Çözüldü RTL 9210B Yazma Yaparken Kesiliyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
14
Realtek RTL9210 çipli bir NVMe to USB 3.1 kutu aldım. Bilgisayarda da 3.1 Gen 1 portlar var.

Şimdi bunu 3.1 Type C ve Type A 3.1 kablo ile bağlayınca yazma yaparken hız aşırı dengesiz oluyor, kesiliyor, donuyor ve bir süre sonra cihazın bağlantısı kesilip yeniden bağlanıyor. Sorun düzelmiyor. Okuma yaparken sıkıntı yok.
USB 2.0 ile bağladığımda ise herhangi bir sıkıntı olmuyor. Yazma ve okuma hızları stabil.

Linux'ta da Windows'ta da denedim. Farklı NVMe disk de denedim. Başka bilgisayarda da denedim. Farklı kabloları da denedim. Hepsinde sonuç aynı.

Linux'ta 3.1 ile bağlanınca şöyle blok simgesi çıkıyor:
@OzgunP @gen2 bu simgenin neden çıktığı hakkında bilginiz varsa araştırmak isterim.

1644156523850.png

USB 2.0 ile bağlanınca da normal USB simgesi çıkıyor.

Şuradaki tartışmada da birkaç kişi güç yetersizliğini giderince çözüldüğünü belirtmişler: Realtek RTL9210 chipset (NVMe to USB) initialized but seems doesn't work correctly on PRI 4 · Issue #4130 · raspberrypi/linux
İhtimali düşük ancak yine de ek besleme ile deneyeceğim bunu da. Farklı önerileri olan varsa yorum bekleriz.
Ekleme: Sorun güçle alakalı değil. Az önce kabloya ek yapıp ek güç verdim ama sonuç değişmedi.

Sistem:
  • IdeaPad 3 15IML05
  • i5 10210U

Son düzenleme:
Çözüm
Sadece pci=nomsi değişkenini dene bakalım bir de.
Gene açılmadı sistem. Sorunu Linux'tan çözebileceğimizi sanmıyorum. 5-6 tane firmware bile etki etmedi. Config'leri değiştirdim ama nafile.

Guncelleme:

Ust seviye bir anakartta denedigimde sikintisiz calisti saatlerce.
Yani sorun guc yetersizligiyle ilgiliymis. Laptoplardan yeterli guc saglanamadigi icin yuk altinda donuyor alet.
E zaten ek guc vererek denemistim ama ise yaramamisti, cok ilginc.
O tür güç yönetiminden bahsetmiyorum, Linux altında USB'nin auto-suspend özelliğinden bahsediyorum aslında. Aygıt için auto-suspend pasifleştirilirse, sorun çözülebilir.
Aygıtın kendi Firmware'inde auto suspend var hocam. Linux'tan kapatsak da bize bu engel olacak. Firmware güncelleniyor mu diye bakayım, öyle bir şey okumuştum geçen gün.

Şunun çıktısını bir paylaş bakalım.

Kod:
grep ^ /sys/bus/usb/devices/usb*/*/power/control
Kod:
lraiden@Raiden ~> grep ^ /sys/bus/usb/devices/usb*/*/power/control
/sys/bus/usb/devices/usb1/1-7/power/control:auto
/sys/bus/usb/devices/usb1/1-10/power/control:auto
/sys/bus/usb/devices/usb1/ep_00/power/control:auto
/sys/bus/usb/devices/usb1/firmware_node/power/control:auto
/sys/bus/usb/devices/usb2/2-1/power/control:on
/sys/bus/usb/devices/usb2/ep_00/power/control:auto
/sys/bus/usb/devices/usb2/firmware_node/power/control:auto

Güncelledim. Sadece sıkıntılı disk takılı iken çıktısı bu.

Kod:
/sys/bus/usb/devices/usb2/2-1/power/control:on

Aygıt için auto-suspend pasifmiş zaten.

/sys/bus/usb/devices/usb2/firmware_node/power/control:auto

Senin dediğin gibi firmware bazında bir çözüm gerekli gibi duruyor. İstersen aşağıdaki komutlarla bunu değiştirmeyi deneyebilirsin. Bir de durumu böyle izle bakalım.

Kod:
sudo -i
echo on > /sys/bus/usb/devices/usb2/firmware_node/power/control

İşlemi geri almak için şu komutu kullanırsın.

Kod:
echo auto > /sys/bus/usb/devices/usb2/firmware_node/power/control

Komutu aygıtı takacağın USB 3.0 girişe göre değiştirmen gerekebilir, sanırım yukarıdaki çıktıyı USB 2.0 giriş altında aldın.

Aygıt için auto-suspend pasifmiş zaten.

Senin dediğin gibi firmware bazında bir çözüm gerekli gibi duruyor. İstersen aşağıdaki komutlarla bunu değiştirmeyi deneyebilirsin. Bir de durumu böyle izle bakalım.

Kod:
sudo -i
echo on > /sys/bus/usb/devices/usb2/firmware_node/power/control

İşlemi geri almak için şu komutu kullanırsın.

Kod:
echo auto > /sys/bus/usb/devices/usb2/firmware_node/power/control
İşe yaramadı hocam.

Komutu aygıtı takacağın USB 3.0 girişe göre değiştirmen gerekebilir, sanırım yukarıdaki çıktıyı USB 2.0 giriş altında aldın.
3.1'e bağlıydı. Bir firmware güncellemeyi deneyeyim. En kötü cihaz elimde kalır. :D

Açılışa pci=nomsi iommu=soft değişkenlerini ekleyip, sistemi yeniden başlatmayı dene bakalım bir de. Kaynak
Hocam şu an firmware downgrade edip denedim. Gene aynı. Bir tane de üst sürüm var, onu da deneyeyim. Olmazsa bunu da deneyeceğim.
@OzgunP Linux satırına mı ekliyoruz?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı