüksek frekanslara çıkabilir fakat stabil olmayabilir, olabilir de. Sistemden sisteme göre değişen bir durum bu. İşlemciniz de sorun olduğunu sanmıyorum.

AMD'nin uyumluk listesi'nde sisteminizde bulunan RAM mevcut değil.

Şu an tekrar Windows 10 kuruyorum çift ram ile. 3200 MHz de sorun yaşıyorum. Fakat 2933 te normal şimdilik. Ramlar i değiştirebilirsem listeden uygun bir tanesini seçeyim en iyisi. Ramleri daha fazla kurcalamayayım :)

İlgilenen herkese çok teşekkür ederim. İyi akşamlar cümleten.

Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz C16 listede var sanırım. RGB siz ama 3200 de çalışırsa ışıksız olsun :)

Son düzenleme:
Selamlar,
Tekrar aynı konuda başlık açmamak için buraya yazıyorum.
Bilgisayarlarımdan birisinde 16 GB 3000 MHZ RAM mevcut idi. Bu bilgisayara ekstra olarak aynı marka - modelde 32 GB RAM daha ilave ettim. Normal şekilde başlattığımda 48 GB olarak çalışıyor. Fakat RAM'leri 2400 MHZ olarak çalıştırıyor. BIOS'a girip XMP'i devreye soktuğumda 2993 MHZ'e çekiyor. Fakat şöyle bir sıkıntı oluyor. BIOS'tan çıkınca 3 kere reset atıyor. Daha sonra açıldığı zaman 2400 MHZ olarak açılıyor. Bunu çözemedim bir türlü.

Anakart: MSI X470 Gaming Plus
İşlemci: Ryzen 7 2700X
RAM: HyperX Predator 2x8 + 2x16 GB 3000 MHZ CL15
Ekran kartı: MSI Armor RX580 OC
PSU: Thermaltake 750W 80+ Gold

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı