Gigabyte anakartlarda bir tek var HPET için ayar, o da aslında tam olarak bir HPET olayı değil.
"HPET, donanım ve işletim sistemi arasında yüksek çözünürlüklü zamanlama işlevselliği sağlar"
Donanımların kendilerine ait fiziksel bir gecikme süreçleri olur. Lakin biz bu parçaları Windows gibi bir işletim sistemi üzerinde kullandığımız için Windows zamanlayısınında bir o kadar önemi oluyor. İşlemci burada bu konuda çoğu işlemin hesaplamasını yapan, ve diğer donanımlarında kendi içinde yaptığı hesaplamalarda da en başta görev gören donanım oluyor. Elbette bir mouse bile buradaki genel yapılandırmada önemi oluyor bu konuda da. Eskiden Windows'da donanımların direkt kas gücüne ve gecikme potansiyeli geçerliydi. Ama uzun zamandır çoğu şey olması gerektiği gibi oldu, oyunlarda fizik kuralları geldi, dolasıyla dinamik olma ve en önemlisi yüksek FPS oyunlarda frekans aralıkları daha bir önemli oldu. Bu yüzden Windows bu olayı kapattı, işte yıllar önce şu komut geçerliydi "useplatformclock false" şimdi bunu yaptığım zaman PC 2 dakikada açılıyor ve işlemci + sürücü gecikmeleri 30 kat artıyor PC kitleniyor kısacası. ReviOS'u ilk kullandığım zamanlarda gerçekten bunu yapmak istemiyordum, ama ben de o dönemlerde çoğu kişi gibi problem yaşıyordum yüksek FPS oyunlarda. Ama sonunda her şeyin daha çok uyum ve senkronizeler ile alakalı olduğunu anladım. Uzun zamandır ne ReviOS ne başka OS kullanmıyorum. Hatta Windows'um tamamen default, hiçbir uygulama kapalı değil, aksine fazladan fazladan rahat rahat istediğimi kuruyorum ve hiçbir şekilde ne oyunda ne sistem gecikmesinde bir sapma yaşamıyorum. Windows zamanlayıcısının ne kadar önemli olduğunu YouTube kanallarımda anlatıp durmuştum üstelik bir video için 1 saatimi harcıyordum sadece kayıt için. Bir kaç gün sonra da AMD'nin 1080p + özellikle yüksek FPS oyunlar için alınan 7800x3D ve 9800x3D'nin nasıl bir saçmalık olduğunu anlatacağım. Elbette yine önceden olduğu gibi toxiclik yapacak insanlar olacaktır. Bu ülke bu hale geldi malesef. Elle tutulur kimsenin yapamadığı hesaplamaları yaparsın, gösterirsin, ama yine de herkes için doğru olan sonucu anlatamazsın, ama geneli ilgilendiren papağan tarzı şeyleri sayıkladığın zaman el üstünde tutulursun ve ne kadar yanlış olsada paylaşımlar o gerçeğin yerine geçer

İşlemcinin dinamik çalışması gerekiyor kesinlikle, ben Technopatta kaç sene oldu bilmiyorum ama işlemcilerin özellikle AMD platformlarında yüksek FPS oyunlar için voltaj sabitlemenin çok kötü bir şey olduğunu yazdığım için bile yuhalandım. Halbuki bu donanım dinamik çalışması gerekir, tıpkı kulaklık gibi, algı önemli burada, konu şu an duyma algısı sadece insan tarafında, bir de bunun donanım ve işletim sistemi arasındaki hesaplama, isabetleme algı oranı var bunlardan bahsetmeyeceğim şimdilik sadece insanı ilgilendiren duyma algısını vurgulayacağım. Örnek bir kulaklık 20ve40Hertz aralığına sahip bir frekans değeri var, bu uzak ve yakın olan mesaferlerdeki sesler, yani ses frekansları ile ilgilidir, şimdi bu kulaklık bile bu işleri yaparken kendi USB kartı ya da neyse o, oradan beslendiği elektrik akımı ile dinamik bir iletişim sağlıyor. Bu olayları işlemciye yapıldığı zaman dolasıyla ortaya tamamen saçma sapan sapma durumları çıkıyor. Misal bir işlemci düşünelim şu an. Arkada Chrome açık, kendi uygulamalarım var, Win uygulamaları, hizmetler, bunların hepsi işlemci tarafında dinamik bir kullanım sağlıyor, biz kalkıp voltajı sabitlersek eğer, düşük frekansta çalışan işlemci çekirdekleri tuhaf şekilde kendine bu açıdan daha yukarıya taşımaya çalışır, dolasıyla senkronize olayı bozulur. Online oyunlardaki TickRate gibi düşünün. Windows zamanlayıcısıda 1ms olmak zorunda minimum, elbette sınırı çok daha düşük zamanlara ulaşabiliyor, ama şimdi oynadığımız oyunlardaki TickRate, kullandığımız internet, donanımları hesaba kattığımız zaman işte burada çoklu şekilde bir zamanlama, yoklama, hesaplama, ve isabetleme oranları şaşmaya başlıyor. Bu durumları en kötü şekilde tetikleyen durum ise güçtür. Monitörlerde bile Overdrive olayları malesef kötü. Akıl var mantık var, bir donanımda bunu yaptığımız zaman iyi oluyorsa eğer, o donanımın üreticisi olan firmalar neden bunu default yapmıyor ? Örnek Intel, işlemci konusunda Watt kısmını özellikle free bırakıyor, çünkü işi derinden hesaplayıp sonuç çıkaran kullancıların olduğunu biliyor bu firma, ve bundan dolayı 253Watt max TDP değeri olan işlemcileri 350Watt kadar zorlayıp gerçekten performans ve Cebir hesaplamasında çok daha iyi ve stabil sonuçlar çıkarılabiliyor. AMD işlemciler öyle değil, kabaca söylemek gerekirse tak kullan tarzında, evet PBO ayarları gibi güzel olayları var ama bir Intel gibi stabil ve en önemlisi potansiyelin üzerine zorlayamazsınız AMD işlemcileri. Kusura bakma cnm konuyu uzattım ve biraz farklıda gelebilir bu şekilde yorum yaptım. Bu arada o komutların hiçbirini yapma

Kendine birbirine uyumlu ve donanımsal olarak gecikme değerleri kabul edilebilir bir bilgisayar topla, daha sonra elbette yapman gereken bir takım şeyler olacaktır malesef BIOS üzerinde. Mesela ben 1 hafta önce 14900KF aldım ve işlemcinin Microcod sürümünden dolayı tuhaf bir sıcaklık + FPS düşmesi yaşadım. 2 önceki 0x125 sürüme geçtim. Anakart BIOS sürümleri bile başta işlemciyi ve sonra diğer donanımları etkileyecek nitelikte, ve işin komik tarafı bu etkileme durumları %70 kötü oluyor hep

Yani güncel güncel olan her şey daha çok kötü genel kullanıcılar için. ReviOS için olumlu şeyler yazdım çünkü ne de olsa o ekibin yaptığı Tweak edilmiş Windows'lardan bile çok şeyler öğrendim. Lakin uzun zamandır kullanmıyorum. Kullanacak ya da merak edecek arkadaşlar olursa diye tavsiye verdim diğerlerine göre. 14700k, 7800x3D muadil ve üzeri model işlemci sahibi kullanıcılara hiçbir şekilde önermiyorum. Eğer ki bu sistemlerde bu tür Windows Tweak durumlarına kaldıysa her şey o bilgisayarı hiç ama hiçbir şey kurtaramaz. Kullanıcı ya problemlidir, ya da kullandığı bilgisayarda başta güç durumlarını ilgilendiren donanımsal bir problem vardır.