[Resimli Anlatım] İşlemcideki ekran kartını devreye sokma rehberi

Üzerinden bir hayli zaman geçmiş -yıllar olmuş :)- ama gene de cevap yazayım dedim, çünkü forumda genellikle verilen cevap aynı

'Ekran kartı takınca, onboard ya da igpu devre dışı kalıyor. Onboard ve GPU aynı anda çalışmaz.!'

diye cevap yazılmış hep bunu diyenler yanılıyor. Yukarıdaki gibi bios ayarları ile hem İGPU'dan hem de GPU'dan farklı monitörlere görüntü alınabiliyor ve multidisplay(çoklu monitör) şeklinde kullanılabiliyor PC. Eğer GPU'nuzdaki çıkışlar yetersiz ise gayet güzel bir çözüm.
 
Arkadaşlar eğer içerisinde dahili ekran kartı bulunan bir işlemciye sahipseniz, örneğin i5 i7 Ivy Bridge o zaman işlemcideki HD 4000 serisi ekran kartını kullanmak mümkün. Ancak çoğu kullanıcılar bu işten çok korkuyorlar, çok zor olduğunu sanıyorlar. Çok zor değil. Şimdi size adım adım nasıl işlemcideki ekran kartını devreye sokacağınızı anlatacağım.


Örnek kullanacağımız işlemci i5 3570k ve anakartımız ASUS P8Z77-V


(BIOS)


Tabii ki bunun için BIOS'tan küçük bir ayarlama yapmamız ve işlemciyi devreye sokmamız şart. İlk olarak bilgisayarımız açılırken Delete tuşuna basarak BIOS'umuzu açıyoruz. Herkesin anakartının BIOS tipi farklıdır, ancak ayarlar aynı. Sadece yerleri değişik ve isimleri biraz değişik ayarların. ASUS anakart kullanıyorsanız işiniz daha da kolay. BIOS'umuzu açıp Advancet kısmına geliyoruz.



TGWUA.jpg



Daha sonra System Agent Configuration yazısına tıklayıp oradan Grapics Configuration kısmına geliyoruz.

MRci3.jpg



Daha sonra buradan Primary Display seçeneğini iGPU olarak ayarlıyoruz, iGPU Memroy seçeneğini ise 512 MB olarak ayarlayabiliriz, iGPU Multi Monitor seçeneğini Enabled olarak ayarlıyoruz.

Burada Primary Display seçeneği çok önemli. PCI Exp seçeneği yerine iGPU olarak ayarlamamız lazım, yani bir nevi ekran kartımızın takılı olduğu PCI Exp yuvasını tamamen kapatıp, yerine işlemciyi devreye sokuyoruz.

Fz7dy.jpg



Evet ve daha sonra F10 tuşuna basarak kaydet ve yeniden başlat diyoruz. Ama ekrana görüntü gelmeyecek, neden çünkü ekran kartını devre dışı bıraktık ancak monitör bağlantısı hala ekran kartına bağlı. Çıkarıp anakart üzerindeki monitör çıkışına bağlamamız gerekiyor, bağlıyoruz.

Daha sonra sistem açıldığı zaman ekran kartı devreden çıkıp, işlemci devreye girmiş olacak. Ancak Dxdiag'dan baktığınızda ekran kartı yok yazacak, veya Standart Grafik Bağdaştırıcı yazacak.


Nfnjf.png



Çünkü bir sürücü yüklememiz gerekiyor, öyle BIOS'tan ayarlayıp bilgisayarı açmakla iş bitmiyor.

İndirmeniz gereken sürücüler ise bunlar.

Windows 7 32 bit:

http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=22081&lang=eng&OSVersion=Windows 7 (32-bit)*&DownloadType= Drivers

Yok ben farklı işletim sistemine sahibim diyorsanız buradan uygun işletim sisteminizi belirleyin ve indirin.

http://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=eng&ProductFamily=Graphics&ProductLine=Laptop+graphics+drivers&ProductProduct=2nd+Generation+Intel®+Core™+Processors+with+Intel®+HD+Graphics+3000/2000

İndirdikten sonra kurun ve bilgisayarımı yeniden başlat diyin. Daha sonra yeniden başlat seçeneğine tıklarsanız olmaz, yeniden başlatmanız şart.

Evet yapmamız gereken şeyler aşağı yukarı bu kadar. Artık aygıt yöneticisinden baktığımızda dahili ekran kartı da gözüküyor olacak ve Dxdiag'dan baktığımızda da HD 4000 serisi ekran kartı gözükecek.

rnNso.png


Mjomu.jpg


Ancak güzel bir ekran kartına sahipseniz bunu yapmaya gerek yok. ;) Ama ben çok küç tüketen üst düzey ekran kartına sahibim ama oyun oynamıyorum diyorsanız yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü ekran kartı çok küç tüketir, bu da elektirik faturanızı kabartır. Hem ömrünü azaltır kartın.

Evet yapmanız gereken şeyler bu kadar, kolay gele. ;)

Bunu sadece 1 kere yapacaksınız, ve artık ekran kartı ve işlemci arasında geçiş yapmanız için bu kadar uğraşmanıza gerek yok, sadece BIOS'tan ekran kartını kullanmak için Primary Display kısmından Auto seçeneğine tıklıyoruz, işlemciyi kullanmak için ise iGPU. ;)
Bende graphic configirqtion çıkmıyor biosda
 

Geri
Yukarı