Resimdeki kablo fiber mi?

Lor3in

Centipat
Daha fazla  
Bu fiber mi? Ttnetden gelip bağladılar sorduğumda fiber dediler ama şüpheli. Bir foto daha var ama atamıyorum onda F/D drop cabin 1/2023 premium series yazıyor.

Dosya Ekleri

• IMG_20241102_123412.jpg
    IMG_20241102_123412.jpg
    95,7 KB · Görüntüleme: 116
Binalar nasıl binalar? Yani kaç katlı ve daireli binalar? (altlarında dükkanlar da varsa, onları da daireden sayınız).

Teknik olarak iki binaya tek kutu konulabilir (burada "kutu"dan kastım Bina İçi Fiber Sonlandırma ve Bina İçi Fiber Dağıtım Kutusu - kısaca OFDK). 1. Binaya Fiber Saha Dolabından gelen ve genelde turuncu renkli olan, parmak kalınlığındaki F/O kablo çekilir. Sonra bu kutudan 2. binaya bir diğer F/O kablo (umarım korunaklı olarak) çekilir. Yani 1. Bina Master, 2. Bina Slave gibi çalıiır.

Sokağın başına konulmuş saha dolabının da bir fotosunu paylaşabilir misiniz. Tabi OFDK konulduktan sonra bunun da (kapağı açıkken) bir görselini yollarsanız makbule geçer.

Ancak bana göre halen açıklanamış bir durum var: ilk fotoda gösterdiğiniz bu kablo nereye çekildi (sizin dairenize mi yoksa binada bir yere mi?) Zira göz yanılması oluyor ve zaten ucunun kesilmiş halini de gösterince bu kablo dahili tesisat kablosu değil kanısına vardım... Dış ortamda kullanılan ve daha çok direklerden yani havai hat çekimlerinde kullan

Binalar nasıl binalar? Yani kaç katlı ve daireli binalar? (altlarında dükkanlar da varsa, onları da daireden sayınız).

Teknik olarak iki binaya tek kutu konulabilir (burada "kutu"dan kastım Bina İçi Fiber Sonlandırma ve Bina İçi Fiber Dağıtım Kutusu - kısaca OFDK). 1. Binaya Fiber Saha Dolabından gelen ve genelde turuncu renkli olan, parmak kalınlığındaki F/O kablo çekilir. Sonra bu kutudan 2. binaya bir diğer F/O kablo (umarım korunaklı olarak) çekilir. Yani 1. Bina Master, 2. Bina Slave gibi çalıiır.

Sokağın başına konulmuş saha dolabının da bir fotosunu paylaşabilir misiniz. Tabi OFDK konulduktan sonra bunun da (kapağı açıkken) bir görselini yollarsanız makbule geçer.

Ancak bana göre halen açıklanamış bir durum var: ilk fotoda gösterdiğiniz bu kablo nereye çekildi (sizin dairenize mi yoksa binada bir yere mi?) Zira göz yanılması oluyor ve zaten ucunun kesilmiş halini de gösterince bu kablo dahili tesisat kablosu değil kanısına vardım... Dış ortamda kullanılan ve daha çok direklerden yani havai hat çekimlerinde kullanılan bir kablo türünde...
Öncellikle Binalar müstakil hepsi 4 ila 5 katlı.
Dediğiniz OFDK daha konulmadı ve saha dolabından gelen turuncu renkli kabloda daha çekilmedi. OFDK konulduğunda fotoğrafını atarım. Fotodaki kablo balkonomuza kadar çekildi ve bize 10m kablo bıraktılar dediğiniz gibi havai çekim. Son olarakta saha dolabini çekemedim ama internette buldum.
indir (1).jpeg

Son düzenleme:
Öncellikle Binalar müstakil hepsi 4 ila 5 katlı.
Dediğiniz OFDK daha konulmadı ve saha dolabından gelen turuncu renkli kabloda daha çekilmedi. OFDK konulduğunda fotoğrafını atarım. Fotodaki kablo balkonomuza kadar çekildi ve bize 10m kablo bıraktılar dediğiniz gibi havai çekim. Son olarakta saha dolabini çekemedim ama internette buldum.Eki Görüntüle 2342940
Allah allah bu iş çok garip, kafam iyice karıştı. Şimdi sizin binayı ele alalım: kaç fdaire var? (ve bu bina kaç yaşında). Çünkü yeni (en azından son 5-6 yılda yapılan) binalarda her daireye F/O kablo çekilmesi zorunluk ama bunlar ince kablolardır. Bina içine takılacak OFDK'ya bu kablolar bağlanır.

Sizin balkonunuza kadar havai hat olarak verilen kablonun dış ortam kullanımlı bir kablo olması normal (havai hattan geldiği için) ama neden bina içi bir tesisat yapılmıyor? Esas sor bu!!!

Sizin daireye bu kablo çekildi ise iki olasılık var: 1) Diğer bütün dairelere de bu kablodan çekilecek (tabi bu da epeyce görüntü kirlilği demek...; 2. binayı saymıyorum bile...) 2) Bu (size çekilmiş) kablonun diğer ucu o saha dolabında, yani sizin binaya (veya 2. binaya) konacak bir OFDK yok. Bu kablo sizin "dahili tesisat kablonuz". Aynı şey binadaki diğer daireler için de geçerli. Ki, bu da çok mantıksız gözüküyor!

Yani havai hat olarak müstakil evlere yapılan kablo çekimleri gördük (bunlar ahşap direklere takılmış ve dış ortama uygun OFDK'lardan çekilir) ama bu iş genelde kırsalda ya da kenar mahallelerde olur. Siz şehir içinde çok sayıda 4-5 katlı binaların olduğu bir mahalleden bahsediyorsunuz (yanılmıyorsam). Mahalle içinde böyle her daireye ayrı ayrı havai hat çekimi yapılmaz ki. Ha, havai hat çelimi yer altından kazı yapılamadığı için yapılır ama bu sizin kablo bir şekilde binaya girer ve binadaki OFDK'ya bağlanır, hadi bilemediniz binanın dış cephesine takılır. Oradan bir şekilde dairelere tek tek ince OBK'lar çekilir (pencere kenarlarından delik delme metodu dahil...).

Size çekilen bu kablonun bilinen turuncu kablo yerine çekildiğini düşünsem bu sefer size niye daire içi için 10 mt. pay bıraksınlar?

Vallahi ben bu işi anlayamadım; ilginç bir durum... Bundan sonraki aşamalardan haber verirseniz belki mantıklı bir şeylerin olacağını anlarız. Şimdilik bu benim için çok gri bir proje (ne siyah, ne de beyaz!).

Allah allah bu iş çok garip, kafam iyice karıştı. Şimdi sizin binayı ele alalım: kaç fdaire var? (ve bu bina kaç yaşında). Çünkü yeni (en azından son 5-6 yılda yapılan binalarda her daireye F/O kablo çekilmesi zorunluk ama bunlar ince kablolardır. OFDK'ya bu kablolar bağlanır.

Sizin balkonunuza kadar havai hat olarak verilen kablonun dış ortam kullanımlı bir kablo olması normal (havai hattan geldiği için) ama neden bina içi bir tesisat yapılmıyor.

Sizin daireye bu kablo çekildi ise iki olasılık var: 1) Diğer bütün dairelere de bu kablodan çekilecek (tabi bu da epeyce görüntü kirlilği demek...; 2. binayı saymıyorum bile...) 2) Bu (size çekilmiş) kablonun diğer ucu o saha dolabında, yani sizin binaya (veya 2. binaya) konacak bir OFDK yok. Bu kablo sizin "dahili tesisat kablonuz". Aynı şey binadaki diğer daireler için de geçerli. Ki, bu da çok mantıksız gözüküyor!

Yani havai hat olarak müstakil evlere yapılan kablo çekimleri gördük (bunlar ahşap direklere takılmış ve dış ortama uygun OFDK'lardan çekilir) ama bu iş genelde kırsalda ya da kenar mahallelerde olur. Siz şehir içinde çok sayıda 4-5 katlı binaların olduğu bir mahalleden bahsediyorsunuz (yanılmıyorsam). Mahalle içinde böyle her daireye ayrı ayrı havai hat çekimi yapılmaz ki. Ha, havai hat çelimi yer altından kazı yapılamadığı için yapılır ama bu sizin kablo bir şekilde binaya girer ve binadaki OFDK'ya bağlanır, hadi bilemediniz binanın dış cephesine takılır. Oradan bir şekilde dairelere tek tek ince OBK'lar çekilir (pencere kenarlarından delik delme metodu dahil...).

Size çekilen bu kablonun bilinen turuncu kablo yerine çekildiğini düşünsem bu sefer size niye daire içi için 10 mt. pay bıraksınlar?

Vallahi ben bu işi anlayamadım; ilginç bir durum... Bundan sonraki aşamalardan haber verirseniz belki mantıklı bir şeylerin olacağını anlarız. Şimdilik bu benim için çok gri bir proje (ne siyah, ne de beyaz!)

Allah allah bu iş çok garip, kafam iyice karıştı. Şimdi sizin binayı ele alalım: kaç fdaire var? (ve bu bina kaç yaşında). Çünkü yeni (en azından son 5-6 yılda yapılan) binalarda her daireye F/O kablo çekilmesi zorunluk ama bunlar ince kablolardır. Bina içine takılacak OFDK'ya bu kablolar bağlanır.

Sizin balkonunuza kadar havai hat olarak verilen kablonun dış ortam kullanımlı bir kablo olması normal (havai hattan geldiği için) ama neden bina içi bir tesisat yapılmıyor? Esas sor bu!!!

Vallahi ben bu işi anlayamadım; ilginç bir durum... Bundan sonraki aşamalardan haber verirseniz belki mantıklı bir şeylerin olacağını anlarız. Şimdilik bu benim için çok gri bir proje (ne siyah, ne de beyaz!).
Bizim bina yeni 4 yıllık ve 1 dubleks olmak üzere toplam 4 daire var. Tek tek tüm katlara bu kablolar çekildi. Bu işlem neredeyse tüm mahalleye yapılıyor galiba kazma işlemiyle uğraşmıyorlar sadece saha dolabından gelen turuncu kablo için boru döşemek için kazdılar. Biraz araştırdım Fiber Gpon gibi birşey olacak galiba. Birde dediğiniz gibi pencere kenarları deliniyor bazı binalarda ama bizim binaya balkon tarafından çekildi. Biraz beklemek lazım ilerideki gelişmelerde haber veririm tekrardan.

Bizim bina yeni 4 yıllık ve 1 dubleks olmak üzere toplam 4 daire var. Tek tek tüm katlara bu kablolar çekildi. Bu işlem neredeyse tüm mahalleye yapılıyor galiba kazma işlemiyle uğraşmıyorlar sadece saha dolabından gelen turuncu kablo için boru döşemek için kazdılar. Biraz araştırdım Fiber Gpon gibi birşey olacak galiba. Birde dediğiniz gibi pencere kenarları deliniyor bazı binalarda ama bizim binaya balkon tarafından çekildi. Biraz beklemek lazım ilerideki gelişmelerde haber veririm tekrardan.
Sizin bina bu kadar yeniyse, mutlaka her daireye çekilmiş ince (muhtemelen sarı renkte) OBK vardır. Dairedeki sigorta kutusuna bir bakınız; bu OBK'nın bir ucu orada olabilir. Ama diiğer boştaki uç ta binanın altında veya girişinde bir yerdedir. Elektrik panıosunun olduğu yere bakınız.

Yani binanızın dahili tesisat olarak GPON/FTTH (=Eve kadra fiber) altyapısı kısmen hazır. Eksik olan binaya, yer altından genelde turuncu renkli F/O çekilmesi ve bunu yine binaya takılacak OFDK'ya entegrasyonu.

Şimde her nedense T.Telekom böyle yapmıyor ama binaya havai hat olarak F/O getiriyor.

Ama size bir şekilde GPON/FTTH getiriliyor; burası kesin! 👍

Vallahi kavrayabilmiş değilim. 😵‍💫 🥲

Oradaki OFSD ise bir ikinci bölme yapılması mantıksız. En yukarıdaki kablo Dış mekan FRP drop Kablo. O kablo direkt dış mekan OFDK'da kullanıyorlar normalde. O Kablo'nun core'leri Dış mekan OFDK'ya girer ve oradan başka bir Dış mekan OFDK'ya giderek bölünür. Yani o FRP dış mekan OFDK saha'daki ilk bölücü olur, diğer bölme İç mekan (bina içi)ne koyacakları OFDK'da PLC 1:8-1:32 arasında olacağı (daire sayısına göre) ikinci bölme/çoklama olur.

OFSD'nin amacı zaten daha fazla bölme yapmak için. OFSD'nin OB raflarına konfigüre yapılır, çoklanacak bina sayısına göre raflar eklenir. 8,16,32 vs. 3 tane aynı anda çoklama yapmak olmaz.

Az önce gördüm ve çektim, 2 sokak aşağıdaki sokaklara bunlardan konulmuş.Eki Görüntüle 2343452

İki ihtimal var. (2.seçenek daha baskın.)

1- Buradaki kabin dış mekan OFDK. buraya gelen 6'lık core (Siyah koruge içinde gözükmüyor, Ancak Telekom 6'lık çeker) bir coresini kullanıyor aynı iç mekan OFDK gibi, PLC ile daire sayısına göre bölerek buradan direkt olarak dairelere OBK çekecek. Yani OFSD'den gelen 6'lık core, buradaki dış mekan OFDK'ya geliyor ve PLC ile (İç mekan OFDK koymadan) burada daire sayısına göre çokluyor. Ancak OFDK içinde Drop kablo'nun (beyaz) nereye gittiği belli değil ve daire içine OBK çekimi dış mekan OFDK'larda çok kullanılmaz. Ayrıca daire için OBK, bu şekilde çekilmez.

2-Bu OFDK sahadaki ilk çoklama. Oradaki Koruge içindeki 6'lık core kablo direkt olarak OLT'den geliyor ve bu dış mekan OFDK'da ek yapılıyor, buradan başka bir OFDK'ya giderek, oradan bina/binalara dağıtılacak şekilde düzenlenecek. Ancak bence tam olarak işlemler bitmemiş. Yani OFDK içinde OLT'den gelen 6'lık Core'lar kaset içinde ek yapılacak şekilde olacak, bir kaç binaya daha gidecek. Fotodaki Drop kablo (beyaz) bir Dış mekan OFDK'ya gidiyor/besliyor, boştaki Core'larda da aynen Drop'a ek yapılıp, başka binalara dağıtalacak.

Bence 2.seçenek daha baskın. Henüz kurulumlar bitmediği için Telecom'un burada kullandığı topolojiyi kestirmek güç. Çevreden daha fazla fotoğraf atabilirsen, veya bu OFDK'nın içini açabiliyorsan, fotoğraflandırabilirsen daha net bilgiler verebilirim/verebiliriz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı