Ella Freya
Gigapat
- Makaleler
- 15
Mercedes lisanslı bir motor olduğu için dizeli oldukça performanslı ve sorunsuz. Yeni nesil 1.3Tce motorları da aynı şekilde sadece Turbo değiştirilerek olduğu gibi yeni Mercedes araçlarda kullanılıyor. Hatta 1.3Tce motorlar Mercedes logolu bloklara sahip.Fakat bazı kişiler Fransız motorları çok kötüdür diyor, peki bu motor nasıldır?
Bence değil, aksine avantaj. Yarı otomatik araçlar daha konforlu ve ekonomik olmalarıyla birebir bir şanzıman türü. Yalnızca biraz daha dikkat etmek gerekiyor.Ayrıca araç yarı otomatik, tam otomatik olmaması bir dezavantaj mı?
Sen yanlış biliyorsun SypeR, Zakır Zakır doğrusunu biliyor.Yarı otomatik araçlar daha konforlu ve ekonomik olmalarıyla birebir bir şanzıman türü. Yalnızca biraz daha dikkat etmek gerekiyor.
Geçen başka bir konuda da demiştim, hayatında yarı otomatik şanzımanlı, hayır hayır hatta hiç otomobil kullandın mı?Yarı otomatik elbette bir tam otomatik gibi pürüzsüz ve konforlu değildir.
Dizele performans dedi ya la adam... 2.5 tonluk Bentayga bile 4.8sn 0-100'e sahip daha ne yapsın istiyorsun bu motorlar?Ama ben dizel araçların performanssız, pahalı ve masraflı olduğunu düşünüyorum.
Benzinli var benzinli var...Dizel bir araçla benzinliyi yan yana koyduğunuzda anlarsınız.
Renault Talisman, Fluence, Latitude? Hiç bindin mi bunlar birisine? Veya sürme şansın oldu mu? İkisini de yapmadıysan boş yapma.Renault + Dizel + Yarı Otomatik = Konfor. Gülmekten karnım ağrıyor.
Vitesi sen ne kadar hızlı atabiliyorsan o kadar pürüzsüzdür, ne kadar pürüzsüz olursa o kadar konforludur. Tabi sen geçiş hızı denildiğinde sıralı şanzıman ve onun sesi olarak sanıyorsan, kusura bakma yanılıyorsun.Vites geçiş hızı konfor ve pürüzsüzlük değildir.
CVT tam otomatik bir şanzıman değildir, tamamen farklı bir şanzıman türüdür. Ama yapısı itibariyle debriyajsız bir otomatik türü olduğu için tam otomatik şanzımanlarla adı çokça birlikte anılır.CVT bir tam otomatik bir şanzımandır.
Al sana vites geçişini çatır çatır hissedeceğin bir araç türü: Otobüs. Hem de bildiğin ZF'in 8 ileri şanzımanını kullanan Mercedes otobüsler. İlk 3 viteste o geçişi çatır çatır hissediyorsun. Ucuz tam otomatik modelleri kullanan Otokar gibi firmalardaki otobüslere girmiyorum bile. Onların sıfırında bile o geçişleri hissediyorsun.Tam otomatikte vites geçişini hissetmiyorsun ki nasıl hızını bulacaksın?
Doğru hocam, ben yanlış biliyorum. Zakır Zakır kardeşimiz çok bildiği konularda da maşallah Zakır Zakır bilgi saçıyor (!).Sen yanlış biliyorsun SypeR, Zakır Zakır doğrusunu biliyor.O hantal tam otomatik şanzıman daha konforlu dediyse konforludur. Diğeri isterse 1 ms sürede vites değiştirsin, bunun pürüzsüzlük ve konfor ile alakası yoktur!
Ayrıca CVT ile tam otomatik şanzıman aynıdır. Nokta!
Bak ben bunları görmemiştim.Tam otomatikte vites geçişini hissetmiyorsun ki nasıl hızını bulacaksın?
Performans olarak yarı otomatik daha iyi. Konfor olarak yarı otomatik daha iyi. Yakıt tüketimi olarak aynı şartlarda yarı otomatik daha iyi.Her türlü tam otomatik yarı otomatikten iyidir.
Dizel motorların performans karakteristiğini sevmiyor çoğu kişi. İlk kalkışta ve yokuşta çok iyi çünkü aşırı yüksek sıkıştırma oranları ile birlikte tork da muadili bir benzinli motora göre daha yüksek oluyor. Yalnız benzinli motorlarda turbo kullanılmaya başlandığından beri bence bu fark kalmadı, tamam yine 1.6 turbo dizelde 300-320 Nm tork varsa benzinlide 250 Nm civarı oluyor ama o tork da fazlasıyla yeterli durumda.@SypeR hocam bence de dizel motorlar performanssız değil, sahip olduğumuz araç ağırlığına ve yapılma amacına rağmen gayet iyi hızlanan ve yokuşlarda tıkanmayan bir araba.
Hocam son iki aracımdan birisi 1.6 atmosferik benzinli yarı otomatik vitese sahip bir araçtı. Şu anki aracım yine aynı markanın kuzeninden 1.6 turbo dizel yine yarı otomatik vitese sahip bir araç. İkisi de performans olarak gayet yeterli. Dizel ile atmosferik aracım arasında 500 kilo boş ağırlık farkı var. Ona rağmen performans istediğimde gayet tatmin edici performansı alıyorum. Ekonomik gitmek istediğimde de ekonomik gidebiliyorum.@SypeR hocam bence de dizel motorlar performanssız değil, sahip olduğumuz araç ağırlığına ve yapılma amacına rağmen gayet iyi hızlanan ve yokuşlarda tıkanmayan bir araba.