RPM kullanmanın amacı nedir?

Arch ve Arch tabanlı dağıtımların amacı her zaman güncel olmaktır. Debian ve Debian (stable) tabanlı dağıtımların amacı her zaman stabil kalmaktır. Peki RPM paket yöneticisi kullanan dağıtımların amacı nedir? (Fedora, OpenSUSE, CentOS, rhel)

Paket formatıyla bahsettiğin şeylerin uzaktan yakından bir alakası yok malesef kardeşim.
 
Yani Arch paketlerini kullanan bir stable dağıtım yapabilir. Veya Debian'ın rolling release modeli olan Sid branşı vardır, unstabledır. RPM uzantılı CentOS gibi taş gibi stabil bir dağıtım varken aynı zamanda OpenSUSE Tumbleweed gibi unstable bir model de vardır.

OpenSUSE Leap’te galiba Debian gibi.
 
RPM kullanan dağıtımları bir kategoride tutmak mümkün değil, hepsi kendine özgü, hepsi kendine göre farklı hedef içinde.
Örneğin Fedora yenilikçi bir dağıtımdır, en yeni gelişimleri ve en yeni paketleri kullanır. Diğer anlamda Fedora canlı bir test laboratuarıdır, onun testinden geçen yenilikler diğer dağıtımlara yayılır. Diğer dağıtımlarda gördüğünüz systemd, wayland gibi bir çok uygulamalar Fedora'dan gelmedir.
openSUSE'nin hedefi son kullanıcıdır, bütün gelişimini son kullanıcı üzerine yapar, openSUSE'de uçbirime neredeyse hiç ihtiyaç yoktur, burada soracağınız bir çok soru ve sorunun cevabı Yast adlı GUI aracından halledilir. Ağ'a bağlan, Wifi'yi bağla, paket kur, paket kaldır, dili değiştir gibi bir çok araç Yast'da toparlanmıştır. Kurucu maalesef kendi hedefine göre pek geliştirilmemiş, yeni kullanıcı kurulumda hata yapabilir.
ALT Linux'un hedefi her kesime, her ihtiyaca göre dağıtım yapmak, mümkün olduğu kadar hafif yapmak ve özgür yazılım üzerinde eğitim vermektir. Kendi deposu çok geniştir, Debian'ın politikasını baz almıştır, hem APT hem RPM kullanır, sistem algılama özelliği iyidir, hoşuma giden kurucuya sahiptir.
Mageia ve ROSA oldukça gelişmiş dağıtımlardır, son makineleri hedef alırlar, canlı oturumda dahi sistemine göre entegre olurlar. Geniş depoya sahiptirler, Mageia masaüstü seçenekleri sunar, ROSA ise QT-KDE üzerinde yoğunlaşır. Mageia hatırladığım kadarıyla en kısa paket kurulum komutuna sahiptir, sudo apt install karşılığı urpmi.
PCLinuxOS ise gariban dostudur, makinesi zayıf ve eski olanlar için idealdir. Diğer RPM tabanlı dağıtımların özelliklerini bünyesinde taşır, openSUSE'nin Yast'ına benzer araca sahip, hem RPM hem APT paket yöneticisini kullanır.

Anlaşılacağı gibi RPM tabanlı dağıtımları bir kategoriye alamıyoruz, hepsi farklı ve yararlı hedef içindeler. Ayrıca kimisi çatallanmış olmakla birlikte hepsi kendi tabanına sahiptir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı