RAM'lerin ikisini birden takınca mavi ekran sorunu

Katılım
12 Haziran 2011
Mesajlar
14.298
Makaleler
3
Çözümler
6
Yer
Nebuchadnezzar
Daha fazla  
Meslek
Judge Dredd
Orta seviye kullanımlar için bir masaüstü bilgisayar topladım: AMD Atlhon II X3 455 işlemci, Gigabyte M68MT-S2 Anakart, ASUS EAH5670 ekran kartı, HI-Level 2X2GB DDR3 1333 Mhz RAM ve WD Caviar Blue 250 GB 7200 RPM Sata 3 hard diskten oluşuyor. Elimde bulunan FSP 450 Watt’lık Power Supply ile beraber bilgisayarı kurdum. Windows kurulumunda bir sıkıntı gerçekleşmedi. Komple sistem testi gerçekleştirdim (RAM testi, ekran kartı testi, hard disk testi, işlemci testi). Bütün testlerden sistem başarıyla geçti fakat sistemi başlattığım zaman bazı durumlarda hard disk, bazı durumlarda RAM veya ekran kartı ile ilgili rastgele mavi ekran vermeye başladı. 3 ayrı Windows kurulumundan sonra tek tek bileşenleri çıkartarak veya değiştirerek testler gerçekleştirdim. Hatayı almadığım tek test 1 RAM’i çıkartıp tek RAM (2 GB) ile bilgisayarı başlattığım zaman oldu. (2 ayrı RAM slotunu tek tek test ettim). 2 RAM’i ayrı ayrı test ettim ve 2 sini de tek başına taktığımda hiçbir sıkıntı yaşamamaktayım. RAM’lerin ikisini beraber kit olarak tek kutuda aldım, seri numaraları hariç üretim kodları eşdeğer. BIOS üzerinden herhangi bir sorun olup olmadığını, RAM’lerin doğru hız ve ayarlarda olup olmadığını test ettiğimde ise hiçbir sorun olmadığını gördüm. Anakartın maksimum RAM kapasitesi 8 GB. Bunun doğrultusunda bir sorun olmaması gerekir. Sistemde ısınma sorunu mevcut değil. Stok işlemci fanı kullanmama rağmen sistem ısısı orta yükte 42 dereceyi geçmemekte. Son olarak ekleyeceğim şu an bilgisayarda kullanılan PSU, daha yüksek güç gereksinimi olan bir bilgisayarda rahatlıkla çalışıyor olduğu ve güç gereksinimi ile ilgili bir sıkıntısı olmadığıdır. Bütün donanımsal ve yazılımsal testleri yapmış olmama rağmen hala bu sorunla karşılaşmaktayım, bilgisayar şu an 2GB RAM ile 1 haftadır sorunsuz çalışmakta, sorunun kaynağının ne olabileceğini ve nasıl çözebileceğimi söyleyebilirseniz sevinirim. Genelde Intel kullanıcısı olduğumdan AMD sistemlere biraz uzak sayılabilirim, bunun doğrultusunda BIOS üzerinden herhangi bir ekstra değişiklik yapılması gerekip gerekmediğini bilmiyorum.
 
RAM’leri kit olarak aldıysanız birlikte sorunsuz çalışmaları gerek. Farklı kodlarla gelen mavi ekran hatalarının nedeni genelde hep RAM kaynaklıdır. Kit olarak almış olsanız dahi iki modül arasında bir uyuşmazlık olabilir. RAM’leri garantiye göndermeden önce mümkünse anakartınıza başka bir kit daha takın. Eğer bu kit ile de sorun çıkıyorsa, portlarda bozukluk olabilir. Fakat bu kit sorunsuz çalışıyorsa o zaman sorun modüllerdedir ve modülleri garantiye göndermeniz gerekiyor. RAM’leri test etmek için Memtest86+ yazılımını kullanabilirsiniz.

Memtest86+ USB'den Çalışan RAM Bellek Test Programı
 
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı