ReviOS Kullanmak

Şuanda Windows 11 ile kullanıyorum. Gerçekten muazzam. Özellikle de yeni context menüsünü kapatabiliyoruz ya, çok ayrı bir dünya. Yukarıda windows update ile revios modifiyelerinin silindiğini söyleyen arkadaşa ithafen;
ReviOS, 23.12 playbook sürümünden itibaren Windows Güncellemeleriyle tamamen uyumludur. Bu, Microsoft'tan en son güvenlik yamalarını ve özellik güncellemelerini herhangi bir sorun yaşamadan alabileceğiniz anlamına gelir. Dahası, Windows Update, ReviOS'un kaldırdığı hiçbir sistem bileşenini (reklamlar ve bazı Appx paketleri hariç) yeniden yükleyemeyecektir. Sistem kararlılığınızdan veya kullanıcı deneyiminizden ödün vermeden hem ReviOS'un hem de Windows Update'in avantajlarından yararlanabilirsiniz.
Fakat yine de ben içim rahat etsin diye her güncellemede kurulumu yeniliyorum.

ReviOS tayfası HPET Windows Timer Resolution olayını ilk devreye sokan ekiptir. Siteleri 2019'dan beri açık ve sertifikalı. Bu yıllardan öncede yaptığı çalışmaları güvenilir köklü sitelerde paylaşılıyor ve inceleniyordu. Tabii ki artık bu tür Tweak Windowslar Microsoft'un güncellemeleri ile sınırlandırılmaya başlandığı için, ve eskisi kadarda etkisi olmadığı için pöpülerliğini yitirdi. Lakin şu zamanda bile diğer ne olduğu belli olmayan ya da popüler olan, örnek AtlasOS'a göre çok daha iyi olduğu kesin her konuda. Normal orta segment PC ve yüksek FPS sevenler için default Windows'a göre tercih edilebilir diğerleri arasında.

ReviOS tayfası HPET Windows Timer Resolution olayını ilk devreye sokan ekiptir. Siteleri 2019'dan beri açık ve sertifikalı. Bu yıllardan öncede yaptığı çalışmaları güvenilir köklü sitelerde paylaşılıyor ve inceleniyordu. Tabii ki artık bu tür Tweak Windowslar Microsoft'un güncellemeleri ile sınırlandırılmaya başlandığı için, ve eskisi kadarda etkisi olmadığı için pöpülerliğini yitirdi. Lakin şu zamanda bile diğer ne olduğu belli olmayan ya da popüler olan, örnek AtlasOS'a göre çok daha iyi olduğu kesin her konuda. Normal orta segment PC ve yüksek FPS sevenler için default Windows'a göre tercih edilebilir diğerleri arasında.
Bios'tan aktif olduğu sürece aygıt yöneticisindeki hpet bir fark yaratmıyor benim bildiğim. Birde timer resolution'u önermeyenlerde var. Zamanla stabilliği bozuyor diyorlar. Özellikle windows 11 zamanlayıcı olarak daha iyiymiş.

bcdedit /set tscsyncpolicy Enhanced
bcdedit /deletevalue useplatformtick
bcdedit /set disabledynamictick Yes
bcdedit /deletevalue useplatformclock

Bu kodlar en stabil ayar sanırsam. Sizin fikriniz ne bu konuda?

Bios'tan aktif olduğu sürece aygıt yöneticisindeki hpet bir fark yaratmıyor benim bildiğim. Birde timer resolution'u önermeyenlerde var. Zamanla stabilliği bozuyor diyorlar. Özellikle windows 11 zamanlayıcı olarak daha iyiymiş.

bcdedit /set tscsyncpolicy Enhanced
bcdedit /deletevalue useplatformtick
bcdedit /set disabledynamictick Yes
bcdedit /deletevalue useplatformclock

Bu kodlar en stabil ayar sanırsam. Sizin fikriniz ne bu konuda?
Gigabyte anakartlarda bir tek var HPET için ayar, o da aslında tam olarak bir HPET olayı değil.

"HPET, donanım ve işletim sistemi arasında yüksek çözünürlüklü zamanlama işlevselliği sağlar"

Donanımların kendilerine ait fiziksel bir gecikme süreçleri olur. Lakin biz bu parçaları Windows gibi bir işletim sistemi üzerinde kullandığımız için Windows zamanlayısınında bir o kadar önemi oluyor. İşlemci burada bu konuda çoğu işlemin hesaplamasını yapan, ve diğer donanımlarında kendi içinde yaptığı hesaplamalarda da en başta görev gören donanım oluyor. Elbette bir mouse bile buradaki genel yapılandırmada önemi oluyor bu konuda da. Eskiden Windows'da donanımların direkt kas gücüne ve gecikme potansiyeli geçerliydi. Ama uzun zamandır çoğu şey olması gerektiği gibi oldu, oyunlarda fizik kuralları geldi, dolasıyla dinamik olma ve en önemlisi yüksek FPS oyunlarda frekans aralıkları daha bir önemli oldu. Bu yüzden Windows bu olayı kapattı, işte yıllar önce şu komut geçerliydi "useplatformclock false" şimdi bunu yaptığım zaman PC 2 dakikada açılıyor ve işlemci + sürücü gecikmeleri 30 kat artıyor PC kitleniyor kısacası. ReviOS'u ilk kullandığım zamanlarda gerçekten bunu yapmak istemiyordum, ama ben de o dönemlerde çoğu kişi gibi problem yaşıyordum yüksek FPS oyunlarda. Ama sonunda her şeyin daha çok uyum ve senkronizeler ile alakalı olduğunu anladım. Uzun zamandır ne ReviOS ne başka OS kullanmıyorum. Hatta Windows'um tamamen default, hiçbir uygulama kapalı değil, aksine fazladan fazladan rahat rahat istediğimi kuruyorum ve hiçbir şekilde ne oyunda ne sistem gecikmesinde bir sapma yaşamıyorum. Windows zamanlayıcısının ne kadar önemli olduğunu YouTube kanallarımda anlatıp durmuştum üstelik bir video için 1 saatimi harcıyordum sadece kayıt için. Bir kaç gün sonra da AMD'nin 1080p + özellikle yüksek FPS oyunlar için alınan 7800x3D ve 9800x3D'nin nasıl bir saçmalık olduğunu anlatacağım. Elbette yine önceden olduğu gibi toxiclik yapacak insanlar olacaktır. Bu ülke bu hale geldi malesef. Elle tutulur kimsenin yapamadığı hesaplamaları yaparsın, gösterirsin, ama yine de herkes için doğru olan sonucu anlatamazsın, ama geneli ilgilendiren papağan tarzı şeyleri sayıkladığın zaman el üstünde tutulursun ve ne kadar yanlış olsada paylaşımlar o gerçeğin yerine geçer :) İşlemcinin dinamik çalışması gerekiyor kesinlikle, ben Technopatta kaç sene oldu bilmiyorum ama işlemcilerin özellikle AMD platformlarında yüksek FPS oyunlar için voltaj sabitlemenin çok kötü bir şey olduğunu yazdığım için bile yuhalandım. Halbuki bu donanım dinamik çalışması gerekir, tıpkı kulaklık gibi, algı önemli burada, konu şu an duyma algısı sadece insan tarafında, bir de bunun donanım ve işletim sistemi arasındaki hesaplama, isabetleme algı oranı var bunlardan bahsetmeyeceğim şimdilik sadece insanı ilgilendiren duyma algısını vurgulayacağım. Örnek bir kulaklık 20ve40Hertz aralığına sahip bir frekans değeri var, bu uzak ve yakın olan mesaferlerdeki sesler, yani ses frekansları ile ilgilidir, şimdi bu kulaklık bile bu işleri yaparken kendi USB kartı ya da neyse o, oradan beslendiği elektrik akımı ile dinamik bir iletişim sağlıyor. Bu olayları işlemciye yapıldığı zaman dolasıyla ortaya tamamen saçma sapan sapma durumları çıkıyor. Misal bir işlemci düşünelim şu an. Arkada Chrome açık, kendi uygulamalarım var, Win uygulamaları, hizmetler, bunların hepsi işlemci tarafında dinamik bir kullanım sağlıyor, biz kalkıp voltajı sabitlersek eğer, düşük frekansta çalışan işlemci çekirdekleri tuhaf şekilde kendine bu açıdan daha yukarıya taşımaya çalışır, dolasıyla senkronize olayı bozulur. Online oyunlardaki TickRate gibi düşünün. Windows zamanlayıcısıda 1ms olmak zorunda minimum, elbette sınırı çok daha düşük zamanlara ulaşabiliyor, ama şimdi oynadığımız oyunlardaki TickRate, kullandığımız internet, donanımları hesaba kattığımız zaman işte burada çoklu şekilde bir zamanlama, yoklama, hesaplama, ve isabetleme oranları şaşmaya başlıyor. Bu durumları en kötü şekilde tetikleyen durum ise güçtür. Monitörlerde bile Overdrive olayları malesef kötü. Akıl var mantık var, bir donanımda bunu yaptığımız zaman iyi oluyorsa eğer, o donanımın üreticisi olan firmalar neden bunu default yapmıyor ? Örnek Intel, işlemci konusunda Watt kısmını özellikle free bırakıyor, çünkü işi derinden hesaplayıp sonuç çıkaran kullancıların olduğunu biliyor bu firma, ve bundan dolayı 253Watt max TDP değeri olan işlemcileri 350Watt kadar zorlayıp gerçekten performans ve Cebir hesaplamasında çok daha iyi ve stabil sonuçlar çıkarılabiliyor. AMD işlemciler öyle değil, kabaca söylemek gerekirse tak kullan tarzında, evet PBO ayarları gibi güzel olayları var ama bir Intel gibi stabil ve en önemlisi potansiyelin üzerine zorlayamazsınız AMD işlemcileri. Kusura bakma cnm konuyu uzattım ve biraz farklıda gelebilir bu şekilde yorum yaptım. Bu arada o komutların hiçbirini yapma :) Kendine birbirine uyumlu ve donanımsal olarak gecikme değerleri kabul edilebilir bir bilgisayar topla, daha sonra elbette yapman gereken bir takım şeyler olacaktır malesef BIOS üzerinde. Mesela ben 1 hafta önce 14900KF aldım ve işlemcinin Microcod sürümünden dolayı tuhaf bir sıcaklık + FPS düşmesi yaşadım. 2 önceki 0x125 sürüme geçtim. Anakart BIOS sürümleri bile başta işlemciyi ve sonra diğer donanımları etkileyecek nitelikte, ve işin komik tarafı bu etkileme durumları %70 kötü oluyor hep :p Yani güncel güncel olan her şey daha çok kötü genel kullanıcılar için. ReviOS için olumlu şeyler yazdım çünkü ne de olsa o ekibin yaptığı Tweak edilmiş Windows'lardan bile çok şeyler öğrendim. Lakin uzun zamandır kullanmıyorum. Kullanacak ya da merak edecek arkadaşlar olursa diye tavsiye verdim diğerlerine göre. 14700k, 7800x3D muadil ve üzeri model işlemci sahibi kullanıcılara hiçbir şekilde önermiyorum. Eğer ki bu sistemlerde bu tür Windows Tweak durumlarına kaldıysa her şey o bilgisayarı hiç ama hiçbir şey kurtaramaz. Kullanıcı ya problemlidir, ya da kullandığı bilgisayarda başta güç durumlarını ilgilendiren donanımsal bir problem vardır.

Gigabyte anakartlarda bir tek var HPET için ayar, o da aslında tam olarak bir HPET olayı değil.

"HPET, donanım ve işletim sistemi arasında yüksek çözünürlüklü zamanlama işlevselliği sağlar"

Donanımların kendilerine ait fiziksel bir gecikme süreçleri olur. Lakin biz bu parçaları Windows gibi bir işletim sistemi üzerinde kullandığımız için Windows zamanlayısınında bir o kadar önemi oluyor. İşlemci burada bu konuda çoğu işlemin hesaplamasını yapan, ve diğer donanımlarında kendi içinde yaptığı hesaplamalarda da en başta görev gören donanım oluyor. Elbette bir mouse bile buradaki genel yapılandırmada önemi oluyor bu konuda da. Eskiden Windows'da donanımların direkt kas gücüne ve gecikme potansiyeli geçerliydi. Ama uzun zamandır çoğu şey olması gerektiği gibi oldu, oyunlarda fizik kuralları geldi, dolasıyla dinamik olma ve en önemlisi yüksek FPS oyunlarda frekans aralıkları daha bir önemli oldu. Bu yüzden Windows bu olayı kapattı, işte yıllar önce şu komut geçerliydi "useplatformclock false" şimdi bunu yaptığım zaman PC 2 dakikada açılıyor ve işlemci + sürücü gecikmeleri 30 kat artıyor PC kitleniyor kısacası. ReviOS'u ilk kullandığım zamanlarda gerçekten bunu yapmak istemiyordum, ama ben de o dönemlerde çoğu kişi gibi problem yaşıyordum yüksek FPS oyunlarda. Ama sonunda her şeyin daha çok uyum ve senkronizeler ile alakalı olduğunu anladım. Uzun zamandır ne ReviOS ne başka OS kullanmıyorum. Hatta Windows'um tamamen default, hiçbir uygulama kapalı değil, aksine fazladan fazladan rahat rahat istediğimi kuruyorum ve hiçbir şekilde ne oyunda ne sistem gecikmesinde bir sapma yaşamıyorum. Windows zamanlayıcısının ne kadar önemli olduğunu YouTube kanallarımda anlatıp durmuştum üstelik bir video için 1 saatimi harcıyordum sadece kayıt için. Bir kaç gün sonra da AMD'nin 1080p + özellikle yüksek FPS oyunlar için alınan 7800x3D ve 9800x3D'nin nasıl bir saçmalık olduğunu anlatacağım. Elbette yine önceden olduğu gibi toxiclik yapacak insanlar olacaktır. Bu ülke bu hale geldi malesef. Elle tutulur kimsenin yapamadığı hesaplamaları yaparsın, gösterirsin, ama yine de herkes için doğru olan sonucu anlatamazsın, ama geneli ilgilendiren papağan tarzı şeyleri sayıkladığın zaman el üstünde tutulursun ve ne kadar yanlış olsada paylaşımlar o gerçeğin yerine geçer :) İşlemcinin dinamik çalışması gerekiyor kesinlikle, ben Technopatta kaç sene oldu bilmiyorum ama işlemcilerin özellikle AMD platformlarında yüksek FPS oyunlar için voltaj sabitlemenin çok kötü bir şey olduğunu yazdığım için bile yuhalandım. Halbuki bu donanım dinamik çalışması gerekir, tıpkı kulaklık gibi, algı önemli burada, konu şu an duyma algısı sadece insan tarafında, bir de bunun donanım ve işletim sistemi arasındaki hesaplama, isabetleme algı oranı var bunlardan bahsetmeyeceğim şimdilik sadece insanı ilgilendiren duyma algısını vurgulayacağım. Örnek bir kulaklık 20ve40Hertz aralığına sahip bir frekans değeri var, bu uzak ve yakın olan mesaferlerdeki sesler, yani ses frekansları ile ilgilidir, şimdi bu kulaklık bile bu işleri yaparken kendi USB kartı ya da neyse o, oradan beslendiği elektrik akımı ile dinamik bir iletişim sağlıyor. Bu olayları işlemciye yapıldığı zaman dolasıyla ortaya tamamen saçma sapan sapma durumları çıkıyor. Misal bir işlemci düşünelim şu an. Arkada Chrome açık, kendi uygulamalarım var, Win uygulamaları, hizmetler, bunların hepsi işlemci tarafında dinamik bir kullanım sağlıyor, biz kalkıp voltajı sabitlersek eğer, düşük frekansta çalışan işlemci çekirdekleri tuhaf şekilde kendine bu açıdan daha yukarıya taşımaya çalışır, dolasıyla senkronize olayı bozulur. Online oyunlardaki TickRate gibi düşünün. Windows zamanlayıcısıda 1ms olmak zorunda minimum, elbette sınırı çok daha düşük zamanlara ulaşabiliyor, ama şimdi oynadığımız oyunlardaki TickRate, kullandığımız internet, donanımları hesaba kattığımız zaman işte burada çoklu şekilde bir zamanlama, yoklama, hesaplama, ve isabetleme oranları şaşmaya başlıyor. Bu durumları en kötü şekilde tetikleyen durum ise güçtür. Monitörlerde bile Overdrive olayları malesef kötü. Akıl var mantık var, bir donanımda bunu yaptığımız zaman iyi oluyorsa eğer, o donanımın üreticisi olan firmalar neden bunu default yapmıyor ? Örnek Intel, işlemci konusunda Watt kısmını özellikle free bırakıyor, çünkü işi derinden hesaplayıp sonuç çıkaran kullancıların olduğunu biliyor bu firma, ve bundan dolayı 253Watt max TDP değeri olan işlemcileri 350Watt kadar zorlayıp gerçekten performans ve Cebir hesaplamasında çok daha iyi ve stabil sonuçlar çıkarılabiliyor. AMD işlemciler öyle değil, kabaca söylemek gerekirse tak kullan tarzında, evet PBO ayarları gibi güzel olayları var ama bir Intel gibi stabil ve en önemlisi potansiyelin üzerine zorlayamazsınız AMD işlemcileri. Kusura bakma cnm konuyu uzattım ve biraz farklıda gelebilir bu şekilde yorum yaptım. Bu arada o komutların hiçbirini yapma :) Kendine birbirine uyumlu ve donanımsal olarak gecikme değerleri kabul edilebilir bir bilgisayar topla, daha sonra elbette yapman gereken bir takım şeyler olacaktır malesef BIOS üzerinde. Mesela ben 1 hafta önce 14900KF aldım ve işlemcinin Microcod sürümünden dolayı tuhaf bir sıcaklık + FPS düşmesi yaşadım. 2 önceki 0x125 sürüme geçtim. Anakart BIOS sürümleri bile başta işlemciyi ve sonra diğer donanımları etkileyecek nitelikte, ve işin komik tarafı bu etkileme durumları %70 kötü oluyor hep :p Yani güncel güncel olan her şey daha çok kötü genel kullanıcılar için. ReviOS için olumlu şeyler yazdım çünkü ne de olsa o ekibin yaptığı Tweak edilmiş Windows'lardan bile çok şeyler öğrendim. Lakin uzun zamandır kullanmıyorum. Kullanacak ya da merak edecek arkadaşlar olursa diye tavsiye verdim diğerlerine göre. 14700k, 7800x3D muadil ve üzeri model işlemci sahibi kullanıcılara hiçbir şekilde önermiyorum. Eğer ki bu sistemlerde bu tür Windows Tweak durumlarına kaldıysa her şey o bilgisayarı hiç ama hiçbir şey kurtaramaz. Kullanıcı ya problemlidir, ya da kullandığı bilgisayarda başta güç durumlarını ilgilendiren donanımsal bir problem vardır.
Bios ayarları her şeyi değiştiriyor. Scewin ile bir çok ayarı değiştirdim. Kafama göre değil ama. Bios ayarları, windows'a yapılan bir çok şeye göre çok ciddi fark ettirdi. FPS aynı olsa bile oyunlar daha akıcı hissettirdi. Yaptığım ayarları üst seviye sistem kullanan 1,2 arkadaşa'da yaptım onlarda da ciddi artışlar oldu. Artık akıcılığa o kadar alıştım ki sistemde ki en ufak micro stutter'i bile anlıyorum. Bir çok kişi oyunum akıcı diyor ama onların çoğu micro stutter yiyor sadece fark etmiyorlar. Ama bu AMD sabit voltaj neden kötü onu anlamadım. Normalde PBO + CO ile 4.65GHZ de kullanıyordum. Ben sabit voltaj ile 4.4GHZ yaptım. FPS oyunlarında daha iyi hissetirdi bana. Şahsen kendi sistemimden fazlasıyla memnunum. B450M A PRO MAX gibi berbat bir anakart kullanmama rağmen. Bir çok kişinin takılmadan oynayamadığı bir çok oyunu hem yüksek fps hem de takılma olmadan oynayabiliyorum.

Bu verdiğim kodları bu sitede açıklamış. Bir çok farklı ayarda söylüyor. Bunlar hakkında bir bilgin var mı?

Bir de şeyi sormak istiyorum. Bu RTSS ile monitör gerçek hz değerinin 0,010 altına sabitleyip fast sync açmak mantıklı mı? Bana gsync + vsync + reflex'e göre hem daha akıcı hem de daha düşük input lag yapıyor gibi geldi. İntel PresentMON programıyla kontrol ettim. FPS serbestken 3-6 ms arası gözükürken bu şekilde sabitleyince 5-9 ms arası oluyor. GSYNC, VSYNC ve REFLEX ile 9-12ms arası.

Bios ayarları her şeyi değiştiriyor. Scewin ile bir çok ayarı değiştirdim. Kafama göre değil ama. Bios ayarları, windows'a yapılan bir çok şeye göre çok ciddi fark ettirdi. FPS aynı olsa bile oyunlar daha akıcı hissettirdi. Yaptığım ayarları üst seviye sistem kullanan 1,2 arkadaşa'da yaptım onlarda da ciddi artışlar oldu. Artık akıcılığa o kadar alıştım ki sistemde ki en ufak micro stutter'i bile anlıyorum. Bir çok kişi oyunum akıcı diyor ama onların çoğu micro stutter yiyor sadece fark etmiyorlar. Ama bu AMD sabit voltaj neden kötü onu anlamadım. Normalde PBO + CO ile 4.65GHZ de kullanıyordum. Ben sabit voltaj ile 4.4GHZ yaptım. FPS oyunlarında daha iyi hissetirdi bana. Şahsen kendi sistemimden fazlasıyla memnunum. B450M A PRO MAX gibi berbat bir anakart kullanmama rağmen. Bir çok kişinin takılmadan oynayamadığı bir çok oyunu hem yüksek fps hem de takılma olmadan oynayabiliyorum.

Bu verdiğim kodları bu sitede açıklamış. Bir çok farklı ayarda söylüyor. Bunlar hakkında bir bilgin var mı?

Bir de şeyi sormak istiyorum. Bu RTSS ile monitör gerçek hz değerinin 0,010 altına sabitleyip fast sync açmak mantıklı mı? Bana gsync + vsync + reflex'e göre hem daha akıcı hem de daha düşük input lag yapıyor gibi geldi. İntel PresentMON programıyla kontrol ettim. FPS serbestken 3-6 ms arası gözükürken bu şekilde sabitleyince 5-9 ms arası oluyor. GSYNC, VSYNC ve REFLEX ile 9-12ms arası.

Ben de artık en ufak kekeleme durumlarını kaldıramıyorum. İnsan neye alışırsa ona ayak uydurmaya başlıyor. Kesinlikle ama bu tür olaylar kullanıcıya öncelik tanıyor rekabetçi oyunlarda, bununla birlikte oyunları olduğu gibi oynamanın zevkine varıyorsun. Mermim takıldı, aman smoke düştü görüntü takıldı fln gibi...AMD'de PBO ne zamandır yapmıyorum çünkü 12. nesilden beridir Intel kullanıyorum. Hatta konum bile var :p Bu PBO olayınıda ASUS kendi anakartlarında sanıyorum ki daha detaylı şekilde tasarladı. Benim kullandığım anakart markasında da var. V/F point diye geçiyor. Mesela şu elamana bakabilirsin. Bu elaman ztn üst seviye OC işlemleri yapan tayfalardan birisi. Bu paylaşımlarıda aslında bence kendisine göre giriş seviyesi denilebilir :p Bizim için bayağı iyi ama...https://skatterbencher.com/asus-v-f-point-offset/

İşlemcilere giden voltaj limiti yapıyorsun. Bu mesela 14700k ve 14900k'da iyi bir şey. Çünkü her türlü Watt olayını P1 P2 uyarlaması yapsanda bu sefer voltaj için CPU Lite, CPU Calibration fln gibi voltajı dengelemek için az çok bir şey yapman gerekiyor. Voltaj limitinden sonrada işte biraz sıkıntılı hesaplamalar yapılması gerekiyor. Şimdi burada elaman bayağı bayağı açıklamış ama sıvı soğutmanın dönen fanlara ait RPM hızından tut, ekran kartı başta olmak üzere, anakart gibi donanımlarda değişikler gösterebiliyor. Bu yüzden elamanın yaptığı örnek 14700k için ayarları bodoslama herkes yapamaz. Kendisi yapıyor ama mantığınıda her türlü anlatıyor. YouTube videolarıda var. AMD'de PBO güzel bir şey. Ben 5000 serisinden sonra AMD kişisel olarak kullanmadım bu yüzden açıkcası yeni nesil işlemcilerde durum nasıl sonuç veriyor bilemiyorum tam olarak, ama eminim iyidir PBO yine. Sabit voltaj bence her türlü sorun yaratır. Mesela kullandığın işlemcin için yaptığını ve iyi sonuç aldığını belirtmişsin. AMD çoklu çekirdeğe yönelik biliyorsun. Intel'de L3 önbellekleri daha çok ilgilendiren verimlilik çekirdekleridir. Eskiden 12600kf işlemcim ile bunları kapattığım zaman çok ama çok iyi oluyordu, ama daha sonra oyunların, işletim sistemlerin çalışma durumları değişti ve çoklu işlemcilere iyice gereksinim duyuldu. Mesela ben 1 seneden fazla oldu Windows 11 kullanıyorum. Intel'de şu an mesela verimlilik çekirdeklerin 2 tanesini kapatsam bile kötü oluyor. Ya da verimlilik çekirdeklere hafif bir hız aşırma yapsam bile. AMD ztn bu yüzden OC potansiyeli Intel gibi değil, çünkü işlemcinin Ring/LLC durumuna bakıyor. Bu da L3 önbelleği ilgilendirir. Bu değerler AMD'de Intel'e göre yüksektir. Intel L2 üzerinden gidiyor, bu yüzden LLC saat hızı düşük, ama boost olduğu zaman değişiyor. Process lasso uygulamasını kullanan Intel kullanıcıları bu yüzden o işlemcinin zamanlayıcına zarar verdi, çünkü L3 önbelleğe yakın o küçük devreler zarar gördü. Process lasso işte, kendi başına bir şey yapmıyor, hazıra sunuyor işte Windows'un bazı pasif hale getirilmiş güç planlarını ilgilendiren yapılandırma ayarlarını. O ayarı zorlayan ve bundan dolayı yüksek FPS oyunlarda 50 FPS daha fazla alan kişilerin çoğunun işlemcisi bundan dolayı zarar gördü, ve tıpkı mikro kekelemede olduğu gibi anlamadılar tabii ki. Verdiğin siteyide yine 3-4 sene olmuştur belki bir tık daha eski zamanlarda araştırmıştım, hatta kendilerine ait ufak bir uygulamaları var. Tıpkı ISLC gibi. Ve bence biraz daha etkiliydi. Yine de önermiyorum o tür şeyleri. Windows'da yapılabilecek en güzel olay timer res'i düşürmek, ama bunu yaparken donanımların bu gecikmeye vereceği karşılık önemli başta, ve daha sonra BIOS'dan işletim sistemindeki bu olayı kalibre etmek, gözlemlemek ve daha sonra yine BIOS üzerinden sonuçlandırmak. RivaTuner'in o olayıda çok ama çok eskiden yapıyordum ve hiç hatırlamıyorum yani o derece. Ama şu kadarını söyleyebilirim hatta yazmış olabilirim hatırlamıyorum. Son 6 aydır monitörlerdeki FreeSync ve G-Sync teknolojileri artık gecikme yapmıyor, aksine daha kararlı bir sonuç veriyor. Bu arada şunuda deneyebilirsin. CRU ile standart res kısmında 60Hz +/+ vardır. Bu değeri 59Hz yap. Ve orada yatay durumunu biraz pohpohlayabilirsin. Bu Windows ölçeklendirmesini daha iyi duruma getirdiği gibi oyunda kullandığın mouse kontrolünü ve görüntünün daha seri ve Dikey eşitleme değerine göre daha yumuşak bir görüntü sağlıyor.

Extension block kısmında en yüksek Hz ve Mhz gördüğün seçeneğe gir ve orada Yatay ve Dikey eşitleme değerlerini bak, bu değerleri bahsettiğim Standart res kısmında ki 60Hz yerine uyarlayabilirsin. Lakin Hz 59 yap. Standart res kısmına başka bir çözünürlük ekleme :) Bu arada monitörde bahsettiğin o gecikme değerlerini yazılımlara bakarak değerlendirmiyorum. Hissiyat olarak direkt neyse onu söyledim. Gerçekten etkili. Eskiden mouse ivmesi bile yavaş olurdu, ama şimdi daha bir smooth oluyor. Ben arada bir açıyorum :p Lakin OBS yayını ekran yakalamadan verdiğim için problem yaratıyor özellikle alttab yapınca. Bundan dolayı kullanmıyorum.

Bu arada dip not bırakayım. Intel işlemcileri genelde performans çekirdekleri içinde performans olan, yani AMD'de olduğu gibi random 2 çekirdek, bazen 3 bile olabiliyordu. Şimdi bu durum Intel'de de var. Yani Windows üzeri kesintileri bile değişti. Bu zaten 1 sene önceden belliydi. Windows 11 Intel'de zorlayan kesintileri yapan sürücelere atadığı işlemci çekirdek numarası 8 ya da 6 oluyordu. Normalde Intel'in her modelinde ki performans çekirdekleri 1 ve 2 olurdu. Artık öyle değil ama. V/F point bugün denedim ama gerçekten benim için karışık geldi şimdilik. Çünkü farklı şeylerde yapmak zorunda olduğum için belkide onlar etkiledi bilemem, ama 1 hafta içinde iyice deneyimlemiş olurum. Nasıl bir hesaplaması var anlamadım. Elamanı bayağı dinledim ve yazılanları okuyup anlamaya çalıştım, daha sonra uyguladım basit bir şekilde ama Voltaj 1.6'da kaldı :d İşin tuhaf tarafı ayarları geri aldıktan sonra voltaj yine 1.6 kaldı. BIOS clear yapmak zorunda kaldım. Belki IntelSpeedShift (AMD'de bu genelde PSS Support diye geçer, ve bazı anakartlarda GPU için P modları uyarlanabiliyor bu güzel bir olay aslında. Intelde aç kapat ve bu güç planını Windows'a ya da anakart'a bırak diyor sadece) kapattığım için olabilir çünkü bu ayar bile işlemcinin voltajını ve hatta Watt değerini etkiliyor kesinlikle. O sitedeki elamanı takip edebilirsin Intel kullanmasan bile faydalı ve bilgili birisi...Görüşürüz ii geceler.

Son düzenleme:
Hocam bu şekilde yaptım. Doğru mudur? Nvidia ölçeklendirmesi yerine bunu kullanıyorum. Seçtiğim çözünürlük oyunlarda direk stretch şeklinde oluyor. Nvidia yerine bunu önerenler vardı.

1731317214005.png

Hocam birde process lasso programında arkaplandaki uygulamaları spotify,discord,brave,steamwebhelper,epicgames,vanguard falan bunları sadece sanal çekirdeklere koydum. Oyunları ise gerçek çekirdeklere. Diğer ayarları kullanmıyorum. Pro balance,idle saver gibi. Birde gui kapattım sadece processgovernor çalışıyor. Oda 10 saniye de bir kontrol ediyor.

Son düzenleme:
Merhaba, az önce sanırım bir üyenin imzasında ReviOS'u gördüm. Windows 10'da en sevmediğim şey saçma, ve gereksiz asla kullanmadığım uygulamaları ve galiba devre dışı bırakıyormuş bunları başlat menüsünü de classic Shell yapıyormuş. Dikkatimi çekti kullanan var mı? Sağlıklı mıdır?
ReviOS: Revision

Windows 10'daki gereksiz uygulamaları zaten kendiniz de silebilirsiniz ki. Ne gerek var hocam?

Hocam bu şekilde yaptım. Doğru mudur? Nvidia ölçeklendirmesi yerine bunu kullanıyorum. Seçtiğim çözünürlük oyunlarda direk stretch şeklinde oluyor. Nvidia yerine bunu önerenler vardı.

Eki Görüntüle 2349382

Hocam birde process lasso programında arkaplandaki uygulamaları spotify,discord,brave,steamwebhelper,epicgames,vanguard falan bunları sadece sanal çekirdeklere koydum. Oyunları ise gerçek çekirdeklere. Diğer ayarları kullanmıyorum. Pro balance,idle saver gibi. Birde gui kapattım sadece processgovernor çalışıyor. Oda 10 saniye de bir kontrol ediyor.

Bu arada pardon ben Standart Resolution demişim, yanlış oldu özür dilerim. Orasını ellemeyeceksin.

Detailed resolutions kısmında 60Hz olan kısım -/+ ayarlı gibi gördüm sen de. Bu genelde monitör'ün ölçeklendirmesi için +/+ olur. Mümkünse CRU resetle monitörünü ben yanlış söyledim Standart Res kısmı değildi. Şu şekilde olsun; sana kendimden paylaşacağım örnek olarak. Eğer NVIDIA ekran kartı kullanıyorsan CRU uygulamasında "Extension block" kısmında "Refresh Rate" şöyle bir optimizasyon yapman gerekir. Örnek benim 240Hz monitörüm olduğu için 0.240Hz düşürüyorum. Bu rakam önemli. Senin 144Hz olduğu için 143.856Hz yapman gerek. Detailed resolutions kısmında yapacağın 59Hz de tam olarak 59.000Hz şeklinde görünmeli. AMD ekran kartlarında ise monitör Hz neyse tam olarak o rakam girilmeli. 240 için 240.000 144 için 144.000Hz Diğer şeylere dokunma. Ama eğer ki oyunlarda oynadığın farklı çözünürlükler olursa onları "Extension block" kısmına ekle, ama unutma "Sync Polarity" +/- şeklinde olacak o kısımda ekleyeceğin özel çözünürlük, ve Hz olayını yine 143.856 yapman gerek. Ekleme yaparken diğer pixel ayarlarına fln dokunma bence.
Adsız.jpg

Bu arada 144Hz monitörlerde yatay frekans düşük olduğu için gölgelenmeler 240Hzlere göre genelde biraz daha rahatsız edici olur. Lakin bazı 144Hz monitörler, mesela BenQ 2411P standart hızlı şekilde 180Hz Dikey eşitleme kısmında bile rahatça boostlanıyordu. Gölgelenmeyi hafifletmek için "Extension block" kısmında 1920x1080p çözünürlüğünde, ya da oluşturacağın özel çözünürlükte "Horizontal / Total" pixel (Hz aynı kalacak ona dokunma) sayısını arttırabilirsin. Görüntü alamazsanda kullandığın görüntü kablosunun ekran kartındaki soketini değiştir :) O şekilde yine res at sonra CRU üzerinden.

Son düzenleme:
Bu arada pardon ben Standart Resolution demişim, yanlış oldu özür dilerim. Orasını ellemeyeceksin.

Detailed resolutions kısmında 60Hz olan kısım -/+ ayarlı gibi gördüm sen de. Bu genelde monitör'ün ölçeklendirmesi için +/+ olur. Mümkünse CRU resetle monitörünü ben yanlış söyledim Standart Res kısmı değildi. Şu şekilde olsun; sana kendimden paylaşacağım örnek olarak. Eğer NVIDIA ekran kartı kullanıyorsan CRU uygulamasında "Extension block" kısmında "Refresh Rate" şöyle bir optimizasyon yapman gerekir. Örnek benim 240Hz monitörüm olduğu için 0.240Hz düşürüyorum. Bu rakam önemli. Senin 144Hz olduğu için 143.856Hz yapman gerek. Detailed resolutions kısmında yapacağın 59Hz de tam olarak 59.000Hz şeklinde görünmeli. AMD ekran kartlarında ise monitör Hz neyse tam olarak o rakam girilmeli. 240 için 240.000 144 için 144.000Hz Diğer şeylere dokunma. Ama eğer ki oyunlarda oynadığın farklı çözünürlükler olursa onları "Extension block" kısmına ekle, ama unutma "Sync Polarity" +/- şeklinde olacak o kısımda ekleyeceğin özel çözünürlük, ve Hz olayını yine 143.856 yapman gerek. Ekleme yaparken diğer pixel ayarlarına fln dokunma bence.Eki Görüntüle 2349511
Peki process lasso kullanmak mantıklı mı? Tüm özelliklerini devre dışı bıraktım sadece arkaplanda ki motor istediğim uygulamaların çekirdeklerini ayarlıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı