RAM'lerde Single Rank ve Dual Rank'e dikkat edilmeli mi?

yusuf6554

Megapat
Katılım
17 Ekim 2013
Mesajlar
5.435
Makaleler
65
Çözümler
51
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 5 3600
MSI B450 Tomahawk MAX
ADATA XPG Spectrix D60G 2x 8 GB DDR4 3000MHz CL16
MSI GTX 1660 Super Gaming X
Cooler Master ML240L V2
Kingston A2000 1 TB SSD
SanDisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kingston UV400 240 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Corsair 275R Airflow White
Cooler Master MWE 700W 80+
Windows 11 Pro 24H2 64 Bit (x64)
Windows 11 Enterprise (Windows To Go) 24H2 64 Bit (x64)
Monitör 1: AOC 24G2SPU
Monitör 2: AOC C24G1
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Bilgisayar konusundaki bilgimi gün geçtikçe geliştiriyorum. Bir tane ismini vermeyeceğim bir YouTube kanalı Ryzen 7 5700G işlemciyi ve içindeki Radeon IGPU'yu farklı farklı belleklerle test ettiği bir video yayınladı. O videoda RAM'lerde sadece kanal sayısı, frekans ve gecikme dışında Single Rank ve Dual Rank farklarının da olduğunu ve bunun da performansı etkilediğini öğrendim. Dual Rank DDR4 3200 MHz bellekler Single Rank DDR4 3800-4000 MHz bellekler ile benzer performans gösteriyordu.

RAM alırken Single Rank ve Dual Rank'e dikkat edilmeli mi? Yoksa genel olarak çok da aşırı bir önemi yok mu?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Örneğin APU bir sistem alacaksan tek kanal belleklerde 30FPS aldığın bir oyunda çift kanal belleklerde 70FPS kadar çıkabiliyor. APU olmayan bir sistemde durum nasıldır bilemem ama muhtemelen daha iyi yönde farkı olacaktır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Örneğin APU bir sistem alacaksan tek kanal belleklerde 30FPS aldığın bir oyunda çift kanal belleklerde 70FPS kadar çıkabiliyor. APU olmayan bir sistemde durum nasıldır bilemem ama muhtemelen daha iyi yönde farkı olacaktır.
Kanal farkı değil yalnız bu. Rank farkından bahsediyorum. Single Rank ve Dual Rank bellek farkından bahsediyorum, Single Channel ve Dual Channel farkından değil.
 
Genelde gördüğüm kadarıyla Single Rank olanlar fazla. Çift kanal RAM ile farkı fazla hissetmezsiniz. Elbette 2 adet Dual Rank farklı olur. Örnek olarak 1R8 ise Single, 2R8 ise Dual olduğu anlaşılabilir. Bunun için detaylı inceleme de gerekebilir. Çoğu satıcılar bunları belirtmek. Bilmeyenler bile var.
 
Sentetik testler dışında çok fark göreceğini sanmam. Genel konuşursak DR, SR'ye göre iyidir. DR RAM'lerde bellek kontrolcüsü aynı anda ayrı dizilere ulaşabilir ancak SR'de işlemin bitmesi gerek. Teoride aynı olsa da pratikte daha yüksek bant genişliği sağlar. DR daha verimli ve aynı frekansta daha yüksek performans verir, ki zaten izlediğin videodan görüp merak etmişsin ve burada konu açmışsın. APU'dan bağımsız olarak oyun oynarken fark etmeyeceğin performans farkları oluşturur, yani RAM alırken önemli bir kriter olmamalı bence. Kaldı kı markalar bu bilgiyi genelde paylaşmıyor. Mesela Corsair'ın bu bilgiyi paylaştığını hiç görmedim. Bunun aksine Kingston her modelindeki data sheet'te belirtiyor. Ayrıca single rank olması sadece tek tarafta bellek modüllerinin olacağı anlamına gelmiyor, çift taraflı da olabilir. Rank bilgisi paylaşılmadığı sürece dışarıdan anlamanın pek yolu yok. Zaten çoğu RAM soğutucu ile kapalı.

Kısacası single veya dual rank ayrımı yerine dual channel'a odaklanın. Rank muhabbeti server tarafını daha çok ilgilendiriyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı