ROG STRIX 1660S boşta 53 dereceyi görüyor

Egolas

Decapat
Daha fazla  
Merhaba, ASUS ROG STRIX 1660 Super karta sahibim. Hepimizin bildiği üzere ROG serileri soğutması ve kalitesiyle tanınan bir seri ancak benim kart öyle değil.

NVIDIA driverlar güncel, kasa Corsair 100R, kasada 1 CPU fan olmak üzere toplam 4 fan mevcut. 1 adet kasa önünde, 1 adet üst ızgarada, 1 adet aksa yapısı itibarıyla üst arka (egzoz) ve 1 adet de arkanın hemen önü CPU soğutucu radyatör yanı konumunda, karşılıklı duruyorlar.

Fanlar yanılmıyorsam quiet (sessiz) mode ile 55 dereceye kadar dönmüyor ancak ara ara %5-10 gibi dönüp duruyor, galiba 55 dereceye ulaştığında başlayıp hemen duruyor. Ondan kaynaklı diye düşünüyorum ama yanılıyor olabilirim.

İş performans moduna gelince boşta 38 dereceye kadar düşüyor, sonuçta overclock vs. yapmadığım için sürekli çalışması mantıklı gelmiyor.

Kart QP'den alınma bir yıldır aktif kullanımda ve garanti devam ediyor.

Çoğu gameplay teslerinde aynı ROG STRIX 1660S'de RDR2 oynarken 60 dereceyi görüyorlar ancak benimkisi performans modu (fanlar hep aktif) ile 69 dereceye rahat çıkıyor.

RAM 16 GB, işlemci 1600X.

Durum ile bilgisi olanlar, önerisi ve deneyimi olan kişilerden tavsiye almaya hazırım, teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bence ROG seviyesine göre sıcaklık biraz yüksek ama performans modunda normale dönüyor gibi. Performans modu derken kartın üzerindeki BIOS anahtarını kastettiğinizi düşünüyorum. O zaten performansta kalmalı.

Fanlar konusunda da bir şey söyleyeyim. Bir fizik değişmezi olarak hava ısındıkça yükselir. Siz öne bir fan koymuşsunuz bu fan serin havayı kasaya çekiyor, bu hava içeri girerken sıcak havanın arka egzozdan ve varsa üste bakan kısımdaki boşluklardan yukarı doğru dışarı atılması lazım. Yukarı koyduğunuz fan şayet egzoz vazifesi görmüyorsa (yani havayı içeri çekecek yönde takıldıysa) tahliye olması gereken havayı yukarıdan baskı uygulayarak içeride tutmuş olur. O yüzden yukarı fan takıyorsanız mutlaka egzoz fan vazifesi görecek şekilde takın, yanlış takanlar oluyor o yüzden uyarmak istedim. Ayrıca kasanın üzeri mesh ise öne bir fan, üste bir fan yerine ikisini de öne takmak daha güzel bir hava akışı sağlar. Sıcak hava yükseleceği için zaten belli bir oranda o mesh boşluklardan çıkacaktır. Arka egzoz bunun için var zaten. İleride fan sayınızı arttırma düşünceniz varsa ön taraftan sonra yukarıya da takarsınız.

Bence ROG seviyesine göre sıcaklık biraz yüksek ama performans modunda normale dönüyor gibi. Performans modu derken kartın üzerindeki BIOS anahtarını kastettiğinizi düşünüyorum. O zaten performansta kalmalı.

Fanlar konusunda da bir şey söyleyeyim. Bir fizik değişmezi olarak hava ısındıkça yükselir. Siz öne bir fan koymuşsunuz bu fan serin havayı kasaya çekiyor, bu hava içeri girerken sıcak havanın arka egzozdan ve varsa üste bakan kısımdaki boşluklardan yukarı doğru dışarı atılması lazım. Yukarı koyduğunuz fan şayet egzoz vazifesi görmüyorsa (yani havayı içeri çekecek yönde takıldıysa) tahliye olması gereken havayı yukarıdan baskı uygulayarak içeride tutmuş olur. O yüzden yukarı fan takıyorsanız mutlaka egzoz fan vazifesi görecek şekilde takın, yanlış takanlar oluyor o yüzden uyarmak istedim. Ayrıca kasanın üzeri mesh ise öne bir fan, üste bir fan yerine ikisini de öne takmak daha güzel bir hava akışı sağlar. Sıcak hava yükseleceği için zaten belli bir oranda o mesh boşluklardan çıkacaktır. Arka egzoz bunun için var zaten. İleride fan sayınızı arttırma düşünceniz varsa ön taraftan sonra yukarıya da takarsınız.

NVIDIA denetim masasından kartı yüksek performans yerine dengeliye getirin, boşta yüksek frekansa çıkmasın boşuna bu şekilde düzelir.

Sıcaklıklarda bir sorun yok ki. Boşta 53 derece olması bir şey ifade etmez.

İşlemcin ısınıyorsa o belki biraz etki etmiş olabilir. Onun dışında bir şey yok.

Pek yüksek değil bence ama derseniz ki anormal garantiye gönderebilirsiniz.

Bir sıkıntı yok normaldir işlemcin ısınıyorsa etki etmiş olabilir.

Peki RDR2 gibi bir oyunu uzun oynarken en fazla kaç dereceyi görüyor. Bana gayet normal geldi.

Sıcaklıklar normal gibi ama memnun değilseniz kasanızın önüne ekstra fan alabilir ve "Zero frozer" özelliğini kapatabilirsiniz. Hatta kapalı kullanmanızı öneririm ben.

Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim.

Öncelikle CPU pek ısınmıyor radyatör vs. termal macun bakım gibi durumlardan dolayı.

RDR2 gibi oyunlarda uzun kullanımlarda Performans mod ile Max 75 derece, o da yazın idi yanlış hatırlamıyorsam, odam da normale göre sıcak oluyordu o günlerde.

Fan konusunda uyaran arkadaşımıza teşekkür ederim, evet fanlar doğru ancak bir ara acaba kasayı mı değiştirsem diye düşündüm sonra 1-2K küsur verip tempered camlı ve Full ARGB fanlı kasaya geçmekten vazgeçtim üstüne koyar yeni ekran kartı alırım :)

Garantisi varken bir kontrol amaçlı hem temizlik macun vs. için göndersem mi diye düşünüyorum çünkü 1050 Ti ROG STRIX'te bu kadar ısınmıyordu AC Odyssey oynarken ve düşükte RDR2 dahi açmışlığı var sıcaklık 50'yi geçmiyordu ancak tabii o 1050 Ti belki güçten kaynaklıdır bilemiyorum.
1050Tİ ROG STRIX ile 1660S ROG STRIX arasıdna sıcaklık farkı olması normal mi, aynı oyunlarda da olsa?

Örn: 1050ti low ayarlar RDR2'de 50 derece üstüne çıkmıyordu ama 1660S Medium-High ayarlarda 70 derece gibi.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı