Nixist
Hectopat
Daha fazla
[Uyarı: Aşağıdaki 3 paragrafta neden Kali yerine neden Arch kullandığımdan bahsettim.Kendime göre bir kaç sebep söyledim vs. Dilerseniz o kısmı atlayabilirsiniz.
Ayrıca eğer benim gibi oyun da oynuyorsanız Arch kurulumdan oyun oynamaya kadar olan kısmı detaylıca anlatan rehbere buradan ulaşabilirsiniz.Onu hazırlayan arkadaşlara da çok teşekkür ederim.]
Öncelikle hepinize merhaba arkadaşlar. Birkaç yerde "Kali'yi günlük işletim sistemim olarak kullanmak istiyorum, kullanılır mı?" gibisinden sorular gördüm. Ve siber güvenlikle ilgilenen biri olarak sizlere bu konuda küçük bir rehber hazırlamak istedim. Öncelikle Kali'yi neden günlük kullanım için önermediğimi söyleyeyim. Aslında kullanabilirsiniz bunda hiçbir problem yok. Fakat ben sadelikten yanayım. Bilgisayarımda gereksiz şeyleri barındırmayı sevmem. Ve Kali Linux içinde gereksiz birçok tool ile geliyor. Bundan dolayı ben saf Arch kurup gerekli şeyleri kendim indirmeyi tercih ettim.
Kali ile ilk tanıştığımda ilk yaptığım şey içine oyun yüklemek olmuştu. Tabii sürücü kurmak falan aklımın ucundan bile geçmediği için kötü bir performans almıştım. Her neyse ben de WSL üzerinden Windows'ta kullanmaya devam etmiştim. Ardından vakit buldum ve Linux'a geçme kararı aldım. Şu an Arch Linux kullanıyorum ve siber güvenlik tollarının tamamını da kullanabiliyorum.(dilerseniz bunu Debian üzerinde de yapabilirsiniz, Kali Debian tabanlı olduğundan daha tanıdık gelecektir. Fakat günlük kullanımda Arch'ın daha rahat olduğunu düşünüyorum. Sizin tercihiniz)
Her neyse, dilerseniz toolları Arch Linux'ta nasıl kullanacağınızı anlatayım.
Sisteminize Arch Linux'u kurdunuz ve şimdi sıra geldi kullandığınız toolları kurmaya. Bu noktada BlackArch depolarını sistemimize eklememiz gerekiyor. BlackArch'ın ne olduğundan da bahsedeyim. Kendisi aynı Kali Linux gibi siber güvenlik ile ilgilenenlerin kullandığı (çok popüler olmasa da) bir işletim sistemi. Kali Debian tabanlıyken BlackArch adından da anlaşılacağı üzere Arch tabanlı. Neden BlackArch kurmuyoruz derseniz de sebebim Kali ile aynı. Kendim en temel bileşenlerle Arch kurup istediğim şeyleri üstüne kurmayı tercih ediyorum. BlackArch ise halihazırda belli uygulamalar ve özelleştirmeler ile beraber geliyor. Bu arada BlackArch depolarında anlık olarak 2809 tane tool bulunuyor. Yani oldukça geniş bir depo ve bildiğim kadarıyla Kali Linux'tan da kat kat fazla tool barındırıyor.O yüzden aradığınız toolu bulamamanız gibi bir durum pek söz konusu değil.
BlackArch depolarını nasıl ekleriz?
Terminali açtıktan sonra
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ardından
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sonrasında
Ve son olarak da
(Çıktının devamı da var fakat bende zaten kurulu olduğu için işlemi iptal ettim)
Burada da gördüğünüz gibi script pacman.conf dosyasına BlackArch depolarını ekliyor.
(Sadece göstermek amaçlı koydum bu bir aşama değildir, bu noktada bir şey yapmanız gerek yok)
Ve son olarak da depolarımızı güncellemek için
(Resimde de gördüğünüz gibi BlackArch depoları sistemimize eklenmiş. Eğer burada BlackArch görünüyorsa her şeyi doğru yapmışsınız demektir.)
Ve şimdi dilerseniz birkaç tool indirelim:
Gördüğünüz gibi Burpsuite'i kurabiliyorum.
(Eğer sizde de bir sayı girin (default = 1) şeklinde bir uyarı çıkarsa Enter'a basarak geçebilirsiniz. Önemli bir şey değil.)
Peki diyelim ki bir program kuracaksınız fakat paket adının tam olarak nasıl geçtiğini bilmiyorsunuz. O zaman da şöyle yapıyoruz.
Mesela John the ripper, gidip depolarımızda aratıyoruz. Kullanacağımzı komut
Yukarıda gördüğünüz gibi John the ripper toolunu arattım. Ve BlackArch depolarında buldum. Açıklamasında da anlayabileceğimiz üzere çerçeve içine aldığım tool bizim aradığımız. Dilerseniz onun altındaki paketi de kurarak grafik arayüzü ile kullanabilirsiniz. Orada gördüğünz 1.9.0 sürüm numarası ve ondan hemen önce gelen "John" ise paket adı. İndirmek için
Herhangi bir sorunuz olursa buradan bana ulaşabilirsiniz. Seve seve cevaplarım.
Ayrıca eğer benim gibi oyun da oynuyorsanız Arch kurulumdan oyun oynamaya kadar olan kısmı detaylıca anlatan rehbere buradan ulaşabilirsiniz.Onu hazırlayan arkadaşlara da çok teşekkür ederim.]
Öncelikle hepinize merhaba arkadaşlar. Birkaç yerde "Kali'yi günlük işletim sistemim olarak kullanmak istiyorum, kullanılır mı?" gibisinden sorular gördüm. Ve siber güvenlikle ilgilenen biri olarak sizlere bu konuda küçük bir rehber hazırlamak istedim. Öncelikle Kali'yi neden günlük kullanım için önermediğimi söyleyeyim. Aslında kullanabilirsiniz bunda hiçbir problem yok. Fakat ben sadelikten yanayım. Bilgisayarımda gereksiz şeyleri barındırmayı sevmem. Ve Kali Linux içinde gereksiz birçok tool ile geliyor. Bundan dolayı ben saf Arch kurup gerekli şeyleri kendim indirmeyi tercih ettim.
Kali ile ilk tanıştığımda ilk yaptığım şey içine oyun yüklemek olmuştu. Tabii sürücü kurmak falan aklımın ucundan bile geçmediği için kötü bir performans almıştım. Her neyse ben de WSL üzerinden Windows'ta kullanmaya devam etmiştim. Ardından vakit buldum ve Linux'a geçme kararı aldım. Şu an Arch Linux kullanıyorum ve siber güvenlik tollarının tamamını da kullanabiliyorum.(dilerseniz bunu Debian üzerinde de yapabilirsiniz, Kali Debian tabanlı olduğundan daha tanıdık gelecektir. Fakat günlük kullanımda Arch'ın daha rahat olduğunu düşünüyorum. Sizin tercihiniz)
Her neyse, dilerseniz toolları Arch Linux'ta nasıl kullanacağınızı anlatayım.
Sisteminize Arch Linux'u kurdunuz ve şimdi sıra geldi kullandığınız toolları kurmaya. Bu noktada BlackArch depolarını sistemimize eklememiz gerekiyor. BlackArch'ın ne olduğundan da bahsedeyim. Kendisi aynı Kali Linux gibi siber güvenlik ile ilgilenenlerin kullandığı (çok popüler olmasa da) bir işletim sistemi. Kali Debian tabanlıyken BlackArch adından da anlaşılacağı üzere Arch tabanlı. Neden BlackArch kurmuyoruz derseniz de sebebim Kali ile aynı. Kendim en temel bileşenlerle Arch kurup istediğim şeyleri üstüne kurmayı tercih ediyorum. BlackArch ise halihazırda belli uygulamalar ve özelleştirmeler ile beraber geliyor. Bu arada BlackArch depolarında anlık olarak 2809 tane tool bulunuyor. Yani oldukça geniş bir depo ve bildiğim kadarıyla Kali Linux'tan da kat kat fazla tool barındırıyor.O yüzden aradığınız toolu bulamamanız gibi bir durum pek söz konusu değil.
BlackArch depolarını nasıl ekleriz?
Terminali açtıktan sonra
curl -O https://blackarch.org/strap.sh komutunu girerek scripti indiriyoruz.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ardından
ls komutunu kullanarak script ile aynı dizinde olduğumuza emin oluyoruz. Gördüğünüz gibi bulunduğum dizinde strap. Sh adından bir script var.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sonrasında
chmod +x strap.sh komutunu yazarak scripti çalıştırılabilir duruma getiriyoruz.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ve son olarak da
sudo ./strap.sh komutu ile scripti çalıştırıyoruz.(Çıktının devamı da var fakat bende zaten kurulu olduğu için işlemi iptal ettim)
Burada da gördüğünüz gibi script pacman.conf dosyasına BlackArch depolarını ekliyor.
(Sadece göstermek amaçlı koydum bu bir aşama değildir, bu noktada bir şey yapmanız gerek yok)
Ve son olarak da depolarımızı güncellemek için
sudo pacman -Sy komutunu çalıştırıyoruz ve artık hazır. Dilediğimiz toolu indirip kullanabiliriz.(Resimde de gördüğünüz gibi BlackArch depoları sistemimize eklenmiş. Eğer burada BlackArch görünüyorsa her şeyi doğru yapmışsınız demektir.)
Ve şimdi dilerseniz birkaç tool indirelim:
Gördüğünüz gibi Burpsuite'i kurabiliyorum.
(Eğer sizde de bir sayı girin (default = 1) şeklinde bir uyarı çıkarsa Enter'a basarak geçebilirsiniz. Önemli bir şey değil.)
Peki diyelim ki bir program kuracaksınız fakat paket adının tam olarak nasıl geçtiğini bilmiyorsunuz. O zaman da şöyle yapıyoruz.
Mesela John the ripper, gidip depolarımızda aratıyoruz. Kullanacağımzı komut
pacman -Ss <paket-adı>.Yukarıda gördüğünüz gibi John the ripper toolunu arattım. Ve BlackArch depolarında buldum. Açıklamasında da anlayabileceğimiz üzere çerçeve içine aldığım tool bizim aradığımız. Dilerseniz onun altındaki paketi de kurarak grafik arayüzü ile kullanabilirsiniz. Orada gördüğünz 1.9.0 sürüm numarası ve ondan hemen önce gelen "John" ise paket adı. İndirmek için
sudo pacman -S john yazdım ve gördüğünüz gibi indirebiliyorum.Herhangi bir sorunuz olursa buradan bana ulaşabilirsiniz. Seve seve cevaplarım.