Allah allah bu iş çok garip, kafam iyice karıştı. Şimdi sizin binayı ele alalım: kaç fdaire var? (ve bu bina kaç yaşında). Çünkü yeni (en azından son 5-6 yılda yapılan) binalarda her daireye F/O kablo çekilmesi zorunluk ama bunlar ince kablolardır. Bina içine takılacak OFDK'ya bu kablolar bağlanır.
Sizin balkonunuza kadar havai hat olarak verilen kablonun dış ortam kullanımlı bir kablo olması normal (havai hattan geldiği için) ama neden bina içi bir tesisat yapılmıyor? Esas sor bu!!!
Sizin daireye bu kablo çekildi ise iki olasılık var: 1) Diğer bütün dairelere de bu kablodan çekilecek (tabi bu da epeyce görüntü kirlilği demek...; 2. binayı saymıyorum bile...) 2) Bu (size çekilmiş) kablonun diğer ucu o saha dolabında, yani sizin binaya (veya 2. binaya) konacak bir OFDK yok. Bu kablo sizin "dahili tesisat kablonuz". Aynı şey binadaki diğer daireler için de geçerli. Ki, bu da çok mantıksız gözüküyor!
Yani havai hat olarak müstakil evlere yapılan kablo çekimleri gördük (bunlar ahşap direklere takılmış ve dış ortama uygun OFDK'lardan çekilir) ama bu iş genelde kırsalda ya da kenar mahallelerde olur. Siz şehir içinde çok sayıda 4-5 katlı binaların olduğu bir mahalleden bahsediyorsunuz (yanılmıyorsam). Mahalle içinde böyle her daireye ayrı ayrı havai hat çekimi yapılmaz ki. Ha, havai hat çelimi yer altından kazı yapılamadığı için yapılır ama bu sizin kablo bir şekilde binaya girer ve binadaki OFDK'ya bağlanır, hadi bilemediniz binanın dış cephesine takılır. Oradan bir şekilde dairelere tek tek ince OBK'lar çekilir (pencere kenarlarından delik delme metodu dahil...).
Size çekilen bu kablonun bilinen turuncu kablo yerine çekildiğini düşünsem bu sefer size niye daire içi için 10 mt. pay bıraksınlar?
Vallahi ben bu işi anlayamadım; ilginç bir durum... Bundan sonraki aşamalardan haber verirseniz belki mantıklı bir şeylerin olacağını anlarız. Şimdilik bu benim için çok gri bir proje (ne siyah, ne de beyaz!).