Regülatör priz ve akım korumalı priz farkı nedir?

İsimden yola çıkayım. Regülatör olan muhtemelen voltaj sabitliyor. Şebeke gerilimi yerden yere değişip duruma göre 250V'a kadar çıkabiliyor. Bu durumda priz 220V'a düşürüyor gerilimi. Ama çoğu cihazın çalışma voltaşı 190-250V aralığında olduğundan bu priz bana göre gereksiz.

Akım korumalı priz ise olası kaçak ve anlık yüksek akıma karşı korumalı denebilir. Parazitli şebeke geriliminde kullanılması tavsiye edilir.
 
Regölatörlü priz voltaj dalgalanması veya aşırı voltaj veya düşük voltaj anında devreğe girer, akım korumalı priz ise aşırı akım çekme durumunda, akım korumalının dezavantajı ufak voltajları saptayamaz, regülatör ise hem en ufak voltaj inişinde veya çıkışını algılar
 
Regülatörlülerin değerleri ayarlanabilir, akım korumalı priz ise istenmeyen değerler arasında operasyonu otomatik keser ayarlanmaz.

Mesela bazı regülatör devreli sokete istediğin değeri verirsin ki o aralıkta operasyon yapsın.

Ama isimden dolayı bazı Akım korumalılara da doğrultucu görevi gördüğünden regülatör soket denir, yine de esas regülatörlü soketin üzerinde gelişmiş çift yönlü LM7805 alternatifi bir sistem vardır.
 
Regülatör: Kendi Watt hesabı dahilinde voltajı +/- %10 dengeler. 220 ise 198-242 civarı ihtiyaca şebeke dalgalanmalarından etkilenmeden cevap verir. Tabi Watt'ı aşmamak koşuluyla.

Akım koruyucu: Voltaj dalgalanmalarında kendisini (içindeki sigortayı) feda ederek sistemi korumaya çalışır.

Priz olarak baktığında Regülatör priz'ler xxx Watt olarak sunulur, hesabını yaparak satın alırsın, ayrıca akım koruyuculara göre fiyatları yüksektir çeşitli açılardan. Akım koruyucu tekli prize bağlanıp ucuna uzatma bağlayabileceğin veya uzatmanın kendisi olabilir gibi gibi.

Regülatör ciddi dalgalanmalar ve/veya problemli olan elektrik hatlarında tercih edilir. Tabi tercih edilir derken, priz halinde değil de "Regülatör" alıp girişe takmaktan bahsediyorum. Herhalde şu an fiyatları 20-50K arası olur basit bir ev için.
 

Geri
Yukarı