REST API ile mobil uygulama yapma

Ama daha once dedigim gibi o noktaya gelene kadar once bir hello world kismini atlatin bana kalirsa.
Biz de öyle düşünmüştük.
Bir suru seyi okulda ogretmezler. Temeli verirler gerisi sana bakar. Normal. Bir de Android bugun var yarin yok. Okul egitimi seninle hayat boyu devam edecek seylerden olusmali, kisa omurlu bir isletim sistemi uzerine programlama ogreterek meslek ogretilmez, dogru yapiyorlar. Android gider Fuscia gelir, o gider baskasi gelir. Ben okuldayken BlackBerry'den bir suru insan geliyordu bize egitim icin, isletim sistemlerine uygulama gelistirelim istiyorlardi. Simdi BB kullanan 3 kisi vardir Anadolu Yakasinda.
Evet haklısınız. Kendi çabalarımla öğreniyorum demek istemiştim. Hani derler ya okulda sana temeli öğretirler senin üstüne koyarak ilerlemen gerekir diye. Ben de kendi çabalarımla bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum.

Şimdi ben Retrofit kütüphanesi ile basit bir GET isteği yapmaya çalışacağım. Web tarafında ne yapmamız gerekiyor basitçe? PHP kullanmaya devam edeceğiz şimdilik. Tam çalışır hale geldiği zaman, zamanla JS ve framework(lerini) kullanarak sıfırdan yazmayı düşünüyoruz.

Şimdi ben Retrofit kütüphanesi ile basit bir GET isteği yapmaya çalışacağım. Web tarafında ne yapmamız gerekiyor basitçe?

Web tarafinda soyle bir GET request:

size response olarak static JSON donsun ( database e falan gitmeden, bodoslama bir sekilde )

Kod:
{
"username":"ali",
"msg":"hello"
}

Sen de uygulama acildiginda http://hedehodo.com/user/1 e request gonderip ( Retrofit ile yapilacak kisim ) bunu parse edip ekrana "Hello ali" yazdirabilirsin. Sonra arkadasin ali yerine baska bir sey yapar o kismi senin uygulama aynen kalsa da ekranda "hello osman" yazar. Boyle takilirsiniz.

En temeli bu.

Login'le ugrasmayin hemen bence cunku o taraf aslinda zordur. ( Ornegin bir kullanici daha once kayit olmus mu diye kontrol etmen gerekir vs )

JSON Parse için Android tarafında Retrofit kütüphanesi çok kullanılıyormuş araştırdığım kadarıyla. Size attığım videoda da Retrofit ile yapıyor yapan kişi. Bunun yerine o videodakileri uygulasam bir şey kaybeder miyim?
Retrofit restfull clientdir. JSON parse islemlerini yardimci kutuphaneler yapar, Gson gibi.

Retrofit restfull clientdir. JSON parse islemlerini yardimci kutuphaneler yapar, Gson gibi.
Retrofit ve Gson kullandım.

Retrofit: com.squareup.retrofit2:retrofit:2.4.0
Gson: com.squareup.retrofit2:converter-gson :2.4.0
Laravel bilmiyorum ama PHP nin zaten tek yapmasi gereken o. Cok basittir. HTML donecegine JSON donecek yalnizca. Arkadasin biliyordur bunu.
Henüz görüşmedim arkadaşımla fakat Retrofit ile HTTP GET metodu kullanan basit bir program yazabildim. Web bilgim olsaydı kendim deneyecektim.

Merhabalar, konuşmanın üzerinden oldukça fazla zaman geçmiş. Bir arkadaşım ile birlikte bitirme projesi için mobil uygulama yapıyoruz. Veri madenciliği uygulayacağımız bazı kısımlar olacak bu yüzden firebase kullanamıyoruz. Ek olarak 3 farklı rol tanımlamamız gereken bir veri tabanı olması gerekiyor (danışan, diyetisyen ve yönetici). Bizimde Rest/Restfull API yazmamız gerekiyor fakat bunu tam olarak kafamızda oturtamadık. Başlangıç için fikir ve önerileriniz varsa, paylaşırsanız çok sevinirim.

Merhabalar, konuşmanın üzerinden oldukça fazla zaman geçmiş. Bir arkadaşım ile birlikte bitirme projesi için mobil uygulama yapıyoruz. Veri madenciliği uygulayacağımız bazı kısımlar olacak bu yüzden firebase kullanamıyoruz. Ek olarak 3 farklı rol tanımlamamız gereken bir veri tabanı olması gerekiyor (danışan, diyetisyen ve yönetici). Bizimde Rest/Restfull API yazmamız gerekiyor fakat bunu tam olarak kafamızda oturtamadık. Başlangıç için fikir ve önerileriniz varsa, paylaşırsanız çok sevinirim.

RESTful icin erisilecek resource listesini cikarmaniz gerekiyor. Uygulamanizin sunacagi API'lere karar vermelisiniz. Ornegin ne yapilacak uygulamada. Diyet plani ile ilgili bir seyse mesela "mealPlan" bir resource olabilir restful icin. Danisman gorebilir, diyetisyen update edip yaratabilir vs.
Authentication/authorization nasil yapilacak buna karar vermeniz gerekiyor. Oauth mu kullanacaksiniz, basic auth mu vs.

REST'in kullanacaginiz DB ile baglantisi yok, sadece API'ye erisim modelini etkiliyor.
Internette daha etraflica REST kullanimini anlatan kaynaklara erisebilirsiniz, geri kalan da hangi dilde yazacaksaniz onun REST implementasyonuna bakiyor.

RESTful icin erisilecek resource listesini cikarmaniz gerekiyor. Uygulamanizin sunacagi API'lere karar vermelisiniz. Ornegin ne yapilacak uygulamada. Diyet plani ile ilgili bir seyse mesela "mealPlan" bir resource olabilir restful icin. Danisman gorebilir, diyetisyen update edip yaratabilir vs.
Authentication/authorization nasil yapilacak buna karar vermeniz gerekiyor. Oauth mu kullanacaksiniz, basic auth mu vs.

REST'in kullanacaginiz DB ile baglantisi yok, sadece API'ye erisim modelini etkiliyor.
Internette daha etraflica REST kullanimini anlatan kaynaklara erisebilirsiniz, geri kalan da hangi dilde yazacaksaniz onun REST implementasyonuna bakiyor.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Hepsini tekrar araştıracağım.

Hic bir sey kaybetmezsin, uc asagi bes yukari hepsi ayni isi yapiyor. Hangisinden basladiysan oyle devam etmelisin.

Yani soyle, siz backend tarafinda gelen isteklerin bir mobil cihaz tarafindan gonderilip gonderilmedigine kesin emin olamayacaksiniz demek istedim. O sebeple bir token mekanizmasi sart guvenlik onlemi olarak. Ama daha once dedigim gibi o noktaya gelene kadar once bir hello world kismini atlatin bana kalirsa.

Bir suru seyi okulda ogretmezler. Temeli verirler gerisi sana bakar. Normal. Bir de Android bugun var yarin yok. Okul egitimi seninle hayat boyu devam edecek seylerden olusmali, kisa omurlu bir isletim sistemi uzerine programlama ogreterek meslek ogretilmez, dogru yapiyorlar. Android gider Fuscia gelir, o gider baskasi gelir. Ben okuldayken BlackBerry'den bir suru insan geliyordu bize egitim icin, isletim sistemlerine uygulama gelistirelim istiyorlardi. Simdi BB kullanan 3 kisi vardir Anadolu Yakasinda.
hocam bana mesaj atabilir misiniz

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı