Razer Viper Kullanıcı İncelemesi

Ultralight mouse trendinin bir başka ürünü Razer Viper'ı bugün elimden geldiğince incelemeye çalışacağım. Ürünü QP Bilişim'den 579 TL'ye aldım. Ürünün Razer tarafından tavsiye edilen satış fiyatı $80.

IMG_3490.JPG


Teknik Özellikler:
1- 5G Optik Sensör (Pixart PMW-3390) 16000 DPI
2- 450 IPS Maksimum Takip Hızı / 50G Maksimum İvme
3- 1000 Hz Raporlama Hızı
4- 70 Milyon Basım Ömürlü Razer Optik Switchler
5- Dahili Hafıza (5 farkı DPI kademesine kadar)
4- 69g Mouse Ağırlığı / 2.1m Kablo
IMG_3491.JPG





Sensör:

Kendini yeterince kanıtlamış PMW 3390 sensör kullanıyor. 3390 sensörün yaygınca kullanılan 3360 sensöre artısı DPI kademeleri 100'ün katları olarak değil 50'nin katları olarak ayarlanabiliyor. Onun dışında farkedilebilecek herhangi bir fark bulunmuyor.

Üst seviye bir sensör.

Ağırlık ve Ergonomi:

69g ağırlığı var, herhangi bir yanlış ağırlık dağılımı bulunmuyor.

Ergonomi olarak Zowie FK benzeri simetrik ergonomiye sahip. 66.2mm genişlik - 126.73mm uzunluk - 37.81mm yüksekliğe sahip, orta boyutlara sahip diyebiliriz.

İki tarafta da makro tuşları olması sebebiyle solak kullanıcılar tarafından da kolaylıkla kullanılabilir.

IMG_3508.JPG

IMG_3495.JPG
IMG_3496.JPG
IMG_3501.JPG


Tuşlar:

Tekerlek dönerken seviyeler belli oluyor, herhangi bir serbestlik yok. Tekerleğin basım hissiyatını beğenmedim, belli bir klik hissiyatı yok bazen basıp basmadığımı hissedemiyorum.

Sağ ve sol butonlar şu ana kadar kullandığım en hızlı switchler, tepki mesafeleri gerçekten klasik Omron switchlere göre kısa ve hızlı, basması daha kolay. Yine de biraz daha uzun seyahat mesafeleri olabilirmiş.

Farenin sağında ve solunda ikişer tane olan makro tuşları ise beni pek etkilemedi açıkçası, basması biraz sert. Tuş hissiyatı olarak ise iyiler. Yine de kötü diyemem, kimisi beğenebilir.

DPI ayarlama butonu tekerleğin hemen aşağısında bulunmuyor, bunun yerine Zowie modellerde olduğu gibi farenin alt yüzeyi seçilmiş.

IMG_3492.JPG


Kablo ve Skatezler:

Kablo esnekliği açısından klasik gördüğümüz örgü kablolardan kat kat daha esnek, paracord türevi bir kabloya sahibiz Model O da olduğu gibi. Kablo Model O'dakine göre bir hayli ince, Model O da kablodaki boşluğu farkedebiliyordunuz bunda öyle bir durum yok, kablo tek parça gibi.

Kısacası kablo piyasadaki Rival 300S, G102, Rival 600, EC2-B ve G502 vs. gibi fareler ile karşılaştırılamayacak kadar iyi.

Soldaki Model O, sağdaki Razer Viper kablosu;

IMG_3499.JPG


Skatezlere gelirsek iki büyük parça skatez kullanılmış.

Farenin tek sayabileceğim eksisi buradan, skatezler bir süre aşınana kadar mousepad'i çiziyor, yani herhangi bir çizik oluşmuyor ama kaşıma sesi çıkarıyor ve öyle hissettiriyor. Model O'daki skatezler daha pürüzsüzdü. Yine de kullanıcılar zamanla bu durumun tamamen düzeldiğini söylüyorlar. Kullanıp göreceğiz.

IMG_3498.JPG


Malzeme Kalitesi:

Malzeme kalitesi 69g bir fareye göre çok çok iyi, üzerinde herhangi bir delik bulunmuyor. Model O gibi yan tarafları esnemiyor, herhangi bir esneme yok. Sallayınca herhangi bir tıkırtı sesi yok. Hatta yan taraflarında tırtıklı kauçuk kaplama bulunuyor, bu da tutuşu kolaylaştırıyor.

Yazılım:

Geldik farenin en büyük patladığı yere, Synapse denen illeti düzgün çalıştırabilmek için 3 kere silip tekrar yüklemem ve aygıt yöneticisinden de bi' ton uğraşmam gerekti.

Benim bu fareyi alacak veya kullanacaklara önerim, gerekli ayarları farenin dahili hafızasına kaydedip uygulamadan kurtulun. Mouse üzerinde dahili bir hafıza bulunduğundan bunu bir eksi olarak düşünmüyorum. Kullanacaksanız eğer şu şekilde ayarlar sunuyor;

2.png


İstediğiniz tuşa istediğiniz atamayı yapabiliyorsunuz, makro tuşlarına atanabilen hazır komutlar da şu şekilde;

131.png


Left-Handed/Right-Handed seçeneği de simetrik bir şekilde tuşların atamalarını değiştiriyor.

1.png


DPI ayarı kademeli olarak 5 kademeye kadar veya kademeleri tamamen devre dışı bırakıp sabit bir DPI ile de kullanılabiliyor. Kademeler arası geçiş Zowie farelerde olduğu gibi fare tabanındaki bir tuş üzerinden yapılıyor. Tuşun kenarında da ufak bir ışık yardımıyla hangi DPI ayarında olduğunuzu anlayabiliyorsunuz.

Raporlama hızı olarak ise 125/500/1000 seçenekleri sunulmuş. 1000'de kullanılmasını öneriyorum.

3.png


Parlaklık ayarı 1-100 arası herhangi bir sayı olarak ayarlanabiliyor. Aydınlatma ekran kapandığında veya kendi belirlediğiniz bir süre kadar bilgisayardan uzak kalırsanız kapanacak şekilde ayarlanabiliyor.

Aydınlatma renk seçeneklerinde ise, Quick Effects adı altında 5 hazır ayar var.
  • Audio Meter (Ses seviyesine göre parlaklık yeşil-sarı-kırmızı şeklinde değişiyor.)
  • Breathing (Tek veya çift renk sırayla nefes efekti)
  • Reactive (Ne olduğun dair bir fikrim yok)
  • Spectrum Cycling (Bildiğimiz gökkuşağı efekti)
  • Static (Sabit renk)
4.png


İncelediğim kategoriler altında karşılaştırma yapmak gerekirse;

Ağırlık ve Ergonomi:
İkisi de çok yakın şekillere ve ağırlıklara sahipler, Viper'ın ağırlık dağılımı daha iyi ama burada kazanan yok diyebiliriz.
Viper = Model O

Tuşlar ve Tekerlek:

Viper hem sağ/sol ana fare tuşları olarak hem de tekerlek olarak Model O'dan daha iyi. Model O'da yan yüzeye basınca makro tuşlarının aktif olması gibi ufak bir problem vardı Razer Viper'da yok. Sol el kullanıcıları için diğer tarafa makro tuşları konulması da bir artı.
Viper > Model O

Kablo:

Genel anlamda farklı kablolara sahipler, Viper'ın kablosu daha ince ve dayanıklı.
Viper > Model O

Skatezler:

Burada rekabet bile yok, kesinlikle Model O skatezleri daha iyi.
Model O > Viper

Malzeme Kalitesi:
Viper malzeme kalitesi olarak önde. Hem daha sağlam hissettiriyor hem herhangi bir delik barındırmıyor hem de kauçuk side grip'lere sahip.
Viper > Model O

Yazılım:

Razer Synapse daha çok şey sunsa da, Model O Software daha sade, kullanışlı ve daha stabil.
Model O > Viper

Fiyat:

Model O yurtdışında $30, ülkemizde ise yaklaşık 150 TL daha uyguna satılıyor.
Model O > Viper

Sensör:

Viper 3390 sensör kullanırken, Model O 3360 sensör kullanıyor. Yine de bu hiçbir şey ifade etmiyor, 3330 fareler bile halâ kullanılırken 3360 kesinlikle çok iyi bir sensör. Bu karşılaştırmayı pek dikkate almayın.
Viper > Model O

IMG_3506.JPG


Genel Değerlendirme:

Genel olarak değerlendirmek gererkise Razer Viper gayet güzel bir mouse, hafif ve simetrik yapıda mouse arayanlara kesinlikle önerebilirim.

Artıları:
  • Üst seviye 3390 sensör.
  • Paracord'a yakın kablo, herhangi bir şekilde hareket engellemiyor.
  • Tuşları ve tekerleği gayet iyi, özellikle tuşları klasik Omron anahtarlara göre daha iyi.
  • Ultralight rakiplerine göre çok daha iyi malzeme kalitesi.
  • 69g ağırlık.
  • RGB desteği.

Eksileri:
  • Pahalı.
  • Skatezleri ilk kutudan çıktığında biraz sert ve keskin.
  • Razer Synapse. (Yazılım silinebiliyor, çok da büyük bir eksi değil.)
  • Sağ tuşta ciddi bir rattle var, iki farklı ürün denendi ikisinde de aynı problem vardı
Okuduğunuz için teşekkürler.

IMG_3510.JPG
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İlk önce değişim sağladılar ikinci üründe de aynı problem çıkınca para iadem sağlandı. Araştırdığım kadarıyla bu problemin ana sebebi, sağ ve sol kliğin fare bedeninden tamamen ayrı olması.

Yine de kılıf uydurmaya gerek yok, benim kullandığım 2 üründe de problem vardı. Ben şimdilik bu mouse'u önermiyorum.
 
arkadaşlar bende mouse'u tam 1 hafta önce aldım steelseries qck+ large mouse pad kullanıyorum fakat bu liftoff range olayını 1 mi 10 mu olması gerektiğini ve bu seçilen mouse pad olayını hala çözemedim işin kötü yani ben fps oyuncusuyum ve her denediğim oyunumu aşırı derecede etkiliyo bana yardımcı olabililecek birisi varsa aşırı mutlu olurum
 

Dosya Ekleri

  • qqqqqqqqqqqqqqqqwwwwwwwwwwwwwwwwww.png
    qqqqqqqqqqqqqqqqwwwwwwwwwwwwwwwwww.png
    155,7 KB · Görüntüleme: 85
arkadaşlar bende mouse'u tam 1 hafta önce aldım steelseries qck+ large mouse pad kullanıyorum fakat bu liftoff range olayını 1 mi 10 mu olması gerektiğini ve bu seçilen mouse pad olayını hala çözemedim işin kötü yani ben fps oyuncusuyum ve her denediğim oyunumu aşırı derecede etkiliyo bana yardımcı olabililecek birisi varsa aşırı mutlu olurum
Hocam aynı mouse pad bende de var razer deadhedder V2 kullanıyorum ayarını ise şu şekilde yapacaksınız,
Calibration bölümünü açın orada görünen modeller bizde olmadigi için o sayfanın en alt bölümüne inip custom a tıklayın orada ki yönlendirmeleri yaparak ayarı bulabilirsiniz. İster smart trac. İsterseniz de kendi ayarlarınızı seçebilirsiniz ben 1 de kullanıyorum FPS oyuncusuyum. Mouse pad i kaydedin ve farkı hissedeceksiniz. İşe yararsa beni bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılarımla...
 
Hocam aynı mouse pad bende de var Razer deadhedder V2 kullanıyorum ayarını ise şu şekilde yapacaksınız,
Calibration bölümünü açın orada görünen modeller bizde olmadigi için o sayfanın en alt bölümüne inip Custom'a tıklayın orada ki yönlendirmeleri yaparak ayarı bulabilirsiniz. İster Smart trac. İsterseniz de kendi ayarlarınızı seçebilirsiniz ben 1'de kullanıyorum FPS oyuncusuyum. Mouse pad i kaydedin ve farkı hissedeceksiniz. İşe yararsa beni bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılarımla...
bende nedense bu custom yeri yok bakın şöyle göstereyim
 

Dosya Ekleri

  • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.png
    zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.png
    87,8 KB · Görüntüleme: 97

Geri
Yukarı