Rehber Ransomware Şifresini Çözün ve Dosyalarınızı Kurtarın

Selamlar..

Sosyal'de fidye virüsüne yakalanan oldukça fazla sayıda kişi var. Bir çoğu güncel olmayan deşifre araçlarını kullanmaya çalışıyor fakat güncel ransomware saldırılarından sonuç alamıyor.
Bu rehberde 2 farklı servis kullanarak güncel fidye virüsleri için gerekli decryption keyleri elde etmenize yardımcı olacağım. Bu servislerden biri Europol, Kaspersky ve McAfee ile birlikte kurulmuş ve aktif olarak onlarca farklı ülkenin siber suçlar birimiyle koordineli çalışan No More Ransom/Crypto Sheriff serivisidir. Bir diğeri ise geniş bir veritabanına sahip olan ID-Ransomware servisidir (aktif olarak 1000'in üzerinde ransomware şifresi kırıldı).


- Ransomware Tespiti ve Temizlenmesi

Şifre çözme işlemlerine başlamadan önce zararlının temizlenmesi ve dosyaların tekrar şifrelenmeyeceğinden emin olunması gerekli. Bunun için birkaç basit araç kullanarak temizliği gerçekleştirebilirsiniz.

Bu araçların haricinde, sistemde aktif bir AV varsa mutlaka tarama yapın, tespit bulunamazsa alternatif AV çözümlerine veya bu araçlara yönelin.


- Örnek Gönderimi

Sistemin zararlıdan temizlenmesi sonrası şifre çözme aşaması için örnek toplamamız gerek. Şifrelenen herhangi bir dosyayı ve fidye notunu hazır ederek adıma başlayın.
Bulaşan fidye virüsünün algoritmasının algılanması ve olası decryption keylerin bulunması için örnekler yüklemelisiniz. Her bir servis için aşağıda adım adım anlatılmıştır.



- No More Ransom

İlgili servisin sayfasına ulaşın: No More Ransom / Crypto Sheriff

ss1.png


1- İki farklı şifrelenmiş örnek yükleyin. Dosyalar 1 MB'dan düşük boyutta olmalı. Bunun için şifrelenmiş bir görsel veya metin belgesi seçebilirsiniz.
2- Ransomware bulaşan sistemlerde fidye talep edilen bir not bırakılır. Bu not masaüstü arkaplanı şeklinde de olabilir masaüstünde veya belgeler klasöründe yer alan bir metin belgesi de olabilir. Bu belgede yer alan iletişim adreslerini ve kripto hesaplarını (kripto cüzdan adresleri/iletişim linkleri/mail adresleri) ilgili boşluğa eksiksiz ve doğru şekilde girin. Eğer elinizde fidye notu belgesi .txt veya .html uzantılı dosyalarla mevcutsa görseldeki alandan yükleyin.


- Decryptor Tool Tespiti

Eğer sisteminize bulaşan ransomware daha önce tespit edilmiş ve decryption keyi kırılmışsa buna uygun aracı indirebilirsiniz.

ss2.png


3- "READ FIRST/OKU" butonuna tıklayın ve aracın kullanım talimatlarını EKSİKSİZ şekilde okuyun. Sistem için gerekli hazırlıkların yapıldığından (zararlı taraması ve talimat belgesinde yazan diğer tüm gereksinimler) emin olduktan sonra "DOWNLOAD/İNDİR" butonuna tıklayarak ilgili aracı sisteminize indirin.
4- (OPSİYONEL) AB üyesi ülkelerin birinde bulunuyorsanız isteğe bağlı olarak bu saldırıyı ülkenizin siber suçlar birimine iletebilirsiniz.

- Şifre Çözme

1QYLKmWn_4x.jpg


İndirdiğiniz aracı çalıştırın ve talimat belgesinde yazdığı yönergelere uyarak tespit ve temizleme işlemini başlatın.
! UYARI ! : Talimat belgesindeki adımlar, sistemdeki komplike dosyaları tespit etmek için üretici tarafından şart koşulan yönergelerdir. Kafanıza göre rastgele bir tarama başlatmayın. Dosya okuma ve düzenleme izninden tarama alanına kadar pek çok seçenek sonucu etkileyecektir.
! UYARI ! : Hangi aracı kullanırsanız kullanın, aksi belgede belirtilmedikçe mutlaka dosya yedekleme seçeneğini seçin.
İşlem sonucunda yine belgede yazan adımlara göre dosyalarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.



- ID-Ransomware

İlgili servisin sayfasına ulaşın: ID-Ransomware Fidye Yazılımı Çözme

ss3.png


- İlgili alanlarda tıpkı önceki serviste yapıldığı gibi örnek gönderimini gerçekleştirin. Fidye notu kısmından ilgili .html veya .txt dosyasını yükleyin, eğer mevcut değilse sağ taraftaki "Addresses" kısmına önceki servisteki gibi BTC adreslerinden mail adreslerine kadar tüm bilgileri girin.
Şifrelenmiş dosya örneklerinizi de yüklemeyi unutmayın.

Crypto Sheriff ile benzer şekilde, eğer eşleşme gerçekleşirse ilgili aracın bağlantısına tıklayıp sayfasına erişin.


1679089666154.png


Eğer yüklediğiniz ransomware decryption key kırılmış ise bu ekrandan ilgili linke tıklayarak çözüm aracını indirebilirsiniz.

Yine önceki serviste olduğu gibi aracı kullanmadan önce ilgili bağlantıdan yönergeleri takip edin.
Mutlaka dosyalarınızın yedeğini alın.


- Korunma

Bu aşamalara gelmemek ve site site çözüm aramamak için yapacağınız birkaç ufak adım var.
  • Defender üzerinden fidye zararlısından korumanız gereken önemli belgelerinizi denetimli klasör erişimine alın.
  • Önemli belgelerin yedeklerini bulut hesaplarınızda tutun ve asla bulut hesaplarını bilgisayarınız ile otomatik senkronizasyona almayın.
  • Mutlaka ama mutlaka güncel ve güvenilir bir AV çözümü kullanın. Bitdefender, Kaspersky, ESET, Norton, McAfee, TrendMicro, Malwarebytes....
  • Yürütülebilir dosyaları asla tek bir AV motorunun raporuna dayanarak açmayın, mutlaka ama mutlaka VirusTotal gibi servislere yükleyin. Sonuçtan emin olamıyorsanız Güvenlik kategorisinde paylaşın, etiketleyin analiz yapalım sonucu söyleyelim.
  • Yürütülebilir dosyaları ApponFly veya Any.Run gibi servislerde test edebilirsiniz.
  • Temel seviye bilgi güvenliği eğitimi, bu çağda herkesin edinmesi gereken bir şey. Sadece güvenlik kategorisindeki makaleleri okuyarak dahi bu konuda bilgi sahibi olunabilir.

Umarım hiç birinizin bu makaleye ihtiyacı olmaz. Eğer sorunuz olursa konu altından sorabilirsiniz.

Üstteki iki servis de işe yaramadıysa aşağıdaki aracı deneyin:

Güvenli günler...
- Dutchman
 
Forumca aşırı cahil olduğumuz bir konu diye düşünüyorum ama konuyu okusam bile yine cahil kalmış gibi hissediyorum. Birkaç kere daha okursam olacak gibi. Teşekkürler. :D
Rica ederim, umarım hiçbir zaman ihtiyacınız olmaz.
 
Eskisi gibi fidye virüsleri yaygın mı bilmiyordum, ama mükemmel ötesi bir konu.
Hala yaygın, giderek de yaygınlaşıyor ne yazık ki. Ana uygulamada açık bulunursa decryption key elde edilir, sitede yazdığı şekilde farklı yollardan da elde ediliyor fakat birçoğu AES-256 standardında şifreleme kullandığı için doğrudan kırılması neredeyse imkansız.
Bilgilendirici, üzerinde uğraşılmış ve emek verilmiş çok güzel bir rehber. Elinize sağlık, siz bu işleri çözmüşsünüz.
Teşekkür ederim, asla ihtiyacınız olmaması dileğiyle...
Elinize sağlık çok faydalı:)
Teşekkürler.

@Tim @Bora Dere Ransomware gibi çözümü çok olmayan kritik bir konuya karşılık böyle güncel bir rehberin güvenlik kategorisine sabitlenebileceğini düşünüyorum. Fikriniz nedir?
 
@Utku Girgin @Bora Dere Ransomware gibi çözümü çok olmayan kritik bir konuya karşılık böyle güncel bir rehberin güvenlik kategorisine sabitlenebileceğini düşünüyorum. Fikriniz nedir?
Henüz okuma fırsatım olmadı. Aramızda konuşalım. Ben de destekliyorum bu tarz konuların sabitlenmesini, fikir birliğine varırsak neden olmasın?
 

Geri
Yukarı