Çözüldü Reverse fan ve düz fan farkı ve görevi nedir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ivar Lothbrok

Hectopat
Katılım
8 Kasım 2020
Mesajlar
1.216
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Reverse fan ve düz fan farkı nedir? Kasa içinde kaç tane reverse kaç tane düz fan olmalı? Reverse fan ne yapar, düz fan ne yapar?
 
Çözüm
Reverse fan ve düz fan farkı nedir? Kasa içinde kaç tane reverse kaç tane düz fan olmalı? Reverse fan ne yapar, düz fan ne yapar?
Reverse ile normalin tek farkı hava yönü. Akvaryum kasalarda fanın kötü görünmemesi için reverse fanlar kullanılır bazı yerlerde. Eğer akvaryum kasada hava akış yönünü doğru yapmak istiyorsan bazı fanlar reverse olmalı görsel olarak düzgün görünmesi için. Ancak normal kasalarda reverse fana gerek yok. Kaç tane reverse, kaç tane düz fana ihtiyacın olduğu kasanın modeline göre değişir.
Reverse ile normalin tek farkı hava yönü. Akvaryum kasalarda fanın kötü görünmemesi için reverse fanlar kullanılır bazı yerlerde. Eğer akvaryum kasada hava akış yönünü doğru yapmak istiyorsan bazı fanlar reverse olmalı görsel olarak düzgün görünmesi için. Ancak normal kasalarda reverse fana gerek yok. Kaç tane reverse, kaç tane düz fana ihtiyacın olduğu kasanın modeline göre değişir.
Hocam bende ASUS TUF TR 120 argb fanlar mevcut. Birde asus tuf argb fan hub kontrolcü mevcut. Kasamda ASUS TUF GT 502. Ben kontrolcüye fanları bağladım, fanları ve argb bağlantılarını da anakart argb2 ye bağladım. Fanlar güzel sıkıntı yok hızlanması vs. Fakat sorum şu, bu fanlar reverse fanlar ama düz taktım kasaya reverse olduğu için içeriye hava verir dedim fakat dışarı doğru hava üflüyor egzos gibi, neden böyle? Birde argb ışıkları kasıyor fanlar kaliteli fanlar kasmaması akıcı olması lazım, kullandığım kontrolcüde kaliteli neden böyle? İnan asus topladığıma o kadar pişman oldum ki anlatamam, msi da böyle sorunlar hiç yaşamadım fanların argb akıcılığı 60 fps gibiydi... Son olarak ise corsair vengeance argb ddr5 ramleri kullanıyorum armory crate onlarıda görmüyor. İnan kafayı yiyeceğim...
 
Hocam bende ASUS TUF TR 120 ARGB fanlar mevcut. Bir de ASUS TUF ARGB fan hub kontrolcü mevcut. Kasamda ASUS TUF GT 502. Ben kontrolcüye fanları bağladım, fanları ve ARGB bağlantılarını da anakart ARGB2'ye bağladım. Fanlar güzel sıkıntı yok hızlanması vs. Fakat sorum şu, bu fanlar reverse fanlar ama düz taktım kasaya reverse olduğu için içeriye hava verir dedim fakat dışarı doğru hava üflüyor egzoz gibi, neden böyle? Bir de ARGB ışıkları kasıyor fanlar kaliteli fanlar kasmaması akıcı olması lazım, kullandığım kontrolcüde kaliteli neden böyle? İnan ASUS topladığıma o kadar pişman oldum ki anlatamam, MSI da böyle sorunlar hiç yaşamadım fanların ARGB akıcılığı 60 FPS gibiydi... Son olarak ise Corsair Vengeance ARGB DDR5 RAM'leri kullanıyorum Armoury Crate onları da görmüyor. İnan kafayı yiyeceğim...

Hocam merhaba sorunu halledebildin mi? Bende de aynı kasa var ekstra olarak alt kısma fan almayı düşünüyorum hangi fanları tavsiye edersin?
 
Hocam merhaba sorunu halledebildin mi? Bende de aynı kasa var ekstra olarak alt kısma fan almayı düşünüyorum hangi fanları tavsiye edersin?
Fanlar çok pahalı olduğu için, iade ettim. Rampage 7C-120B modellerini aldım gayet memnunum. Fiyatları ise çok iyi. Zaten sistem bilişenleriniz kaliteli ve ısınmıyor ise bu fanlar çok rahat işinizi görecektir. Örnek olarak ise aşağıya görmeniz için bilgisayarımın görsellerini koyuyorum. 7 Adet fanı 2.250₺ ye aldım bu arada :D
 

Dosya Ekleri

  • WhatsApp Görsel 2025-05-04 saat 01.34.29_4085bbc9.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-05-04 saat 01.34.29_4085bbc9.jpg
    95 KB · Görüntüleme: 63
  • WhatsApp Görsel 2025-05-04 saat 01.34.51_a6f2ae54.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-05-04 saat 01.34.51_a6f2ae54.jpg
    134 KB · Görüntüleme: 64
  • WhatsApp Görsel 2025-05-04 saat 01.35.28_592b6170.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-05-04 saat 01.35.28_592b6170.jpg
    127,8 KB · Görüntüleme: 56
  • WhatsApp Görsel 2025-05-04 saat 01.35.28_42172f0d.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-05-04 saat 01.35.28_42172f0d.jpg
    82,4 KB · Görüntüleme: 59
  • WhatsApp Görsel 2025-05-04 saat 01.35.28_b9dbe820.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-05-04 saat 01.35.28_b9dbe820.jpg
    133,8 KB · Görüntüleme: 63
Fanlar çok pahalı olduğu için, iade ettim. Rampage 7C-120B modellerini aldım gayet memnunum. Fiyatları ise çok iyi. Zaten sistem bilişenleriniz kaliteli ve ısınmıyor ise bu fanlar çok rahat işinizi görecektir. Örnek olarak ise aşağıya görmeniz için bilgisayarımın görsellerini koyuyorum. 7 Adet fanı 2.250₺ ye aldım bu arada :D

Hocam aynı kasadan bende de var. Aura Sync ile sadece ASUS ürünlerinin renklerini eşitleyebildim ben siz diğerlerini nasıl ayarladınız? Ayrıca ekran kartınız nedir bir iki sorum olacak. :D bir de fanları çok uygun fiyata almışsınız şu an tanesi 700TL. :)
 
Hocam aynı kasadan bende de var. Aura Sync ile sadece ASUS ürünlerinin renklerini eşitleyebildim ben siz diğerlerini nasıl ayarladınız? Ayrıca ekran kartınız nedir bir iki sorum olacak. :D bir de fanları çok uygun fiyata almışsınız şu an tanesi 700TL. :)
Asus dizdiğime bin pişmanım aslında. Asus anakart Aura Sync performansı inanılmaz kötü. Fanların rgb animasyonları akıcı değil maalesef. MSI anakartlar da böyle bir problem yok. Sizin sorunuza gelecek olursak, Armory Crate gibi saçma sapan asusun yazılımlarını kullanmıyorum. SignalRGB Bu sitedeki Signal RGB programını kullanıyorum, bütün sistemdeki bileşenlerinizi senkronize edebiliyorsunuz. Aynı marka olmasına gerek yok, Atıyorum anakart msi ekran kartı asus sıvı soğutma corsair olsun problem yok. Bütün renk efektleri farklı animasyonlar mevcut. Hatta Fan model seçimi bile yapabiliyorsunuz farklı model renk konusunda. Armory Crate ve ICUE gibi programlar tarih oldu :)

Asus dizdiğime bin pişmanım aslında. Asus anakart Aura Sync performansı inanılmaz kötü. Fanların rgb animasyonları akıcı değil maalesef. MSI anakartlar da böyle bir problem yok. Sizin sorunuza gelecek olursak, Armory Crate gibi saçma sapan asusun yazılımlarını kullanmıyorum. SignalRGB Bu sitedeki Signal RGB programını kullanıyorum, bütün sistemdeki bileşenlerinizi senkronize edebiliyorsunuz. Aynı marka olmasına gerek yok, Atıyorum anakart msi ekran kartı asus sıvı soğutma corsair olsun problem yok. Bütün renk efektleri farklı animasyonlar mevcut. Hatta Fan model seçimi bile yapabiliyorsunuz farklı model renk konusunda. Armory Crate ve ICUE gibi programlar tarih oldu :) Ekran kartım ise ASUS TUF GAMİNG RTX 4070 Ti Super OC 😊
 
Son düzenleme:
ASUS dizdiğime bin pişmanım aslında. ASUS anakart Aura Sync performansı inanılmaz kötü. Fanların RGB animasyonları akıcı değil maalesef. MSI anakartlar da böyle bir problem yok. Sizin sorunuza gelecek olursak, Armoury Crate gibi saçma sapan ASUS'un yazılımlarını kullanmıyorum. SignalRGB Bu sitedeki SignalRGB programını kullanıyorum, bütün sistemdeki bileşenlerinizi senkronize edebiliyorsunuz. Aynı marka olmasına gerek yok, Atıyorum anakart MSI ekran kartı ASUS sıvı soğutma Corsair olsun problem yok. Bütün renk efektleri farklı animasyonlar mevcut. Hatta Fan model seçimi bile yapabiliyorsunuz farklı model renk konusunda. Armoury Crate ve iCUE gibi programlar tarih oldu :)

Çok teşekkürler hocam ya bir eşitleyemedim o renkleri bayağı kötü duruyordu. Bu arada alt kısma aldığınız fanlardan sonra çok fark eden bir sıcaklık değeri oldu mu?

Benim şöyle bir problemim oldu ekran kartında o yüzden düşünüyorum ama fanlık bir durum değil çoğu arkadaş. https://www.technopat.net/sosyal/konu/tuf-4080-super-fan-hizi-normal-mi.3739584/ Şöyle bir konu açtım, kart şu an serviste mesela 2. sefer maalesef. TUF serisi soğutması diğer markalardan iyi diye bir ton para verirken sıkıntı yok ısınıyor diyorum ASUS müşteri hizmetleri de en fazla 90 derece olabilir gibi saçma bir argüman söylüyor bana. :)
 
Çok teşekkürler hocam ya bir eşitleyemedim o renkleri bayağı kötü duruyordu. Bu arada alt kısma aldığınız fanlardan sonra çok fark eden bir sıcaklık değeri oldu mu?

Benim şöyle bir problemim oldu ekran kartında o yüzden düşünüyorum ama fanlık bir durum değil çoğu arkadaş. TUF 4080 Super fan hızı normal mi? Şöyle bir konu açtım, kart şu an serviste mesela 2. sefer maalesef. TUF serisi soğutması diğer markalardan iyi diye bir ton para verirken sıkıntı yok ısınıyor diyorum ASUS müşteri hizmetleri de en fazla 90 derece olabilir gibi saçma bir argüman söylüyor bana. :)
Senin konunu inceledim. Ekran kartın tamamen normal RPM değeri ve sıcaklıkları. 65 derecelerde benim fan kullanımımda %50 lerde. Seninde öyle, 65 derece üstüne çıkınca %63 lere kadar çıkıyor.

Asus maalesef ki ısınma konusunda iyi değil kardeşim. Tutturmuşlar bir ROG diye, oyuncular cumhuriyeti türkçesi, pazarınıda genişletmiş asus, kendisini marka yapmış, millete dayıyor mallarını. Eskisi gibi değil asus artık hem servis yönünden hemde marka yönünden. Ben de 4070 Ti Super var, diğer modeller 63 falan iken bendeki ürün 70'i bile buluyor maalesef. ASUS TUF TR120 fanlarını almıştım onunla denedim onda bile pek değişen bir şey yok. He ben takılmam ha 60 ha 70 sonuçta bunlar korkulacak ısılar değiller. Demem o ki serviste benim mantığı sana söylemiş seni sallamış devam diye. Benim kullandığım fanlara gelecek olursak, ben görsellik için aldım açıkcası dediğim gibi bilişenlerim zaten çok sıcak değil ve fanların 3 tanesini egzoz görevi olarak takmışım farkındaysan.

Sıcaklıklarımı soruyor isen oyunlarda

İşlemcim MAX 70 ( oda %100 kullanımda oyunlarda bazen genel olarak 55-60) derece
Ekran kartım tam güç tüketimde (285W) 69-70 derece maksimum.
Anakartım Maximum 36 derece.

Sonuçlar bu şekil de sen kararını ver :)
 
Senin konunu inceledim. Ekran kartın tamamen normal RPM değeri ve sıcaklıkları. 65 derecelerde benim fan kullanımımda %50'lerde. Seninde öyle, 65 derece üstüne çıkınca %63'lere kadar çıkıyor.

ASUS maalesef ki ısınma konusunda iyi değil kardeşim. Tutturmuşlar bir ROG diye, oyuncular cumhuriyeti Türkçesi, pazarınıda genişletmiş ASUS, kendisini marka yapmış, millete dayıyor mallarını. Eskisi gibi değil ASUS artık hem servis yönünden hem de marka yönünden. Ben de 4070 Ti Super var, diğer modeller 63 falan iken bendeki ürün 70'i bile buluyor maalesef. ASUS TUF TR120 fanlarını almıştım onunla denedim onda bile pek değişen bir şey yok. He ben takılmam ha 60 ha 70 sonuçta bunlar korkulacak ısılar değiller. Demem o ki serviste benim mantığı sana söylemiş seni sallamış devam diye. Benim kullandığım fanlara gelecek olursak, ben görsellik için aldım açıkçası dediğim gibi bilişenlerim zaten çok sıcak değil ve fanların 3 tanesini egzoz görevi olarak takmışım farkındaysan.

Sıcaklıklarımı soruyor isen oyunlarda

İşlemcim Max 70 ( oda %100 kullanımda oyunlarda bazen genel olarak 55-60) derece
Ekran kartım tam güç tüketimde (285W) 69-70 derece maksimum.
Anakartım Maximum 36 derece.

Sonuçlar bu şekil de sen kararını ver :)

Vallahi hocam nasıl normal bu sıcaklıklar? Normalde aynı kartı başkaları en fazla 63 derece görüyorum diyor fanlari duymuyorum diyorlar yani 1300RPM civarı çalışıyor fanları. Benim 79 derece hot spot 110 derece fanlar süpürge gibi 2500-2600 RPM ki bu sıcaklıklar daha oyuna girince 2 dakika içinde oluyor. TUF serisi kartın soğutması iyi diye aynı model farklı markalara göre 15-20bin TL daha fazla para veriyoruz. Ben bu sıcaklıklar olması gerektiği gibi olana kadar uğraşacağım. Ama değişim, ama iade ama adamakıllı termal pad ve macun yapacaklar. Az değil 55 bin TL kart. 3 tane PS5 alırsın o fiyata. Fanlar süpürge gibi çalışıyor diye zaten laptoptan soğudum bir de masaüstünde bu sesi çekemem vallahi. 10 kişiden 8'i normal değil dedi, ASUS global de sordum onlarda normal deyip geçmediler, sorular sordular, seri numarasını ve onarım numarasını istediler. Ayrıca bu servis point kadar kötü bir yer yok. Ne biçim dandik termal pad ve macun kulandilarsa 1 hafta kart normal çalıştı en fazla 64 derece ve 1500 RPM gördüm sonra yine eski haline döndü. Biz marka Model'e para ödüyorsak farkını görmemiz lazım diye düşünüyorum.
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı