Rehber Recuva programı ile ücretsiz bir şekilde silinen ya da formatlanan verileri kurtarmak

Merhaba, birçoğumuz yanlışlıkla verileri siliyoruz ve bunların geri döndürülemez olduğunu düşünüyoruz ancak yanılıyoruz. Hem hard disklerde hem de NAND yapısını kullanan disklerde yazılan veriler kurtarılabilir. Ben de Recuva adlı program ile bu verileri nasıl kurtaracağınızı anlatacağım:

veri silmek nedir:

birçoğumuzun bildiğinin aksine bir veriyi çöp kutusundan kaldırdığınız anda o veri gitmez. Sadece o verinin kapladığı yer diskiniz tarafından boş olarak adlandırılır (ta ki o kısma yeni veri yazılana kadar) ve Recuva gibi programlar da bu boş olarak adlandırılan alanları bulup buradaki verileri kurtarabiliyor. Veri silince ne olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki video detaylı ve hızlı bir şekilde anlatıyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

silinen veriler nasıl kurtarılır?

1 adım:

Recuva adlı programı buradaki linkten ücretsiz bir şekilde indiriyoruz. İndirmek için açılan siteden yeşil renkli indirin butonuna tıklıyoruz.Eki Görüntüle 1480430
2. adım:

bilgisayara inen EXE dosyasını bilgisayarımıza kuruyoruz. Kurduktan sonra çalıştır seçeneğine basıp programı çalıştırıyoruz.

3. adım:

program açıldığında, merhaba mesajını okuyup "Next" butonuna basıyoruz. Merhaba mesajının tekrar çıkmasını istemiyorsanız "do not show this wizard on startup" seçeneğine tıklıyoruz.

Eki Görüntüle 1480434

4. adım:Eki Görüntüle 1480436

program hangi tür verileri kurtarmak istediğimizi soruyor. Ben tüm verileri seçmenizi öneririm ancak zamandan tasarruf etmek isterseniz sadece kurtarmak istediğiniz türde olan verileri seçebilirsiniz. Hangi tür verileri kurtarmak istediğimizi seçtikten sonra "Next" butonuna basıyoruz.
All files = tüm dosyalar.
Pictures = fotoğraflar.
Music = müzikler.
Documents = dokümanlar.
Video = videolar.
Compressed = sıkıştırılmış dosyalar.
Emails = emailler.

5. adım:Eki Görüntüle 1480440

program hangi klasörün araştırılacağını soruyor. Hangi klasörün (ya da diskin) araştırılacağına karar vermek için aşağıdaki açıklamalara bakmanızı öneririm. Ben SD kartımın takılı olduğu ı diskini seçtim dolayısı ile program tüm SD kartımı araştıracaktır. Dosya yolunu seçtikten sonra "Next" butonuna basıyoruz.

I'm not sure = bilgisayarınızdaki her yeri araştırır.
On my Media Card or iPod = bilgisayarınızdaki bütün çıkarılabilir diskleri araştırır.
In my documents = belgelerim klasörünü araştırır.
In the recycle bin = Windows Belediyesi'nin geri dönüşüm kutusunu araştırır.
In a specific location = spesifik bir birimi ya da dosyayı araştırır.
On a CD / DVD = DVD, CD, Blu-ray sürücünüzdeki diski araştırır


6. adım:

program Deep Scan'i aktifleştirmek ister misiniz diye soruyor. Ben her zaman aktifleştirmenizi öneririm diğer türlü formatlanan verilerinizi kurtarmakta pek başarılı olamıyor. Deep Scan'i aktifleştirip "start" butonuna basıyoruz.

Eki Görüntüle 1480443


7. adım

program tarama işlemi yapmaktadır. Tarama işlemi bittikten sonra karşınıza bulunan dosyaların, kurtarılma imkanları (kırmızı imkansız, sarı veri kaybı ile, yeşil tamamen), dosya adları, dosya yolları, son değiştirilme tarihi, boyutu, durumu, ve dosya hakkında bir yorum yazan pencere çıkacaktır. Bu pencerede sağ üstteki "Switch to advance mode" seçeneğine tıklamanızı öneririm. Advanced modu ile sağ tarafta bir menü açılacaktır, Preview seçeneğine basarsanız bir fotoğrafı kurtarmadan önce fotoğrafın ne olduğunu inceleyebilirsiniz. Ki bazı fotoğrafların adları kurtarılamıyor, ayrıca çoğumuz zaten fotoğraflarımızı adlandırmıyoruz bu yüzden Preview seçeneğinden fotoğraflarınıza bakabilir ve beğendiklerinizi kurtarabilirsiniz kurtarmak için ise dosyanın adının yanındaki kutucuğu seçebilirsiniz. Eğer tüm dosyaları kurtarmak istiyorsanız en üstte solda olan kutucuğu seçebilirsiniz. Kurtarmak istediğimiz dosyaları seçtikten sonra "recover" butonuna basıyoruz. Ben fotoğraflarım gözükmesin diye buraya fotoğrafını koymadım ancak sorunuz olursa yazabilirsiniz.

8. adım:

recover butonuna bastıktan sonra program bizden kurtarılan dosyaların nereye kaydedileceğini sorar. Ben masaüstünü seçtim siz istediğiniz yeri seçebilirsiniz. Dosyaların nereye kayıt edileceğini seçtikten sonra "tamam" butonuna basıyoruz.
Eki Görüntüle 1480462

9. adım


işlem bitmiştir. Kurtarılan verilerinizi seçtiğiniz konumda bulabilirsiniz.

son söz:

bu işlemleri yaparken herhangi bir sorun yaşarsanız bana konu üzerinden sorabilirsiniz. İyi sosyaller.

Hocam merhaba fotoğraflarımın yarısını kurtardım teşekkürler. Diğer yarısında dosya biçimi desteklenmiyor hatası veriyor en önemli fotoğraflarımı kurtaramadın bir çözümü var mıdır?
 
Hocam merhabalar cevaplarsanız sevinirim. Recuvayi kullandıktan sonra dosyalar bulundu fakat uygun filtre olmadığı için görünmüyor diye bir hata alıyorum. Yardımcı olur musunuz
 

Geri
Yukarı